Educație

Haina militară a fascinat elevii odobeşteni

Valentin Muscă
23 oct 2014 2184 vizualizări
Conflictele din regiune determină Armata să se întărească, aşa că elevii iau în calcul înscrierea la şcolile militare pentru a deveni soldaţi profesionişti

Prezentarea tehnicii militare şi a unei posibile cariere în rândul Armatei a atras ieri sute de tineri la la Casa de Cultură din Odobeşti. Proiectul “Ziua Armatei României în şcoli”, iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) s-a transformat practic într-o întâlnire de gradul zero pentru tinerii din Odobeşti, care au fost fascinaţi de expozeul făcut de cadrele profesioniste de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi Brigada 8 LAROM „Al. I. Cuza”, în cooperare cu Biroul de Informare şi Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal (CMZ) Vrancea.

Pe treptele Casei de Cultură din Odobeşti

La aceasta s-a adăugat expoziţia de echipament militar, armament lejer şi tehnică de luptă, inclusiv celebrele autovehicule uşoare blindate americane marca Hammer, expuse pe esplanada Casei de Cultură. Dincolo de familiarizarea cu această instituţie nobilă, la fel de longevivă ca statul român, întâlnirea a urmărit atragerea tinerilor pentru a îmbrăţişa haina militară într-un moment în care, în noul context geopolitic, statele Baltice şi cele din Europa de Est şi-au revizuit din mers politicile militare şi sunt pe cale să ia în calcul sporirea numărului de militari profesionişti. Bref, a trebuit ca Rusia să invadeze Crimeea şi să pună la cale secesiunea Ucrainei pentru ca România să se trezească din toropeala „umbrelii” americane. Unul din punctele critice ale Armatei este vetusteţea echipamentelor militare, uzura lor fizică şi morală. Din păcate, după 1989, Armata Română utilizează echipamente la mâna a treia, recondiţionate de mai multe ori, după ce au fost mai întâi folosite de Armata Americană pe diferite teatre de operaţiuni din lume. Nu mai departe celebrul lot de avioane pe care Armata Română ar urma să le cumpere sau chiar le-a achiziţionat, avioane folosite mai întâi de americani, retehnologizate şi utilizate ani buni de portughezi, ca în final să fie cumpărate, ca noi, de români! (Valentin MUSCĂ)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.