Elevii de la „Asachi” învaţă să gătească nemţeşte
Elevii Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” Focşani i-au arătat unui expert german cum ştiu să gătească şi au învăţat de la acesta tehnici noi. Totul în cadrul proiectului „Formare în cadrul serviciilor-gastronomie” care se derulează pană pe 9 mai 2015 la unitatea de învăţămant focşăneană, în parteneriat cu Camera de Comerţ a Germaniei, prin intermediul SES Germania (Serviciul Seniorilor Experţi din Germania), cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Focşani. Prima săptămână a proiectului a debutat cu o întâlnire a profesorilor din echipa de proiect cu expertul german Max Heim în care au fost stabilite clasele participante la proiect şi tipurile de activităţi. În prima zi de evaluare directă, expertul german
a dorit să evalueze nivelul de cunoştinţe de specialitate şi de abilităţi practice ale elevilor Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”. Elevii clasei a
X-a B au realizat un meniu complet etalandu-şi tehnicile de servire şi de mis-en-place. Expertul Max Heim i-a felicitat pentru modul în care elevii au lucrat, dar a scos în evidenţă şi aspecte care pot fi îmbunătăţite. Ziua următoare, elevii claselor a X-a C şi a X-a A au avut parte de o lecţie deosebită în care s-au întâlnit limba engleză şi cunoştinţele de specialitate. Împreună cu expertul german, elevii au parcurs teoretic două meniuri de inspiraţie germană, lucrand pe grupe, traducand reţetele şi realizand planul de lucru, lista de cumpărături, necesarul de instrumente de lucru. Au urmat împărţirea sarcinilor de lucru şi prezentarea rezultatelor. În ultimele două zile ale primei săptămani, elevii celor două clase, a X-a C şi a X-a A, au desfăşurat activităţi practice ce au vizat prepararea celor trei feluri din fiecare meniu, încadrarea în timp, respectarea regulilor de igienă, utilizarea unor tehnici de plating (aranjarea cât mai atractivă a farfuriei pentru servirea preparatului), sub supervizarea lui Max Heim.
Elevii, încantaţi de stilul ferm şi plin de umor al neamţului
Activităţile desfăşurate de elevi cu expertul german în gastronomie au fost pe placul acestora, fiind încantaţi de stilul de lucru ferm, dar plin de umor al acestuia şi de grija pentru propriile instrumente de lucru. Max Heim este membru al Global Master Chef, renumită asociaţie a profesioniştilor în gastronomie. Germanul lucrează în gastronomie de 40 de ani şi declară că aceasta este cea mai frumoasă meserie din lume. Are 30 de ani experienţă de predare într-o instituţie de învăţământ profesional din Germania şi un număr impresionant de parteneriate prin proiecte europene cu şcoli similare din Franţa, Ungaria şi Irlanda. „Modul în care domnul Max Heim a lucrat cu elevii Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi" precum şi cu profesorii de specialitate şi de limba engleză dar şi cu colectivul managerial sau personalul administrativ, dovedeşte calităţi profesionale şi umane excepţionale”, transmit reprezentanţii Colegiului Tehnic „Gh. Asachi”. (M. VLĂDESCU)