Educație

Cultură şi civilizaţie: Evreii. Opiniile unui emigrant din Bârlad despre semenii săi

Ziarul de Vrancea
2 mar 2015 4442 vizualizări
Profesorul Valeriu Anghel scrie astăzi despre misterele unui popor a cărui istorie teologică şi politică e cuprinsă în „Vechiul Testament“ u „ un evreu din Bârlad emigrat în SUA evocă o altă istorie a evreilor în era creştină şi vorbeşte despre revoluţia bolşevicilor ruşi ca despre „o răfuială pe uliţe“ înarmată de evrei

Pe actualul teritoriu al Israelului (numit şi Palestina) s-a dezvoltat, cu 3000 de ani înaintea erei noastre, o civilizaţie influenţată de mesopotamieni şi egipteni. În secolul XIII î.e.n. a fost ocupat de evreii conduşi de Moise. Regatul Israelului a ajuns la apogee sub David şi Solomon, Biblia cuprinzând în Vechiul Testament organizarea politico-religioasă a evreilor în timpul lor. În timpul stăpânirii romane, aici a apărut creştinismul. Distrugerea Ierusalimului de către romani în anul 70 al erei creştine a contribuit la răspândirea evreilor în tot Imperiul Roman. În Evul Mediu, Ierusalimul devine „oraşul sfânt“ atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani. În 1516, Palestina este ocupată de turci, din 1917 fiind administrată de Marea Britanie.
    În 1948, vechea Palestină s-a divizat în două state – Israelul şi Iordania, ceea ce a generat trei războaie arabo-israeliene (1948-1949, 1967 şi 1973), încheiate cu victoria Israelului. În Israel trăiesc astăzi cca 6,3 milioane de evrei, alte 14 milioane trăind în restul ţărilor lumii.

Manuscrisele de la Qumran studiate şi de Iisus?

În anul 1947, nişte beduini au găsit într-o grotă de la Khirbet Qumran, pe malul de vest al Mării Moarte, o serie de documente vechi, scrise, după cum au confirmat cei care le-au studiat,  în ebraică, aramaică, greacă, latină, siriano-palestiniană şi arabă, pe pergamente din piei de animale. Ele conţin versiuni ale Vechiului Testament, mai vechi cu sute de ani decât manuscrisele cunoscute până acum. În anii următori s-au mai descoperit şi alte înscrisuri, unele în locaţii diferite, toate la un loc denumite Manuscrisele de la Marea Moartă. În număr de aproximativ 40.000, sulurile au între 16 şi 31 cm lungime, multe dintre ele fiind uzate din cauza umidităţii sau roase de şobolani. Se crede că textele au fost elaborate, cel mai probabil, de esenieni şi se presupune că au fost studiate şi de Iisus, într-o perioadă despre care textele biblice din Noul Testament nu spun nimic. Studiul manuscriselor ar aduce date despre începuturile creştinismului, dar o parte din ele sunt ţinute sub cheie la Vatican, din motive cel puţin suspecte.

„Îi urâţi pe evrei fiindcă Iisus s-a născut din poporul nostru“

    Cu un deceniu şi ceva în urmă s-a tradus în româneşte o carte a lui Jan van Helsing, intitulată Organizaţiile secrete şi puterea lor în secolul XX, în care autorul a antologat şi două texte publicate în anii 1930 şi 1931 în limbile germană, olandeză, franceză, spaniolă şi cehă. Ele aparţin unui evreu născut în 1884 la Bârlad, emigrat în 1990 în America, unde şi-a luat numele de Rovage.
    „Se spune că noi, evreii, suntem vânduţi banului şi când facem afaceri ne gândim numai la punga noastră. Noi suntem însă atât de săraci, încât v-am ajutat să intraţi în posesia unor întreprinderi în care puteţi exploata şi înşela, dar atât de bogaţi, încât v-am alungat din cartierele cele mai nobile. ş…ţ
    Îi urâţi pe evrei nu pentru că aceştia l-au trimis la moarte pe Iisus, cum cred mulţi, ci pentru că El s-a născut în poporul nostru, din noi. Adevăratul motiv al luptei voastre contra noastră nu este faptul că noi nu am devenit creştini, ci acela că v-am silit pe voi să deveniţi creştini. Ne acuzaţi că am fi instigatorii revoluţiei de la Moscova. Ei şi ce? În comparaţie cu ceea ce a însemnat evreul Paul din Tarsus la Roma, revoluţia bolşevică este numai o răfuială pe uliţi. ş…ţ
    Noi am schimbat întregul curs al istoriei voastre, regii şi profeţii noştri sunt eroii voştri. Ţărişoara noastră din trecut este pământul vostru sfânt. Literatura voastră tradiţională este Biblia noastră. ş…ţ Ceea ce poporul evreu a gândit şi propovăduit, voi aţi împlinit indisolubil în limba şi tradiţia voastră, încât niciunul din voi nu poate fi considerat cult dacă nu cunoaşte valorile ereditare ale poporului nostru. Pescarii şi păstorii evrei sunt sfinţii voştri. O tânără evreică reprezintă pentru voi simbolul maternităţii şi feminităţii. Un evreu rebel este punctul cardinal al religiei voastre. Noi am dărâmat zeii voştri şi v-am substituit Dumnezeul nostru. În istoria lumii nu există o cucerire asemănătoare cu aceasta, prin care, spiritual, v-am făcut supuşii noştri. Lucrul acesta l-am reuşit aproape din întâmplare“.

„În 400 de ani, jumătate de glob a devenit un morman de dărămături“

    „Acum două mii de ani, în Palestina, religia noastră a căzut pradă ruinei şi materialismului. Cămătarii ajunseseră stăpânii templelor noastre. Preoţii noştri înotau în bogăţie. Deodată s-a ridicat din popor un idealist care a început să cutreiere ţara pentru a purifica credinţa. A pornit împotriva preoţilor şi i-a alungat pe cămătari din temple. Reprezentanţii Romei, care stăpâneau Palestina, s-au temut de agitaţia lui revoluţionară, l-au arestat, l-au judecat şi l-au răstignit pe cruce, pedeapsă pe atunci obişnuită. După dărâmarea Ierusalimului de către romani, credinţa lui Iisus a ieşit din nou la suprafaţă. Un evreu cu numele de Paul şi-a pus în gând să predice pentru soldaţi pacifismul, iubirea aproapelui etc,. pentru a submina Imperiul Roman. El a devenit apostolul păgânilor şi şi-a dus activitatea atât de bine, încât în 400 de ani, jumătate de glob a devenit un morman de dărămături, iar legea izvorâtă de la Sion a devenit religia sfântă a Romei. Acesta a fost începutul puterii noastre în lumea voastră, dar acesta a fost doar începutul. ş…ţ
    Voi nu aţi aderat niciodată sufleteşte total la creştinism. În fundul inimii voastre sunteţi încă păgâni. Dacă încercaţi să cădeţi în ispită şi să cereţi un salariu mai bun, o mână nevăzută vă atinge pe umăr şi vă ia paharul de la gură. Voi nu veţi fi niciodată creştini adevăraţi; dar v-am stricat pentru totdeauna plăcerea de a fi păgâni“…
Prof. Valeriu Anghel



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.