Educație

Astăzi este… Ziua Internaţională a osteoporozei

Dana Lepădatu
16 oct 2014 1424 vizualizări
Instituită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ziua Mondială a Osteoporozei (World Osteoporosis Day) este marcată în fiecare an, la 20 octombrie, prin diverse acţiuni, în peste 90 de ţări. Osteoporoza este o boală care slăbeşte treptat oasele, acestea devenind fragile şi pierzându-şi rezistenţa, putându-se rupe foarte uşor.

Fracturile pot să apară după o cădere de la înălţime mică, ca urmare a unui strănut şi chiar prin aplecarea pentru a lega un şiret. Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi şi mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale şi ale şoldului. Conform studiilor din ultimii 70 de ani, bărbaţii şi femeile pierd masa osoasă în acelaşi ritm, iar absorbţia de calciu (un mineral important pentru sănătatea oaselor) scade la ambele sexe. Această boală, supranumită "hoţul tăcut", a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecinţe majore asupra populaţiei, în ultimele decenii. Ziua Mondială a Osteoporozei a fost iniţiată, la 20 octombrie 1996, de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie şi susţinută de Comisia Europeană. Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de această boală. În Europa şi Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. Mai mult, se estimează că în următorii 50 de ani numărul fracturilor osteoporotice se va dubla. Toate acestea atrag costuri enorme, astfel încât, la nivelo mondial se depun eforturi pentru realizarea unei strategii coerente şi susţinute în vederea profilaxiei, a depistării precoce şi a tratării osteoporozei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.