Educație

Uniriştii refac legăturile de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic

Ziarul de Vrancea
10 iun 2015 1896 vizualizări
Colegiul Naţional Unirea a încheiat un parteneriat educaţional cu o şcoală ucraineană cu predare bilingvă u în perioada următoare uniriştii vor primi vizita colegilor din Ucraina, în cadrul proiectului finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

O delegaţie a Colegiului Naţional “Unirea” din Focşani a fost recent într-o vizită la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi, Ucraina, una dintre şcolile româneşti renumite din regiunea Cernăuţi, având clasele I-XI cu predare în limba română şi ucraineană. Vizita a fost parte componentă a unui proiect trans-frontalier intitulat “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic”, iniţiat în anul 2010. Această vizită a fost un bun prilej de cunoaştere reciprocă, dialoguri cu privire la sistemul educaţional din cele două ţări, programe culturale, educative etc. Tot acum s-au pus bazele unui parteneriat educaţional dintre cele două instutuţii de învăţământ ce se va concretiza, pentru început, cu vizita pe perioada vacanţei a unui grup de profesori şi elevi cernăuţeni în ţara noastră. Delegaţia vrânceană a fost primită şi la Consulatul Românesc de la Cernăuţi, de către Ionel Ivan, ministru-consilier, adjunct al şefului de misiune.

Limba română e la ea acasă


Mormântul lui Aron Pumnul

Universitatea din Cernăuţi

În Ucraina, uniriştii au vizitat locuri istorice precum Universitatea şi Mitropolia din Cernăuţi (monument UNESCO), casa şi mormântul lui Aron Pumnul, cetatea Hotin, mânăstirile Boian şi Bănceni, şi au cunoscut oameni deosebiţi care vorbesc limba română. “Circuitul s-a încheiat în Basarabia, unde am vizitat cetatea Soroca (recent restaurată), mânăstirile Curchi şi Căpriana. Următoarea etapă a proiectului se va desfăşura în perioada vacanţei când elevii şi profesorii cernăuţeni vor fi oaspeţii noştri”, au transmis profesorii de la CNU. Până la finele acestui an în cadrul proiectului vor mai avea loc activităţi ce constau în vizite reciproce, manifestări artistice, culturale, educaţionale, dezbateri şi concursuri ce vizează implicarea unui număr cât mai mare de elevi şi profesori din comunităţile reprezentate în proiect. Cu această ocazie vor fi promovate tradiţiile, obiceiurile, istoria şi spiritualitatea românească.

Pornit de o idee a catedrei a istorie a CNU

Cetatea Hotin


Proiectul trans-frontalier “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic” a pornit de la o idee a catedrei de istorie a Colegiului Naţional “Unirea” şi a fost iniţiat de profesorii Carmen şi Adrian Atarcicov, care şi-au propus “o deschidere către spaţiul răsăritean, acolo unde, vremelnic, frontierele despart românii de români. Până atunci multe dintre proiectele internaţionale ale şcolii se desfăşurau în parteneriat cu instituţii de învăţământ occidentale, fapt ce a contribuit la cunoaşterea şi recunoaşterea valorilor europene comune”, după cum spun reprezentanţii CNU. Primul contact al profesorilor şi elevilor CNU a fost realizat cu profesorii şi elevii Liceului Teoretic “Gh. Asachi” din Chişinău. În acel an, 2011, s-a încheiat un protocol de colaborare între cele două instituţii de învăţământ, concretizat prin vizite reciproce, schimb de experienţă, activităţi didactice şi educative comune. În proiect au fost implicate mai multe instituţii: CNU, Asociaţia “Uniriştii”, Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”, Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia”, Federaţia Comunităţilor Evreieşti Focşani, precum şi Şcoala românească din Herţa (Ucraina), inclusă în toamna lui 2011. În anii care au urmat între părţile din proiect s-au realizat mai multe vizite reciproce care au constituit prilej de a afla mai multe informaţii despre istoria, cultura şi spiritualitatea românească din regiunile istorice.

Finanţarea este asigurată

În acest an Asociaţia “Uniriştii” a câştigat finanţare pentru proiectul depus la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, ceea ce a permis o deschidere mai mare către şcolile şi comunităţile româneşti din spaţiul ex-sovietic. “Scopul proiectului este colaborarea părţilor în vederea realizării unor activităţi culturale, artistice şi educaţionale având drept obiectiv revigorarea sentimentului naţional al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român cât şi promovarea valorilor comune europene: toleranţă, multi-lingvism, interculturalitate, spiritualitate. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă elevii şi profesorii comunităţilor româneşti din spaţiul ex-sovietic (Basarabia, Bucovina) şi refacerea unor legături de suflet prin acţiuni culturale şi educative commune”, după cum se arată într-o informare de presă a CNU.

(M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.