Educație

VIDEO!!! "Pauză de cutremur" pentru o mie de cuzişti şi unirişti

Ziarul de Vrancea
3 mar 2015 2216 vizualizări
"Fără nicio glumă, vă rog foarte serios, toţi copiii sub bancă, apoi mergem pe platou să primim instrucţiuni", le-a spus un profesor liceenilor cuzişti în timpul simulării de cutremur

Ieri, la colegiile Cuza şi Unirea din Focşani, s-au desfăşurat exerciţii de evacuare a elevilor şi personalului din cadrul instituţiilor, ca urmare a simulării producerii unui cutremur de pământ. La ora 11.00, la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, soneria a dat alarma de evacuare, semnalul sonor fiind diferit de cel care anunţă recreaţia. Pe timpul derulării exerciţiului elevii au părăsit clădirea în mod organizat, către locurile de adunare cunoscute, sub supravegherea profesorilor. La exerciţiu au participat peste 700 elevi, cadre didactice, personal auxiliar, cât şi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cei care au pus la cale simularea. O acţiune similară s-a desfăşurat de la 12.15 la Colegiul Naţional „Unirea”, unde au participat peste 550 persoane din unitatea de învăţământ.

Activitatea a urmărit instruirea elevilor şi a personalului din cadrul instituţiei cu privire la modul de comportare pe timpul producerii unei situaţii de urgenţă şi a atribuţiilor ce le revin salariaţilor instituţiei. ”În urma evaluării exerciţiului s-a constatat că personalul didactic cunoaşte obligaţiile ce îi revin pe linia situaţiilor de urgenţă, evacuarea realizându-se fără probleme deosebite. Cu acest prilej, cadrele Inspecţiei de Prevenire au distribuit materiale informative elaborate în cadrul campaniei naţionale de informare şi pregătire a populaţiei «Nu tremur la cutremur». Activităţi similare se desfăşoară în cursul acestei săptămâni şi la alte unităţi de învăţământ, exerciţiile fiind cuprinse într-un plan de acţiuni ce vizează informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur major”, spune cpt. Cristina Duţă, de la ISU Vrancea.

‘’Fără nicio glumă, vă rog foarte serios, toţi copiii sub bancă’’
 

Aşa a început exerciţiul de alarmare şi evacuare în caz de cutremur la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”. Cu un îndemn al unui profesor către elevii săi: „Fără nicio glumă, vă rog foarte serios, toţi copiii sub bancă, apoi mergem pe platou să primim instrucţiuni”. Elevii au privit totul ca pe o distracţie. Ca să echilibreze balanţa, cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le-au explicat elevilor cât de serios este acest exerciţiu şi că le poate salva viaţa într-o situaţie reală. „Minsterul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşoară o campanie naţională „Nu tremur la cutremur”. Nu este de râs , să ştiţi şi voi că judeţul Vrancea este zonă de seismicitate cu grad 9, cel mai mare din ţară. Aceste exerciţii să le trataţi mai serios, cu mai multă seriozitate. În caz real să ştiţi cum acţionaţi”, le-a transmis  colonelul Ninel Băjenaru, ofiţer ISU Vrancea.

„Într-o situaţie reală cred că ne-am panica mai tare"

Sunt elevi care consideră exerciţiul în caz de cutremur  util. ”Este chiar util în cazul în care s-ar întâmpla să aibă loc un cutremur, ştim cum să reacţionăm” a spus unul din elevi. „Într-o situaţie reală cred că ne-am panica mai tare”, a recunoscut un alt elev care a participat la exerciţiul de evacuare în caz de cutremur. La Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” s-a dat alarma de evacuare prin intermediul soneriei liceului, semnalul folosit fiind diferit de cel care anunţă recreaţia. Pe timpul derulării exerciţiului elevii au părăsit clădirea în mod organizat, către locurile de adunare cunoscute, sub supravegherea profesorilor, evacuarea acestora încadrându-se în baremele de timp stabilite. Azi se împlinesc 38 de ani de la cutremurul devastator din 1977. Cei interesaţi să afle mai multe despre cum să se comporte în caz de cutremur pot intra pe site-ul ww.nutremurlacutremur.ro. (Aurelian IVAN, Dan CHIRIAC)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.