Educație

VIDEO!!!!Boteitul oilor din Negrileşti, prilej de mare sărbătoare pentru localnici

Gabriel Sava
21 mai 2015 2408 vizualizări

Obiceiul boteitului se pierde în negura timpului însă este în fiecare an, de 21 mai, mare prilej de sărbătoare pentru comunitate u şcoala inaugurată ieri poartă numele poetului Dumitru Pricop, care ieri ar fi împlinit 72 de ani

 Sediul primăriei, estimat de peste 3 milioane lei, este în construcţieUn vechi obicei renaşte de fiecare dată la Negrileşti, odată cu sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Anul acesta, boteitul oilor a fost ocazie de triplă sărbătoare, după ce onomastica Sfinţilor Împăraţi a fost dublată de Sfânta Înălţare.


După obicei, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sareDupă obicei, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare

 Cu mic cu mare, în straie de sărbătoare, negrileştenii, alături de localnici din comunele învecinate, au venit de dimineaţă în centrul comunei pentru a participa la festivităţile organizate de autorităţi. Primarul comunei, Ion Văsuian, a mulţumit invitaţilor prezenţi fără a rata ocazia de a-l promova din nou pe şeful său politic, preşedintele Consiliului Judeşean, Marian Oprişan, care nu a fost prezent, chiar dacă instituţia pe care acesta o conduce nu a avut niciun aport direct la finanţarea pieţei agroalimentare şi nici a şcolii din comună, inaugurate ieri. “În fiecare an, la Negrileşti, în ziua de 21 mai este sărbătoare pentru toţi negrileştenii şi pentru vecinii noştri, cei de la Bîrseşti, Păuleşti, Nistoreşti, Spulber, Nereju. Avem câteva obiective care, fără ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean, dl Marian Oprişan, nu le-am fi putut realiza. Sperăm ca în continuare să primim sprijinul Consiliului Judeţean pentru a putea realiza şi obiectivul cel mai important, construcţia primăriei”, a spus primarul Văsuian. La evenimente a participat şi Cristian Dumitrescu, senatorul PSD ales în colegiul din care face parte comuna Negrileşti.


"Vreau să învăţ şi tineretul, să rămână tradiţia"

 

Copiii satului au purtat frumoase costume populare

Maestru de ceremonii a fost ieri directorul Teatrului Municipal, Sorin Francu. În ritualul deja consacrat, oile au fost botezate cu aghiasmă, după care, după obicei, ciobanii şi proprietarii de oi au negociat în mod direct pentru animalele care vor pleca la munte şi se vor întoarce la sărbătoarea de Sfânta Maria, în septembrie. Buciumaşii şi cimpoierii au deschis alaiul în urma căruia au venit turmele de oi pentru a fi binecuvântate de preot.


“Este o tradiţie pe care noi am prins-o de la strămoşii noştri şi pe care vrem să o lăsăm mai departe copiilor. Avem o şcoală care confecţionează buciume şi unde copiii noştri învaţă. Nu e greu să cânţi la bucium, pentru cine învaţă şi îi place nu este greu. Suntem în jur de 20 de buciumaşi, care am mers şi la numeroase concursuri din ţară”, ne-a spus Stan Chiriac, de 46 de ani, unul dintre buciumaşi. La fel de mândru de formaţia sa este şi instructorul formaţiei de cimpoieri, Ion Mocanu.

“Suntem 7-8 cimpoieri şi mă trudesc să fac repetiţii cu ei ca să ieşim la festivaluri, să rămână tradiţia pe mâna noastră. Sunt instructor la formaţia de cimpoieri de 40 de ani. M-am obişnuit cu această tradiţie şi ca port şi ca instrumente populare, cimpoaie, cavale, fluiere. Acum vreau să învăţ şi tineretul să rămână tradiţia asta. Tinerii sunt foarte atraşi, pe viitor probabil că ei vor cânta”, ne-a povestit cu mândrie Ion Mocanu. 


Moment de reculegere pentru Dumitru Pricop


Piaţa agroalimentară, care a costat 350.000 lei, şi şcoala din localitate, a cărei construcţie a început în 2011, au fost inaugurate tot ieri. Şcoala gimnazială, care a fost dedicată memoriei poetului Dumitru Pricop, fiu al satului, a costat 1,5 milioane lei, din care edilul spune că 1,1 milioane au fost fonduri europene iar restul a venit de la bugetul local. De altfel, poetul Dumitru Pricop, care a trecut la cele veşnice în 2007, ar fi împlinit ieri onorabila vârstă de 72 de ani. În memoria sa, asistenţa a păstrat un moment de reculegere. Şcoala, care cuprinde şi grădiniţa din localitate, urmează să găzduiască circa 100 de copii. La evenimente au participat circa 300 de persoane din comună şi din împrejurimi. (Gabriel SAVA)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.