Educație

La 38 de ani la devastatorul cutremur, Vrancea s-a legănat uşor

Dan Chiriac
4 mar 2015 1097 vizualizări
Seismul de 3,2 grade a avut loc ieri la orele 1.09 şi nu a fost simţit de populaţie u ieri au continuat simulările de reacţie la cutremur din unităţile de învăţământ din Focşani

Ziua de 4 martie a însemnat împlinirea a 38 de ani de la devastatorul cutremur din 1977 ce a zguduit întreaga ţară şi a provocat peste 1.500 de morţi. Ziua de 4 martie 2015 a înregistrat un nou cutremur de pământ. De această dată a fost vorba de o mişcare telurică de mică intensitate, ce nu a fost simţită de populaţie. Astfel, seismul a avut loc la orele 1.09, în zona Vrancea. Cutremurul a înregistrat în zona epicentrală 3,2 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 109 kilometri. Localităţile cele mai apropiate de epicentru au fost Vălenii de Munte (30 kilometri), Plopeni (46 km), Boldeşti-Scăeni (47 km), Săcele (47 km), Câmpina (49 km). De asemenea, ieri, la 38 de ani de la marele cutremur, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a organizat  simulări la Şcoala „Ştefan cel Mare” şi „Anghel Saligny” Focşani. „În ultima perioadă, pe teritoriul României s-au înregistrat mai multe cutremure de   magnitudine redusă sau moderată.

Având în vedere acest aspect, reamintim că fiecare familie trebuie să aibă un «Plan de urgenţă» în caz de cutremur, prin care trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este  realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur,  unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli groase şi ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească şi trebuie fixat de structură, ce surse de incendiu există  (sobă, aragaz).

De asemenea, trebuie cunoscută amplasarea comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor  generale şi locale pentru electricitate, apă şi gaze şi modul lor de  manevrare, astfel încât la nevoie să se poată acţiona cu operativitate. În cazul în care se declanşează un cutremur,  păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur.

Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu  ieşiţi, şi nu fugiţi pe scări! Nu utilizaţi liftul! Protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit şi  susţinut de un obiect solid”, spune cpt. Cristina Duţă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

După cum se ştie, pe 4 martie 1977, seismul de 7,5 grade  a produs cele mai multe victime în ultimii o sută de ani. Atunci, 1.570 de oameni au murit şi 11.300 au fost răniţi, iar 33 de clădiri înalte s-au prăbuşit, cele mai multe pagube fiind înregistrate în Bucureşti. De asemenea, s-au înregistrat pierderi economice în valoare de peste două miliarde de dolari la acea vreme. Epicentrul s-a situat în munţii Vrancei, la o adâncime de 94 de kilometri. Seismologii spun că numărul de victime la un astfel de cutremur poate fi mai mic dacă populaţia ştie cum să reacţioneze în astfel de situaţii care generează panică. Detalii despre cum să ne comportăm la cutremur găsim pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.