Educație

VIDEO!!! Vernisaj - Mihai Coţovanu

Ziarul de Vrancea
26 nov 2014 1309 vizualizări
Foaierul Ateneului Popular Maior Gh. Pastia, din Focşani, găzduieşte în aceste zile expoziţia unuia dintre pictorii care fac parte din cercul select al Iaşilor, Mihai Coţovanu.

Ajuns la frumoasa maturitate artistică a celor 47 de ani, domnia sa este bine cunoscut colecţionarilor din ţară şi străinătate, specialiştilor în domeniu, şi mă refer acum doar la câţiva dintre ei, criticii de artă Mircea Deac,Valentin Ciucă şi  Tudor Octavian, adevăraţi monştri sacri în domeniu, dar şi iubitorilor de artă.

Mihai Coţovanu nu este pentru prima oară la Focşani, tablourile sale fiind expuse în 2011 în frumoasa Galerie Hidalgo, prin gentileţea doamnei Rodica Guzu, care l-a readus acum, printre noi. Îl cunosc bine pe domnul Coţovanu, i-am urmărit activitatea, l-am însoţit cu aparatul de filmat la Iaşi şi Bucureşti unde a avut expoziţii de succes. În lucrările sale pictorul îmbină talentul pe care-l ţine proaspăt, în ton cu tendinţele, cu permanenta sa încărcătură spirituală si o atmosferă patriarhală, favorabila lucrului său. Fără acest echilibru şi credinţă în bunul Dumnezeu şi energia pozitivă care îi vine din familie, artistul nu poate creşte, nu se poate maturiza, nu-şi poate împlini opera.

Flori, fructe, peisaje...

La întâlnirea cu iubitorul de artă focşănean, Mihai Coţovanu a adus peste 20 tablouri: peisaj, flori, natură statică şi portret. Dintre flori, printre preferatele sale sunt bujorii, garofiţele, tufănele, flori de ţară, pentru unii dintre noi mult prea modeste, dar cu câtă nobleţe sunt investite în tablourile maestrului Coţovanu, cât de specială este textura petalelor, ce simfonie de culori! Ce combinaţie de efect când buchetul se ridică  deasupra unui vas din lut, aparent la fel de modest dar care, împreună cu florile, fac un tot impresionant. Nu lipsesc, desigur, florile elegante, distinse, cum sunt trandafirii şi crinii şi în acest context îmi amintesc de acum celebrul tablou, cu un singur trandafir într-un pahar cu apă..., totul de un rafinament excepţional. De efect sunt şi fructele în diverse combinaţii din naturile statice, mai ales fructele de toamnă: mere, piersici, pere şi gutui care aduc în expoziţie savoarea şi parfumul inconfundabil al celui de-al treilea anotimp, Toamna.
Peisajele sunt de o graţie desăvârşită, „Ochiul” secret cu care descoperim frumuseţea unui copac, al unei case, al unui colţ de Iaşi, sau din însoritul Balcic...  Pictorul şi-a păstrat bunul obicei de a merge în locuri care i-au spus ceva, care au rezonat  cu sufletul său. El  pune pe pânză, linie după linie, tuşă lângă tuşă, ceea ce vede, sugerează ceea ce simte, fără să îngrădească propriile noastre sentimente: peisajele de vară atât de speciale, când dulcea căldură se strecoară cu lentoare printre arbori în care frunzişul îmbibat de sevă se află în stare de imponderabilitate, peisaje de toamnă când ramurile despuiate sunt în voia vremii ... şi nu în ultimul rând, cele de iarnă rafinate de albul zăpezii, care ne îndreaptă gândul către Primăvară, când întreaga natură renaşte.

Poezia şi muzicalitatea unei picturi
 
Spectacolul tabloului include pe cel al liniei bine conduse, al modeleului, al culorilor pe care le stăpâneşte şi le combină cu multă pricepere creând: transparenţă, claritate, contrast între lumini şi umbre, într-un echilibru bine dozat; într-un cuvânt Poezie. Pictura lui Mihai Coţovanu este o pictură de premiere ligue, care-mi oferă ocazia să închei cu inspiratele cuvinte ale unui foarte inspirat şi special om de cultură, pe care-l admir nespus -  Adrian-Silvan Ionescu -  care spunea: „Ideograma unui tablou este linia / linia înseamnă gest, gestul înseamnă impresia  de moment, impulsul primar, răspunsul instantaneu la stimuli externi, poezia şi muzicalitatea unei pensulări de o clipă”. (Janine  VADISLAV )

object type="application/x-shockwave-flash" style="width:450px; height:366px;" data="http://www.youtube.com/v/YDnlTTmyYIE?color2=FBE9EC&version=3">

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.