Educație

VIDEO!!! Primăria Focşani, un simpozion mic pentru personalităţile mari ale urbei

Iulia Crețu
6 iul 2015 1446 vizualizări
Evenimentul a fost organizat între Primărie şi funcţionarii ei.Reprezentanţii instituţiilor de cultură emblemă pentru Focşani, Teatrul şi Ateneul, au vorbit despre Mr. Gh. Pastia, Florentin Delmar sau despre actorul Petre Liciu

Autorităţile locale par a se mulţumi, constant, să bifeze activităţi doar pentru a ieşi bine la bilanţ. Aşa s-a întâmplat ieri dimineaţă şi cu un simpozion dedicat personalităţilor care au făcut cinste Focşaniului peste veacuri, “îngrămădit” în sala mică a Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia, şi la care au luat parte numai câţiva consilieri locali şi funcţionari ai municipalităţii. Reprezentanţii celor două instituţii de cultură din oraş, Sorin Francu – directorul Teatrului, şi Valentin Gheorghiţă - al Ateneului, au ales să facă câteva precizări despre filantropul care a lăsat oraşului două dintre clădirile bijuterii arhitectonice, Mr. Gheorghe Pastia, şi despre compozitorul Florentin Delmar, în cinstea căruia anual se organizează un festival de muzică uşoară. “Este ziua când aniversăm Focşaniul, 153 de ani de când s-a semnat decretul de unificare al celor două părţi ale Focşaniului, Munteni şi Moldoveni. Atunci, aşa cum spune şi cântecul, dintr-o sorbire, Milcovul a secat. Avem Focşaniul de astăzi, un oraş care s-a dezvoltat continuu, de la unificare din 1862 şi până astăzi. Ne-am gândit să vorbim despre oameni pentru că, indiferent de regim politic şi guvernări, omul sfinţeşte locul. Nu puteam să luăm ca prim reper în această discuţie a noastră decât pe Mr. Gh. Pastia, o personalitate complexă, care dăinuie peste decenii şi rămâne în conştiinţa fiecăruia dintre noi ca unul dintre cei mai importanţi focşăneni datorită ctitoriilor sale: Teatrul şi Ateneul. Când avem oaspeţi, aici îi aducem, Teatrul fiind bijuteria arhitectonică a oraşului”, a spus Sorin Francu despre patronul spiritual al Teatrului, pe scena căruia joacă şi actorul focşănean.

Focşăneni care fac cinste urbei

La rândul său, Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului Popular, a ales să vorbească celor prezenţi despre un alt reprezentant al artelor din Focşani, despre compozitorul Florentin Delmar. “Florentin Delmar este încă o personalitate locală care a făcut cinste, este unul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică uşoară, la vremea respectivă alături de Ion Vasilescu şi Edmond Deda. Delmar s-a născut pe strada Mare a Unirii, prin anii 30 pleacă din Focşani, absolvă Conservatorul din Cluj şi apoi întreaga sa activitate se mută la Bucureşti”, a spus şi Valentin Gheorghiţă. Autorităţile au mai făcut referire şi la alţi focşăneni de ispravă, printre care şi actorul Petre Liciu, al cărui bust este amplasat aproape de scena pe care a iubit-o, la Teatrul Focşani. El s-a născut într-o familie de magistraţi focşăneni, a jucat la Teatrul Naţional Bucureşti unde a cunoscut de altfel şi faima şi consacrarea. A murit în 1912, în urma unei operaţii la rinichi, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din capitală. (I. CREŢU)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.