Educație

Carte de vizită din vremea Curţii de Apel Focşani

Sorin Tudose
13 mai 2015 2615 vizualizări
În urmă cu aproape un secol şi jumătate, oraşul Focşani avea o importanţă juridică mai însemnată decât o are în prezent. Între anii 1865-1887, în oraşul nostru funcţiona Curtea de Apel, instanţă judecătorească superioară.

O mică mărturie în acest sens o reprezintă o carte de vizită a unui anume A. T. Abgarovici. “Doctor în Drept la Facultatea din Paris – Consilier la Curtea de Apel din Focşani”, sunt cele două calităţi cu care se mândrea acest Abgarovici. “Puţin a lipsit ca Focşanii să devină Capitala Ţării. I s-a rezervat un rol mai puţin însemnat, acela de a fi reşedinţa Curţii de Apel. În 1887, a pierdut şi această instituţie de înaltă justiţie, prin mutarea ei la Galaţi. Toate frământările, protestul focşănenilor şi lupta dusă în parlament de senatorul Gh. Orleanu, împotriva acestei noi lovituri, n-aduc niciun folos. Curtea de Apel rămâne definitiv mutată la Galaţi, iar Focşanilor li se rezervă gloria de  a fi contribuit într-o largă măsură la împlinirea, şi în fapt, a Unirii Principatelor…”, spunea I.M. Dimitrescu în “Însemnări cu privire la oraşul Focşani”. Credeţi că oraşul nostru îşi mai poate recăpăta importanţa pierdută? (S. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.