Educație

"Atelier de şlefuire a mândriei de neam"- Premii pentru elevii vrânceni la Olimpiada de Meşteşuguri de la Sibiu

Ziarul de Vrancea
4 aug 2015 1868 vizualizări
Trei elevi din comuna Vintileasca au uimit juriul Olimpiadei Naţionale de Meştesuguri Artistice Tradiţionale cu meşteşugurile de pe Valea Râmnicului u vintilenii s-au pregătit petrecând zeci de ore alături de meşteri din zona montană u din păcate, concursul de la Sibiu este "Cenuşăreasa olimpiadelor", după cum spune profesoara care i-a coordonat pe copii

Trei elevi din comuna Vintileasca au câştigat premiul I la Olimpiada Naţională de Meştesuguri Artistice Tradiţionale ce a avut loc la Dumbrava Sibiului. Raluca Banu a participat la secţiunea de încondeiat ouă, Alexandru Neacşu la confecţionat podoabe şi împodobit bradul miresei, iar Marius Pantelimon la secţiunea confecţionat opinci. Toţi sunt elevi fruntaşi la învăţătură la Şcoala „Regina Maria” Vintileasca şi au fost încurajaţi să practice meşteşugurile tradiţionale în cadrul clubului de meşteşuguri „Ghiunghiurica” din unitatea de învăţământ locală. Micii meşteri sunt coordonaţi de profesoara Stana Georgescu-Apostu care i-a învăţat importanţa meşteşugului popular şi i-a îndrumat în învăţarea tehnicilor necesare. Cei trei tineri s-au pregătit pentru concurs luând legătura cu meşterii populari ai zonei de la care au desluşit tainele artelor tradiţionale.

Muncă, talent şi pasiune

Alexandru Neacşu a învăţat despre bradul de nuntă de la Ilinca Colniceanu, meşter popular din satul Cerbu, oveche colaboratoare a activităţilor culturale din şcoală, iar Marius Pantelimon a lucrat sub atenta îndrumare a mamei sale, Ştefănica Pantelimon. Cei trei elevi din Vintileasca au constituit o echipă entuziastă, pasionată care a adus de la Sibiu trei premii întâi. „Elevii au muncit mult pentru a obţine această performanţă: ore întregi petrecute la masa de lucru, încercări repetate cu dezamăgiri şi satisfacţii, exerciţiu, mult exerciţiu, cunoştinţe despre estetica straielor sau accesoriilor tradiţionale, istoria satelor de pe Valea Râmnicului, a obiceiurilor şi tradiţiilor locale. Au bătut cărările pe la casele care păstrează încă stilul tradiţional, au stat de vorbă cu meşteri, cu povestitori, cu rapsozi, au învăţat legende, cântece sau jocuri populare astfel încât pentru ei meşteşugul nu este deloc rupt de context. Au impresionat la Sibiu prin cunoaşterea meşteşugului practicat dar şi prin înţelegerea profundă a rostului acestuia în lumea satului de munte. Şi au fost apreciaţi de persoane competente, cu studii şi multă experienţă în domeniu”, ne spune profesoara Stana Georgescu –Apostu.

Zeci de ore petrecute cu meşterii populari

La cea de-a XX-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, care s-a desfăşurat la Muzeul Civilizaţiei Româneşti Tradiţionale din Dumbrava Sibiului, au fost prezenţi meşteri populari din toată ţara dar şi din Bulgaria şi Rusia. Cei prezenţi au schimbat păreri şi au învăţat unii de la alţii. „Am fost încurajat să fac lucruri frumoase de părinţi, de doamna profesor de limba română şi ajutat de tanti Ilinca din Cerbu. Sunt mândru că am reuşit să ne facem remarcaţi la Sibiu. Sunt, de asemenea, încântat să văd atâta lume pasionată de meşteşuguri şi am astfel mai mult curaj să duc mai departe meştesugul. Vreau să învăţ şi ţesutul, încondeiatul, confecţionatul opincilor”, spune Alexandru Neacşu. Marius Pantelimon a mărturisit că a refuzat ofertele pe care le-a primit pentru perechile de opinci realizate în faţa participanţilor. „A fost pentru prima dată când am participat la un concurs aşa de important. Cel mai mult m-a impresionat Muzeul Astra, locul în care ne-am desfăşurat cea mai mare parte a activităţii, pentru că am avut senzaţia unei întoarceri în timp. Casele tradiţionale, aşa de vechi dar bine întreţinute, participanţii îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei pe care o reprezentau, cu meşteşugurile diverse, toate mi-au plăcut foarte mult. De asemenea, mi-a plăcut oraşul Sibiu, cu arhitectura sa medievală, evenimentele culturale care se organizau zilnic în centrul oraşului, paradele militare, concerte. Pentru mine participarea la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale a însemnat un moment special şi totodată relaxant, iar opincile realizate cu această ocazie mi-au ieşit atât de bine, încât atunci când am fost întrebat dacă le vând am refuzat. Vreau să le păstrez printre amintirile mele minunate”, ne-a spus şi Marius Pantelimon. 


"Atelier de şlefuire a mândriei de neam"


Marius Pantelimon a refuzat să vândă opincile pe care le-a făcut în concurs: "Vreau să le păstrez printre amintirile mele minunate”, spune tânărul


Reuşita celor trei elevi vintileni nu este, din păcate, sprijinită pe plan judeţean, acesta fiind unul dintre marile regrete ale profesorilor care pregătesc elevii. „Din păcate, această olimpiadă complexă, unică, acest atelier de şlefuire a mândriei de neam şi de ţară este Cenuşăreasa olimpiadelor: Inspectoratul Şcolar Judeţean nu finanţează deplasarea elevilor (Şcoala Vintileasca face acest lucru de nouă ani), nu aminteşte în nicio situaţie despre ea; olimpicii meşteşugurilor artistice tradiţionale nu sunt felicitaţi şi încurajaţi în vreun fel de instituţii sau autorităţi. Ei şi îndrumătorii lor sunt nişte entuziaşti anonimi care luptă pentru păstrarea identităţii naţionale a poporului român cu arme de aur;  strălucirea lor nu se vede de oriunde”, mai spune profesoara Stana Geogescu – Apostu de la Vintileasca. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.