Educație

Poveştile bătrânilor armeni din Focşani, citite de Ziua mondială a lecturii

Iulia Crețu
21 ian 2015 1103 vizualizări
“Ziua mondială a lecturii”, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol în urmă, se va celebra prin lecturi publice pe 21 aprilie u printre cărţile care se vor citi se numără şi “Cartea şoaptelor”

Varujan Vosganian, politicianul -scriitor de origine armeană, care şi-a petrecut copilăria în Focşani şi care a pus pe hârtie poveştile bătrânilor armeni în “Cartea şoaptelor” (2009, Publirom), este propus de Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru premiul Nobel pentru literatură în acest an. Periodicul Uniunii Armenilor din România, araratonline.com, a făcut acest anunţ, preluat de presa centrală. Anul trecut, Vosganian a fost propus şi de Uniunea Scriitorilor din România pentru aceeaşi distincţie. “Cartea şoaptelor” va fi în prim plan nu doar pentru premiile Nobel, ci şi pe buzele cititorilor din întreaga lume pe 21 aprilie când Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin şi Lepsiushaus Postdam vor organiza o “Zi mondială a lecturii”, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol în urmă (zi comemorată de aceştia pe 24 aprilie) în Imperiul Otoman. Iniţiativa este susţinută de sute de oameni de cultură din întreaga lume, printre care Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje sau Elif Shafak. De “Ziua mondială a lecturii”, cititorii vor lua contact cu operele celor mai importante personalităţi armene din ultimul secol. Printre acestea se numără şi “Cartea şoaptelor” a lui Vosganian, care spune poveştile bătrânilor armeni din Focşani dinainte şi din timpul comunismului. Cititorilor le vor fi prezentate capitolele şapte şi opt ale romanului, în peste douăzeci de traduceri realizate până în prezent: spaniolă, italiană, germană, franceză, engleză, suedeză, bulgară, maghiară, cehă, poloneză, norvegiană, olandeză, portugheză, portugheză braziliană, ebraică, armeană, turcă, rusă, arabă şi persană. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
steluta, acum 3374 zile, 7 ore, 14 minute, 20 secunde
Nene CITITORULE,a mai venit sa ne arate premiul Nobel pentru literatura si sa ne cante la pian.L-am vazut eu in gara carand in spinare instrumentul cu corzi.
CITITORUL, acum 3374 zile, 20 ore, 34 minute, 9 secunde
Mai VARUJANE TI S-A FACUT DOR DE MELEAGURILE NOASTRE SAU AI VENIT PE LA FINII TAI SA MAI FACI UN TRAFIC DE INFLUENTA PENTRU A LE MAI DA CEVA DIN FOSTA LIVADA DE MERI
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.