Educație

Janine Vadislav, între ”Omul negru” şi ”Cuviosul Vili Glaser”

Valentin Muscă
20 nov 2014 2703 vizualizări
Scriitoarea Janine Vadislav şi-a invitat ieri seară, la Galeriile de Artă din Focşani, prietenii la întâlnirea cu cele mai recente creaţii: ”Omul negru” (Ed. Terra, Focşani, 2014) şi ”Veghea cuviosului Vili Glaser” (Ed. Terra, Focşani, 2014). Cele două volume de proză scurtă au fost prezentate de scriitorii Petre Abeaboeru, Ionel Necula, Virgil Panait şi profesorul Costică Neagu, editorul lucrărilor.

Concepute în genulul său de acum inconfundabil, pe care scriitorul Ionel Necula l-a numit pe bună dreptate, ”stil secvenţial”, prozele Janinei Vadislav au mai multe paliere şi la o primă şi fugară lectură riscăm să rămânem doar la intriga care construieşte până la urma volumul. Din fericire, proza J. V. are şi un subtil mesaj educativ, sapienţial chiar, iar profesorul Neagu a sesizat bine acest lucru. ”La Janina Vadislav proza are şi un rol educativ. Personajele sale sunt bine conturate, iar din dialogurile acestora descoperim drama unui popor”, a spus în prezentarea sa Costică Neagu. Aici biografia autoarei intervine şi alimentează creaţia, prin amintirile pe care J. V. le are de la bunica sa, refugiată din Bucovina într-un Focşani din anii ʹ40, când localitatea avea încă aerul unui cochet oraş de provincie şi nu devenise Focşangelesul noilor scatii şi păturici. Laureată a Salonului de Literatură de la Dragosloveni, pe vremea când acest festival anual întreţinea emulaţia scriitoricească la Focşani, Janine Vadislav a reuşit să-şi creioneze un stil aparte printre scriitori, cu o proză pe care o recunoşti imediat, după cum a ţinut să semnaleze poetul Virgil Panait.

Cei care au citit celelalte lucrări ale Janinei Vadislav au observat că scriitura sa este compusă ca un puzzle, de unde şi originalitatea autoarei şi unicitatea acesteia printre scriitorii vrânceni. Că este o autoare înzestrată cu talent şi dar pentru lumea scrisului, ne-a amintit-o de mai multe orim ieri seara, Ionel Necula, cel mai avizat cunoscător al vieţii literare vrâncene : ”La Janine Vadislav talent şi apetenţă pentru literatură există cu nemiluita. Depinde cum îşi gestionează talentul.” Într-un judeţ în care invidiile şi orgoliile dintre scriitori sunt mai mari decât operele acestora, iar solidaritatea de breaslă este o noţiune care lipseşte din viaţa de zi cu zi, modestia, sinceritatea, bunul simţ şi omenia sunt percepute ca slăbiciuni şi tratate ca atare. Janine Vadislav este una din puţinele jurnaliste pe domeniul cultural, care are habar despre ceea ce scrie şi ce vorbeşte pe cameră. În mod paradoxal, deşi a scris articole şi a realizat emisiuni culturale despre mai toţi scriitorii vrânceni, cu sau fără talent, la evenimentul de la Galeriile de Artă, doar o parte din aceşti scriitori au găsit timp să-i fie alături! (Valentin MUSCĂ)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gheorghita Mocanu, acum 3442 zile, 8 ore, 5 minute, 54 secunde
Regret că un deces survenit în familie m-a făcut să nu pot veni la lansare, deşi promisesem că voi veni. Janine trebuie să ştie că o apreciez foarte mult, atât pentru ce scrie, cât şi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.