Educație

Podul de carte, emoţie şi libertate

Ana Maria Bentea
1 sep 2014 2491 vizualizări
La sfarşit de august a avut loc în Republica Moldova Gala laureaţilor celei de-a VII-a ediţii a Festivalului internaţional de creaţie literară "Titel Constantinescu’’ Râmnicu Sărat-Edineţ

Trei zile cât o carte de istorie. Trei zile încărcate de emoţie, cultură, patriotism. Trei zile în care Prutul nu a mai fost graniţă, ci doar un râu care îmbrăţişa, cu dragoste şi respect,  România Mare. Graţie primarului oraşului Edineţ din Republica Moldova, Constantin Cojocari, un om cum rar mai găzduieşte pământul şi a poetului Constantin Marafet, anul acesta Gala laureaţilor celei de-a VII-a ediţii a Festivalului de Creaţie Literară ”Titel Constantinescu” a avut loc în oraşul Edineţ din Republica Moldova.Marţi, 26 august 2014, scriitori din Buzău, Râmnicu Sărat, Bucureşti, Târgu Jiu, Iaşi, Oneşti, Slobozia, Ialomiţa, Paşcani,  ora 10,20, au pornit spre Edineţ.  Imediat după trecerea liniei de frontieră, delegaţia din România a fost întâmpinată de primarul oraşului Edineţ care, cu un echipaj al poliţiei rutiere în faţă, ne-a însoţit până în localitatea domniei sale, conferindu-ne statutul de coloană oficială.
Cea de-a doua zi dedicată manifestărilor a debutat cu un miting solemn închinat sărbătoririi a 23 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, miting ce a avut loc în centrul oraşului Edineţ, la picioarele lui Ştefan cel Mare, cum spunea primarul Constantin Cojocari.
De aici toţi cei prezenţi, români de pretutindeni, am mers la Casa de Cultură a oraşului unde, în deschiderea Galei, au concertat ansamblurile ”Ciocârlia”, ”Vodograi” , ”Graţie” din Edineţ şi ”Zori de zi” din Buzău.

12 cărţi, 12 scriitori

A sosit şi momentul mult aşteptat. Editorul Constantin Marafet a urcat pe scenă. Cu paşi siguri, cu pieptul plin de emoţie, a îmbrăţişat publicul dintr-o privire: ”Fraţi români, bine v-am găsit! Vă îmbrăţişez şi vă sărut pe suflet. O să încep prin a vă spune câteva cuvinte despre acest festival. Totul a pornit dintr-o necesitate, dintr-o neputinţă, poate dintr-o dorinţă de libertate. A pornit cum pornesc marile idei la o cafea, stând de vorbă cu un prieten. A început acum 7 ani. De atunci iată că am reuşit în fiecare an să acordăm câte 12 premii. Fiind un concurs de manuscrise, am editat şi tipărit cărţile celor care au câştigat. Evident că ne-am fi dorit să acordăm mai multe premii dar posibilităţile financiare sunt limitate.
Anul acesta a întrecut ediţiile anterioare prin participarea a nu mai puţin de 1021 scriitori din toate colţurile lumii. Singur nu puteam să jurizez toate aceste cărţi aşa că am luat lângă mine câţiva scriitori importanţi. Dau citire: Preşedintele de onoare al juriului, Horia Zilieru, care din motive de sănătate nu a putut fi alături de noi; Emil Lungeanu – preşedinte, membru al Comitetului de Conducere al Filialei Bucureşti/ Proză, a USR; Dan Mircea Cipariu – Preşedinte al Filialei Bucureşti/Poezie a USR; Tudor Cicu – Membru al USR; Emilian Marcu – membru al Comitetului de Conducere al Filialei Bacău a USR; Viorel Dinescu – Membru al USR; Mioara Bahna – critic literar şi subsemnatul, Constantin Marafet – fondatorul şi organizatoruil acestui festival, membru al USR. Aceştia suntem cei care am jurizat şi am ales 12 cărţi de excepţie, 12 scriitori de excepţie!”

Marele premiu ”Titel Constantinescu” a fost câştigat de poetul Vasile Tărâţeanu

Rând pe rând au urcat pe scenă laureaţii:
-    Valentina Becart, cu cartea ”Trepte”, câştigătoare a premiului ”Grigore Radu Stănescu”. Premiul a fost înmânat de dna profesor Floarea Stănescu, soţia scriitorului Grigore Radu Stănescu.
-    Ion Popescu Brădiceni, cu cartea ”Pasărea măiastră”, câştigător al premiului ”C.C. Datculescu”
-    Vasile Ghinea, cu cartea ”Constelaţia tăcerii - sub semnul trandafirului”, câştigător al premiului ”Slam Râmnic”. ”Acesta este omul cu care stăteam de vorbă acum 7 ani şi încercam să punem la cale "cultura râmniceană’’ şi ne-am gândit noi că ar fi potrivit să facem un festival” a spus Constantin Marafet.
-    Vasile Ponea cu cartea ”La hanul dintre clipe” câştigător al premiului ”Florica Cristoforeanu”.
-    George Călin, cu cartea ”Sifoniile viselor pierdute”, câştigător al premiului ”Victor Frunză”. Premiul a fost înmânat de poetul Dan Mircea Cipariu.
-    Petru Dincă, traducător al volumului  ”Versuri alese”, autor Guilaume Apollinaire (Franţa). Premiul a fost îmnânat de criticul literar Mioara Bahna.
-    Alexandru şchendrea (Chişinău), cu cartea ”Satul de graniţă”, câştigător al premiului ”Alexandru Sihleanu”. Premiul a fost înmânat de primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocari.
-    Costel Bunoaica, cu cartea ”Călător prin lumea deşartă”, câştigător al premiului ”Octavian Moşescu”. Premiul a fost înmânat de criticul literar Tudor Cicu.
-    Eliza Roha /Constantin Codrescu cu cartea ”Caragiale… Fantasticul”, câştigătoare a premiului ”Dumitru Pricop”, premiu finanţat de SC Micromet SA Focşani. Premiul a fost înmânat de Emilian Marcu.
Marele premiu ”Titel Constantinescu” a fost câştigat de poetul Vasile Tărâţeanu din Ucraina cu cartea ”Şi de-o fi să mor”. Premiul a fost înmânat de către preşedintele juriului, Emil Lungeanu: ”să faci dintr-un bărbat de talie mică un poet de statură himalayană nu poţi decât dacă te numeşti Vasile Tărâţeanu”.
”Fiecare dintre cei care aţi fost premiaţi meritaţi acest premiu, dar aşa s-a întâmplat să fiu eu marele fericit de această dată, deşi vin din capitala dulcei Bucovine eminesciene. Din acea parte a ţării depre care Vasile Alexandri spunea ”Dulce Bucovină, veselă grădină”, care a devenit dulce şi tot mai dulce de la un an la altul pentru străinii care au venit şi au devenit majoritari în teritoriile noastre strămoşeşti. Mă rog la bunul Dumnezeu să le dea minte şi sănătate conducătorilor noştri iar dvs vă mulţumesc şi vă îmbrăţişez” a spus cu glasul plin de emoţie poetul Vasile Tărâţeanu.
Au mai fost acordate premiile ”Fănuş Neagu” lui Adrian Botez, cu cartea ”Cavalerii apocaliptici. Psalmodieri în vârful muntelui”, şi ”Mircea Micu” lui Geo Galetaru, cu cartea ”Cei ce se întorc spre seară” dar din motive de sănătate câştigătorii nu au putut fi prezenţi.
O surpriză a momentului a fost prezentarea volumului de versuri ”Penumbra Trandafirului”, autor Constantin Marafet,  tradus în limba rusă de Nina Gonţa. Încântarea a făcut-o momentul poetic bilingv prin interpretarea poeziei ”Balanţa” în româneşte de poetul Constantin Marafet şi în limba rusă de Nina Gonţa.
Cu mâna la inimă, Constantin Marafet a ţinut să mulţumească public celor care s-au implicat şi au sprijinit moral şi financiar această ediţie: ”Mulţumesc în mod special dnei profesor Violeta Vâlcu, manager al Centrului Cultural "Florica Cristoforeanu’’ din Râmnicu Sărat, Primăriei şi Consiliului orăşenesc din Edineţ, fratelui meu, Constantin Cojocari, Primăriei şi Consiliului local din Râmnicu Sărat, dlui Popa Ştefan, tuturor celor 53 de scriitori şi oameni de cultură care l-au însoţit în această misiune culturală fără precedent în istoria celor două oraşe, Edineţ-Râmnicu Sărat.” În incheierea Galei Laureaţilor a fost lansat şi volumul de versuri  şi grafică ”Descifrări tricatrenice” având ca autori pe poetul Constantin Cojocari şi pe Tatiana Badeeva din Ucraina. De precizat că în cadrul acestui festival, primarul oraşului Edineţ a oferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, poetului Constantin Marafet.

Dincolo de Prut suntem acasă!

Festivalul ”Titel Constantinescu” nu s-a încheiat aici! Delegaţia din România a avut onoarea să participe în continuare alături de edineţeni la dezvelirea bustului lui "Pan Halippa’’ amplasat în faţa liceului cu acelaşi nume. După acest moment ne-am deplasat în localitatea Cupcini pentru a vizita galeria de artă de aici. În cadrul prezentării acestei galerii poetul Constantin Marafet şi primarul Constantin Cojocari au primit din partea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, prin Ambasadorul George Călin, ”Crucea Recunoştinţei", pentru că au arătat o preţuire deosebită bisericii noastre ortodoxe ca ”Biserică Naţională” şi pentru că apreciază rolul religiei în societate, în popor şi în relaţiile dintre popoare”.
Ziua de 27 august am încheiat-o în localitatea Parcova, unde am fost martori la dezvelirea basoreliefului ”Dumitru Fusu”.
În ultima zi dedicată manifestărilor ne-am bucurat alături de fraţii moldoveni de momentul dezvelirii bustului lui "Mihai Eminescu"  în faţa liceului teoretic cu acelaşi nume. Această ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie Literară ”Titel Constantinescu” mi-a oferit emoţii aparte, o experienţă de neuitat şi certitudinea că dincolo de Prut sunt tot acasă. (Ana Maria Bentea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.