Educație

VIDEO!!! Ce nu au găsit elevii în şcoli şi pe bănci în prima zi de şcoală

Ziarul de Vrancea
15 sep 2014 4035 vizualizări
Elevii claselor I şi a II-a au fost întampinaţi cu caiete de lucru, în loc de manuale.Materialele didactice auxiliarele vor înlocui în acest an şcolar manualele promise de Ministerul Educaţiei.Invăţătorii vor realiza fişe de lucru, care trebuie să corespundă noilor programe.200 de elevi din satul Faroanele, comuna Varteşcoiu, se duc la o şcoală într-o grădiniţă

Cu emoţii, elevii mici şi mari au păşit ieri în clase, unde şi-au cunoscut sau şi-au revăzut colegii, profesorii, au primit orarul şi lista cu rechizite. Învăţătorii le-au transmis celor mici că săptămana aceasta vor fi îngăduitori şi le vor permite să întarzie dimineaţa, dar nu mai mult de 5 minute.

Copiii au venit la şcoală cu emoţie şi bucurie

 Toate unităţile de învăţămant au organizat festivităţi de deschidere la care au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi ai primăriilor, în care discursurile au fost cat se poate de optimiste. Şefa IŞJ a ocolit anul acesta şcolile de centru. Primarii s-au plimbat şi ei pe la şcoli să le mai promită una alta părinţilor şi elevilor. Evident că nu au lipsit nici politicienii care s-au «bagat» în faţă să povestească  din realizările viitoare. De la şcoli şi licee, aglomeraţia s-a mutat la librării, după ce, dimineaţă, florăriile din oraş au fost golite. La magazinele cu rechizite, cozile se întindeau pană la uşă. Părinţii mai au de lăsat sute de lei pentru cele necesare copilului la şcoală. Şi nici măcar nu s-a adus încă vorba de manuale, pe care liceenii din clasele a XI-a şi a XII-a trebuie să şi le cumpere, ca să nu mai amintim de lipsa manualelor pentru clasele mici. De azi, şcoala se desfăşoară după orar, încep temele şi lucrările, iar treaba bună se punctează prin note pe măsură.

Unde sunt manualele
 

Elevii claselor I şi a II-a au început anul şcolar fără manuale şcolare, iar acest fapt aduce îngrijorare atat în randul părinţilor cat şi printre cadrele didactice. Învăţătorii au fost nevoiţi să improvizeze, iar ca cei mici să nu găsească băncile goale, au recurs la materiale didactice auxiliare. Totul, cu ajutorul părinţilor, după cum ne-au spus. Aşa se face că la începutul noului an şcolar elevii vor lucra pe caiete, iar învăţătorii vor trebui să-şi întocmească fişe de lucru care să corespundă noilor programe. “Mi-am permis să comand auxiliare, pentru a lucra pe ele, dar nu este obligatoriu. Dacă nu doriţi să le cumpăraţi nu este nicio problemă, le puteţi lăsa pe bancă deoarece le putem returna”, le-a spus părinţilor elevilor clasei I C de la Şcoala “Ştefan cel Mare” Focşani,  învăţătoarea Gina Călugăru. La această unitate toţi elevii claselor I au primit acelaşi set de auxiliare, după ce cadrele s-au consultat între ele, astfel încat să se lucreze unitar. Aceasta este, de altfel, una dintre unităţile exemplu în acest sens. Noile manuale vor mai întarzia cel puţin o lună, potrivit estimărilor.
 

Elevii din  Faraoanele, înghesuiţi în grădiniţă
 

200 de elevi din satul Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu, învată înghesuiţi în clădirea grădiniţei, veche de 100 de ani şi improprie actului educativ. Practic, elevii nu au loc să treacă unul pe langă altul, prin acoperiş plouă, iar toaletele sunt în fundul curţii, practic două „gropi” săpate în pămant . La festivitatea de început de an şcolarii din clasele I-VIII au aflat că vor învăţa iar în două schimburi. „Principala problemă este lipsa spaţiului, care este insuficient numărului mare de copii. Suntem destul de îngrămădiţi,  sperăm că în cel mai scurt timp să se rezolve problema spaţiului în noua şcoală pentru că de 10 ani învăţăm în condiţii improprii”, spune Mirela Matei, directorul Şcolii. Părinţii se gândesc cu supărare că şi în acest an copiii lor vor învăţa în aceleaşi condiţii incredibile. „Este urât”, spun toţi, în cor. Autorităţile spun că pană anul viitor va fi gata noua şcoală. „Am depus un proiect de finanţare la ADR Brăila şi am primit ok-ul. Vom începe anul acesta lucrările, dacă vremea ne permite. Cu siguranţă, la anul,  pe 15 septembrie,  pe vremea aceasta, putem spune că şi noi ne putem bucura de condiţii civilizate de a învăţa”, spune Viorel Mîrza, primarul dn Vîrteşcoiu. Investiţia Ministerului Educaţiei de la Faraoanele, care cuprinde două corpuri de clădire, plus un teren de sport, a fost evaluată la 2,1 milioane de lei noi, lucrarea fiind scoasă la licitaţie în anul 2009. De la bugetul de stat s-au alocat doar 400.000 de lei, iar pentru o parte din lucrări constructorul a lucrat pe datorie. Cum în jur de 200 de copii învaţă într-un spaţiu impropriu, iar presa a relatat pe larg despre această situaţie, pe 17 septembrie 2012 Gigi Becali s-a oferit să ajute, venind în judeţ cu reprezentanţi de la aproape toate televiziunile centrale. A fost încă o acţiune de imagine, fără rezultat. La ora actuală în 40 de şcoli din judeţul nostru sunt şantiere, lucrări începute în urmă cu ani buni fiind sistate din lipsa finanţării. (M. VLĂDESCU,  A IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
XXXX, acum 3504 zile, 2 ore, 26 minute, 11 secunde
Au gasit ce le-a pus ministrul crescut de vulpe intr-un cuib din padure inainte de a o rade drujba lui Dumnezeu, Verestoy.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.