Reţeta zilei: Plăcinta de Ovidenie
Ingrediente
• 500 g făină
• 25 g. drojdie
• 2 linguri ulei
• 0,5 linguriţă zahăr
• 0,5 linguriţă sare
Pentru umplura cu varză
• 1 kg varză dulce
• bulion
• mărar
• piper, sare, ulei
Pentru umplutură cu dovleac
• un dovleac mediu (aproximativ 3 kg)
• 150 g. zahăr
• 4 pliculeţe zahăr vanilat
• 2 linguri ulei
Mod de preparare: Se pregăteşte mai întâi aluatul de pâine. Mai întâi se pregăteşte plămădeala astfel: se dizolvă drojdia în 200 ml apă călduţă, se amestecă bine, se adaugă zahărul, sarea şi puţină făină, lăsându-se la crescut 10-15 minute. Se pune plămădeala într-un castron cu făină şi se lasă la crescut 30 minute. După ce s-a umflat destul, se toarnă peste făina cernută în prealabil într-un lighean mare, se adaugă uleiul şi, în timpul frământării, treptat, se toarnă apa călduţă. Trebuie să rezulte un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână. Se presară aluatul cu făină, se netezeşte şi se lasă să mai crească, 40-50 de minute, apoi se tăie din el 6 bucăţi din care se modelează 6 plăcinţele rotunde.
Mod de preparare umplutura de varză: Se taie varza dulce şi se căleşte în ulei, cu sare. După ce varza s-a înmuiat, se adaugă bulion şi se condimentează cu piper şi mărar.
Mod de preparare umplutură de dovleac: Dovleacul se curaţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare. Se amestecă apoi cu zahăr tos şi zahăr vanilat. Apoi se prăjeşte 30 minute în ulei, la foc mic (până se înmoaie şi scade).
Împachetare plăcinţele
După ce umplutura pentru plăcinţele este gata, fiecare bucată de aluat se întinde pe masă, se umple cu varză sau dovleac, se împătureşte şi se coace la foc mediu, într-o tavă tapetată cu ulei şi făină.