Educație

Exclusiv! Albumul Pompierilor Romani - omagiu pompierilor de altădată

Sorin Tudose
5 sep 2014 5398 vizualizări
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dealu Spirii” Bucureşti, Stelian Duduş, împreună cu maistrul militar Emanuel Erena sunt autorii unui album cu o tematică inedită u Albumul Pompierilor Romani conţine peste 200 de imagini cu pompieri din 1844 şi pană în 1847 u Vrancea apare cu nu mai puţin de şapte fotografii şi ilustrate în album

Albumul Pompierilor Romani este cea mai recentă lucrăre de recuperare vizuală a istoriei antecomuniste, istorie recuperată pe baza cărţilor poştale şi a fotografiilor din secolele 19-20. Lansat pe 18 august, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea primei formaţiuni de popieri militari din capitală, albumul conţine peste 200 de imagini înfăţişand pompieri în uniforme, sedii ale pompierilor, pompieri în exerciţiu. De asemenea, există fotografii cu incendii care au rămas în conştiinţa publică chiar şi peste un veac de cand acestea au avut loc, aşa cum este “Focul ce Mare”, care a mistuit capitala în 1847. Structurată pe două capitole, lucrarea semnată de colonel Stelian Duduş şi maistrul militar Emanuel Erena ne dezvăluie un veac de istorie a pompierilor militari din Bucureşti, dar şi de pe tot cuprinsul ţării. În debutul albumului, autorii dedică cateva pagini bune vestitului Turn al Colţei situat în faţa spitalului omonim din capitală. Construit la începutul anilor 1700, turnul a fost folosit ca punct de observaţie al pompierilor vreme îndelungată. Acesta avea să fie demolat în 1888, dar din fericire a apucat să fie imortalizat de fotografii vremii. “Cartografiile acestei lumi nu se circumscriu numai istoriei. Cei doi autori recuperează detalii ale unor istorii care se completează una pe alta: mentalităţi, atitudini, fizionomii, reguli şi ierarhii, tipuri vestimentare, tehnică de luptă şi de interveneţie în situaţii de urgenţă şi mai ales evoluţia acesteia din 1844 încoace, apoi reprezentarea simbolică a acestei arme legate de prezenţa ei în mentalul colectiv. Fotografiile publicate în această naraţiune imagistică, însoţită şi de o cazuistică istorică, semnată de autori şi introdusă din loc în loc, reprezintă nu numai o cartografie inedită prin bogăţia detaliului, dar şi la nivelul întregului proiect editorial”, se arată în prefaţa semnată de Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti.

Pompierii odobeşteni de acum un veac, prezenţi în album

Carte poştală cu pompierii militari din Odobeşti. Circa 1900

Al doilea capitol conţine imagini din nu mai puţin de 35 de judeţe, cateva dintre ele aparţinand acum de alte ţări. Aradul, Hunedoara şi Sibiul sunt judeţele cu cele mai multe fotografii şi cărţi poştale apărute în album, dar judeţe precum Iaşi, Buzău, Bacău, Botoşani sunt şi ele prezente cu imagini inedite.Vrancea nu face execpţie şi apare cu nu mai puţin de şapte fotografii şi ilustrate. Şase dintre ele sunt cu incendiul de pe Strada Mare din Focşani, respectiv sediul pompierilor, iar cea de-a şaptea este cu pompierii militari din Odobeşti, pompieri imortalizaţi într-o splendidă carte poştală tipărită de o editură germană în pragul lui 1900. Încadrate cu deosebite rame şi completate cu informaţii succinte, imaginile povestesc lupta continuă a pompierilor cu flăcările, luptă ce avea să capete o formă instituţională în 1844, graţie domnitorului Gheorghe Bibescu. Felicitări autorilor pentru lansarea unei asemenea lucrări inedite în peisajul publicistic autohton. Momentan volumul este cu circuit intern, dar cel mai probabil acesta va putea fi achiziţionat contracost în perioada următoare. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.