Educație

Eternizarea memoriei Vrancei - Casa Memorială ”Dumitru Pricop”, un vis aproape împlinit

Valentin Muscă
23 mar 2015 1922 vizualizări
Sub deviza mehedinţiană “Nu poate Statul ce poate Satul”, un Colectiv de iniţiativă din cadrul Asociaţiei Personalului Didactic „Simion Mehedinţi” din Focşani, condus de prof. Costică Neagu, a început acum un an un demers care părea, la prima vedere, sortit eşecului.

Şi totuşi, la capătul unui an de umblat din poartă-n poartă – la modul propriu - de bătut la uşile surde ale instituţiilor statului, la societăţi comerciale şi simple persoane particulare, proiectul a ajuns pe ultimii metri. Până în acest moment s-a strâns aproape 80% din suma necesară achiziţiei imobilului din Negrileşti în care s-a născut poetul Dumitru Pricop. Tenacitatea şi răbdarea profesorului Costică Neagu s-au întâlnit cu generozitatea, discreţia, omenia şi bunătatea vrâncenilor. De la simpli pensionari, la profesori, scriitori, oameni de afaceri şi academicieni, fiecare a contribuit cu puţinul său la realizarea acestui vis nobil. Cum era de aşteptat, politicienii au fost marii absenţi, ascunzându-se cu laşitate în spatele unor scuze dezonorante. Această iniţiativă a societăţii civile în fond este o lecţie de bună practică pentru cei care vor dori de acum înainte să construiască un lucru trainic în domeniul cultural într-un judeţ în care se găsesc bani pentru vestale dezmăţate la vanghelioanele în Piaţa Unirii, dar nu sunt niciodată fonduri pentru eternizarea memoriei Vrancei.

Casa Memorială, un spaţiu deschis pentru creaţie

Proiectul Casei Memoriale „Dumitru Pricop” gândit de Asociaţie nu este un simplu muzeu pentru turiştii care ajung în Vrancea arhaică, ci un spaţiu deschis care poate găzdui pe timp de vară, tabere de creaţie, simpozioane ştiinţifice, sesiuni ale sociologilor, etnografilor şi chiar întâlniri internaţionale pe teme dintre cele mai diverse, aşa cum se întâmplă în Europa civilizată. De aceea, după achiziţionarea imobilului, acesta va fi donat comunei Negrileşti cu scopul precis de a fi pus în slujba comunităţii, pentru eternizarea culturii vrâncene şi promovarea acesteia. Casa Memorială „Dumitru Pricop” ar putea deveni astfel primul aşezământ cultural de acest gen din Vrancea, care să fie în acelaşi timp muzeu şi fereastră deschisă, a lumii arhaice către exterior şi a tinerei generaţii către Vrancea istorică. Deviza savantului Simion Mehedinţi sub care a început acest proiect s-a confirmat încă o dată, demonstrând că ”omul sfinţeste locul”, că oamenii care locuiesc în acest spaţiu geografic sunt ataşaţi de valorile lor, iar instituţiile statului, cu mici excepţii, sunt populate cu ignoranţi, incompetenţi şi lipitori de afişe. Pentru ca visul să se împlinească mai este nevoie de sprijinul celor care mai cred că Vrancea poate deveni într–o zi, o mică Elveţie a României. Donaţiile pot fi făcute în lei la CEC Bank, Filiala Vrancea, în contul RO22CECEVR0144RON0599621, în euro RO06CECEVR01C1EUR0597123, sau în numerar la sediul Asociaţiei „Simion Mehedinţi” din Focşani. Relaţii la nr. de telefon 0723.276188. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.