Educație

VIDEO!!! Pictoriţa Constanze Wingert a revenit acasă, la Odobeşti

Andrei Milcoveanu
3 iun 2015 3230 vizualizări
Casa de Cultură din Odobeşti a găzduit un emoţionant vernisaj al pictoriţei Constanze Wingert, originară din localitate, dar stabilită de aproape 3 decenii la Karlsdorf-Neuthard, în Germania

Expoziţia artistei formată la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi consacrată în Occident a fost o întâlnire de suflet pe mai multe paliere. Pe de o parte s-au întâlnit colegii de generaţie ai artistei, unii revăzându-se după 4 decenii. Pe de altă parte a fost o întâlnire între generaţia formată în anii ΄60-΄70 şi generaţia născută după 1989. În sfârşit, vernisajul a fost un moment de întâlnire pentru odobeştenii care au cunoscut oraşul în anii de „aur” ai comunismului şi în perioada decadentă a anilor ΄90, când localitatea mirosea bine a Mărăşeşti şi Copşa Mică. Foyerul Bibliotecii Publice s-a dovedit neîncăpător pentru acest moment de graţie marcat de revenirea artistică în sânul comunităţii a unei odobeştence, pe care mulţi dintre contemporanii din urbe o ştiau doar din spaţiul virtual.

Despre pictoriţă a vorbit profesorul Vasile Chiper de la Colegiul Naţional Unirea, fratele autoarei. De la acelaşi Colegiu, duetul format din Alexandra Stanciu şi Livia Boştiog a susţinut un miniconcert, amintind invitaţilor că muzica bună face menaj frumos cu pictura. Constanze Wingert a reuşit să adune la acest vernisaj elita Odobeştiului din toate domeniile, arta transgresând frontierele, lucru rarisim la un eveniment cultural unde, în general, se practică un sectarism destul de îngust. Pentru câteva ceasuri, Foyerul Bibliotecii din Odobeşti a fost cea mai frumoasă agora la care am participat în ultimii ani. Fiind un ambasador sui generis al Odobeştiului în spaţiul germanofon, Constanze Wingert a primit din partea primarului Daniel Nicolaş un tablou cu bradul localităţii, „Odobeşti, oraşul viilor domneşti” şi a obţinut promisiunea unei expoziţii de anvergură în noua clădire pe care autorităţile o vor construi în localitate. Expoziţia este deschisă până la sfârşitul lunii. (Andrei Milcoveanu)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.