Educație

Exclusiv!!! Primele imagini color cu Focşanii anilor 1917-1918

Sorin Tudose
19 dec 2014 6546 vizualizări
Surpriză istorică: germanii au dispus de aparatură foto foarte performantă în Primul Război Mondial, dar la fotografii color din acei ani nu se aşteptau nici cei mai împătimiţi iubitori ai istoriei oraşului u am descoperit imagini color cu Strada Mare, cu Berăria negustorului Anton Pollatos, cu un grup de prizonieri trecând prin faţa Teatrului, dar şi imagini din spitalul înfiinţat în prefectură şi din interiorul superb al unei case u vizionare plăcută!

Muzeul German de Istorie din Berlin deţine o colecţie fabuloasă de imagini pe sticlă, toate datând din 1917-1918. Fotografii germani au imortalizat oraşe precum Constanţa, Brăila, Focşani, dar şi câteva zone rurale din fostul judeţ Putna. Mai mult decât atât, toate sunt făcute stereoscopice, adică pot fi vizualizate în 3D. În imaginile realizate de nemţi sunt surprinse Strada Mare din Focşani, Berăria negustorului grec Anton Pollatos, un grup de prizonieri trecând prin faţa Teatrului Municipal, aspecte de la spitalul de război ce funcţiona in Palatul Administrativ (Prefectura veche), dar şi un cochet interior de locuinţă. De asemenea, în una din imagini apare chiar generalul Kurt von Morgen, principalul reprezentant în estul ţării al Mareşalului August von Mackensen. Din păcate imaginile nu sunt publicate pe site-ul instituţiei la o dimnesiune foarte mare şi au şi o bandă de protecţie, dar chiar şi aşa este o încântare să vezi pentru prima dată culoarea locului.

Încă o bucăţică din Focşaniul vechi

Un lustragiu îi face bocancii unui neamţ. În fundal se vede clopotniţa Bisericii Domneşti


Monumentul Independenţei

Prizonieri prin faţa Teatrului


Interior casă Focşani, posibil casa Apostoleanu

Personalul spitalului organizat în Prefectura veche

Soldaţi răniţi


Vânzător de porumb în zona vechii hale

Generalul von Morgen studiind nişte hărţi

Ţifeşti. Biserică în ruină

Imaginile au fost descoperite în cadrul cercetărilor desfăşurate în cadrul proiectului www.focsaniulvechi.ro, care, iată, dau roade mai mult decât neaşteptate. De-a lungul a circa trei ani au fost postate pe site/contul de Facebook aferent zeci şi zeci de imagini realizate de germani în Primul Război Mondial. De regulă, calitatea imaginii a variat de la bună la foarte bună, nemţii având încă de pe atunci aparate de fotografiat foarte performante. Chiar dacă în ultima vreme au fost postate pe internet spectaculoase vederi generale ori superbe ilustrate cu Strada Mare “mitul german” încă nu-şi epuizase surprizele. Când credeam că am văzut tot ce se putea vedea în materie de foto-documentare nemţească am descoperit, absolut întâmplător, mai multe fotografii din Primul Război Mondial ce înfăţişează... Focşaniul în culori! Şi ce culori! Le împărtăşim astăzi cu voi. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
POZATUL, acum 3412 zile, 18 ore, 23 minute, 46 secunde
FELICITARI! MERITA UN PREMIU DE LA MUNICIPALITATE.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.