Educație

Ziua Europeană a Limbilor Străine, sărbătorită în Vrancea

Ziarul de Vrancea
23 sep 2014 2463 vizualizări
In sala de şedinţe a IŞJ, vinery, au loc manifestări diverse dedicate acestui eveniment

Ziua Europeană a Limbilor Străine este sărbătorită în Vrancea printr-un proiect educaţional iniţiat de IŞJ şi derulat în parteneriat cu mai multe instituţii din judeţ, intitulat “Ecoul plurilingvismului prin interculturalitate”. Activităţile vor fi diverse şi se vor desfăşura în perioada 26 septembrie – 5 octombrie. Acestea se adresează elevilor de gimnaziu şi liceenilor care îndrăgesc limbile de circulaţie internaţională şi se desfăşoară în fiecare unitate de învăţămant. Vineri, 26 septembrie, în sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean, vor avea loc prezentări Power Point pe temele “European Languages – Multicultural Languages” şi “Plurilingvism şi interculturalitate”, discursuri ale elevilor în diferite limbi despre avantajele de a fi poliglot, programe artistice cu creaţiile personale ale elevilor participanţi – recitaluri de poezie, melodii, scenete, expoziţii de creaţii artistice, expoziţii culinare cu degustare din feluri de mancare tradiţionale, dezbateri, mese rorunde, precum şi discuţii cu elevii şi cu dascălii pe baza materialelor rezentate. “Diversitatea lingvistică a devenit în prezent mai vizibilă ca niciodată, deoarece acum oamenii au mai multe contacte cu cetăţeni străini mai mult ca niciodată. Din ce în ce mai des, cetăţenii europeni se confruntă cu situaţii în care sunt nevoiţi să vorbească în altă limbă decat cea maternă. (…) Profesorilor de limbi străine le revine astfel un rol esenţial în construirea unei lumi a multilingvismului. Dozand corect competenţele lingvistice şi cele pedagogice, ei le pot trezi elevilor lor un entuziasm pentru cunoaşterea limbilor străine, care îi va însoţi pe tot parcursul vieţii”, se arată în prezentarea proiectului. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv atragerea atenţiei publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine şi conştientizarea existenţei şi valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învăţarea lor. Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei “Anul european al limbilor vorbite”, iar de atunci în fiecare an, pe 26 septembrie, în toate cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătoreşte Ziua Europeană Limbilor. În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.