Educație

Recomandare! Războaiele unui magistrat, volum cu amintirile prefectului Vasile Ţiroiu

Sorin Tudose
29 ian 2015 3072 vizualizări
Volumul a apărut la editura MagicPrint Oneşti la finele anului trecut şi costă doar 20 de lei u acesta poate fi comandat la numărul de telefon 0730.260.364

La finele anului trecut, la editura MagicPrint Oneşti a apărut o carte de un real interes pentru noi, vrâncenii. Intitulată “Războaiele unui magistrat”, lucrarea povesteşte anii 1911-1919 aşa cum au fost ei trăiţi de Vasile Ţiroiu, prefectul fostului judeţ Putna de la jumătatea anilor ’30. La începutul anilor ’60, Ţiroiu a scris şase caiete de memorii, iar volumul de faţă conţine toate amintirile legate de război. Acestea încep în 1911 cu stagiul militar şi continuă cu Campania din Bulgaria (1913). Mare parte din carte este  referitoare, evident, la Primul Război Mondial. “Când am absolvit liceul nu atinsesem vârsta ca să recrutez. Se puneau două alternative: sau să intru voluntar şi să fac armata imediat după liceu, amânând cu un an înscrierea la facultate, sau să las armata la timpul ei, amânând-o chiar cu un an-doi (plătind taxa legală), şi să fac întâi facultatea. Eu am ales această a doua soluţie; şi am făcut o mare greşeală, de care mi-am dat seama mai târziu. Căci cei ce se înrolau imediat, trecând din liceu în cazarmă, suportau mult mai uşor regimul cazon şi nu-şi dădeau seama, nu erau afectaţi prea mult de încadrarea în această instituţie. Dar ca să faci armata după trei ani de studenţie, după trei ani de viaţă liberă, de independenţă, după ce te obişnuieşti să judeci civic, să ai iniţiativă, să ai reflecţii şi puncte de vedere proprii, e foarte greu şi nepotrivit să intri iarăşi şi să te acomodezi din nou unei vieţi care presupune restrângere şi constrângere, privaţiune de libertate şi de cugetare, interzicere de exprimare şi iniţiativă personală”, îşi amintea Ţiroiu de perioada în care făcea stagiul militar. La 21 de ani, cu o personalitate puternică şi obişnuit cu “reflecţii şi puncte de vedere proprii”, Ţiroiu devine persona non grata în rândul superiorilor săi, cu care o să aibă mai multe conflicte.

Lupte eroice la Dumitreşti

“La 25-27 decembrie, după luptele crâncene de la Dumitreşti, din Râmnicul Sărat, corpul alpin de bavarezi, comandat de Von Gerock, înfrânsese rezistenţa Diviziilor 6, 1 şi 3 române, şi a Diviziei ruse Zamurskaia. În munţi, nemţii ocupaseră Vrancea aproape toată şi în ziua de 27 decembrie intraseră în Soveja, iar colonelul Sturza, cu trupele române de sub comanda sa, se retrăsese pe Răchitaşu. La 30 decembrie, Falkenheim, continuându-şi ofensiva ajunsese la Focşani şi-l ocupase, iar mai sus, pe Milcov, Von Lraft ocupă Odobeştii şi ajunse pe malul drept al Putnei, la Ivănceşti, Boloteşti şi Găgeşti, zvârlind peste Putna trupele istovite de sub comanda generlaului Văitoianu. Aici, în aceste ultime zile ale anului 1916, Văitoianu încercase să menţină o parte din înălţimile Măgurei Odobeştilor, cu cota 1001, pe care un batalion din Regimentul 4 Argeş, de sub comanda maiorului Bălan, o apără până la ultimul om. Maiorul Bălan murise cu mitraliera în braţe”, povesteşte Ţiroiu în volumul apărut post-mortem.

Cine a fost Ţiroiu

Vasile Ţiroiu într-o fotografie din 1912

Sociologul Mircea Kivu, nepotul lui Ţiroiu, îi face în debutul cărţii un portret acestei figuri marcante din fostul judeţ Putna. “S-a născut la 8 septembrie 1890 în satul Boloteşti ca descendent al unei vechi familii de răzeşi podgoreni. A urmat Şcoala Primară din sat, apoi primele două clase ale liceului din Bacău şi, în fine, Liceul Internat Costache Negruzzi din Iaşi, pe care l-a absolvit în 1909. Oscilând între o carieră literară şi una «convenţională», a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi pe acelea ale Facultăţii de Filologie Modernă din Universitatea Bucureşti (1909-1912) (…) Întors la Boloteşti, a iniţiat şi condus reconstrucţia Bisericii, dărâmată până la temelie de tragerile de artilerie din timpul războiului”, se arată în “portretul autorului”. A debutat în magistratură ca ajutor de Judecător în Moineşti, Bacău. În perioada 1925-1929 a fost primar în Boloteşti, iar în anii 1934-1937 prefect de Putna. În această calitate a contribuit la realizarea unor imortante lucrări edilitare: 78 de noi localuri de şcoală şi 112 săli de clasă adăugate celor existente. Se stinge din viaţă la 8 mai 1976, în Bucureşti. Volumul costă doar 20 de lei şi poate fi comandat la numărul de telefon 0730.260.364. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.