Educație

Premieră în Vrancea: un preot a fost desemnat să conducă o şcoală

Ziarul de Vrancea
6 aug 2014 8838 vizualizări
Este cazul Şcolii din comuna Cîmpineanca, al cărei nou director este nimeni altul decat preotul de la biserica Spitalului Dumbrăveni u preotul profesor Cristian Niţă este titular al învăţămantului de 9 ani, iar de anul trecut a fost hirotonisit la Capela Spitalului u rămane de văzut cum se va descurca noul director în noua funcţie şi suntem curioşi cum îi vor spune elevii săi: “Bună ziua, domnule director!” sau “Săru’mana, părinte!”

Premieră după premieră în învăţămantul vrancean! După ce, în toamna anului trecut, actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea a numit la conducerea Şcolii 7 din Focşani o profesoară care se pregătea să nască, anul acesta surprizele au continuat. La Liceul de Arte, noua directoare adjunctă, Ramona Găină, este psiholog, cu catedra în două unităţi şcolare (Liceul de Arte şi Colegiul Auto), dar angajată a Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), iar la Cîmpineanca noul director este nimeni altul decat preotul Capelei Spitalului Dumbrăveni. Reprezentanţii IŞJ ne-au mărturisit că nu aveau cunoştinţă de faptul că persoana care va prelua conducerea Şcolii Cîmpineanca, de la 1 septembrie 2014, este preot, ceea ce demonstrează, încă o dată, că numirile se fac din birou, pe liste care vin de la partid. Directorul încă în funcţie pană la 31 august, Valerian Graur, care se va pensiona de luna viitoare, ne-a declarat că numele lui Cristian Niţă se afla printre propunerile sale, dar nu pe prima poziţie. “Am făcut trei propuneri, printre care şi aceasta, dar nu era prima. Probabil că cei de la Inspectorat s-au consultat şi cu primarul, pentru că aşa se procedează, ca să existe o bună colaborare în interesul şcolii. Cristian Niţă predă la noi la şcoală de caţiva ani şi are catedra la Şcolile Cîmpineanca şi Gologanu. I s-a oferit oportunitatea să slujească apoi şi la biserică şi a profitat de ea, deoarece vrea să-şi facă meseria pentru care s-a pregătit. E un băiat bun, e tanăr şi se poate descurca. Eu ştiam că nu prea are timp pentru o responsabilitate atat de mare, dar probabil că va decide anul viitor dacă poate să ducă sau nu mai departe funcţia. Şcoala nu este uşor de administrat, dar cred că se va descurca”, ne-a declarat directorul încă în funcţie Valerian Graur.

“Cred că am fost ales datorită calităţilor mele”

Cel care va prelua direcţiunea Şcolii Cîmpineanca de luna viitoare se consideră o persoană capabilă şi este convins că va face faţă celor două misiuni. “Sunt preot misionar la Capela Spitalului Dumbrăveni din iunie 2013 şi acord asistenţă religioasă bolnavilor de aici. Această activitate cu cea de director de şcoală nu se vor suprapune. Asistenţă religioasă acord sambăta şi duminica şi după ora 16:30, în caz de nevoie, iar în zilele cu sărbători religioase mă vor suplini alţi colegi de la alte parohii”, ne-a explicat preotul director Cristian Niţă. La puţin timp după ce a intrat în învăţămant, în urmă cu 9 ani,  acesta şi-a depus un dosar la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei prin care solicita parohie. Cu toate acestea, spune că nu a intenţionat să iasă din sistemul de învăţămant, unde îşi are cartea de muncă. “Pană să fiu preot, am fost profesor. Nu sunt plătit de Patriarhie, ci de Ministerul Educaţiei. Depusesem dosar pentru hirotonie şi am fost delegat să preiau Capela Spitalului Dumbrăveni, dar nu am intenţionat să ies din învăţămant. Sunt numeroase situaţii în ţară de profesori de religie care slujesc”, ne-a mai spus Cristian Niţă.

"Elevii mă îndrăgesc”

Preotul-director nu este deloc modest atunci cand vine vorba despre motivele pentru care a fost ales să conducă unitatea şcolară din Cîmpineanca. “Cred că am fost ales datorită calităţilor mele de manager. Am luat biserica de la zero şi am finalizat-o, am o relaţie foarte bună cu toţi colegii, iar elevii mă îndrăgesc”, ne-a mai spus Cristian Niţă. Şi soţia acestuia este tot cadru didactic, dar la o altă unitate şcolară. Rămane de văzut cum se va descurca noul director în noua funcţie şi suntem curioşi cum îi vor spune elevii săi: “Bună ziua, domnule director!” sau “Săru’mana, părinte!”. (M. VLĂDESCU)


Capela Spitalului Dumbrăveni, sfinţită de Arhiepiscop

Biserica ridicată în curtea Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni a fost sfinţită la finele lunii iunie a anului 2013, slujba fiind oficiată de Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Ciprian Spiridon, şi de un sobor de preoţi şi diaconi. Lăcaşul de cult, cu hramul Sfintei Treimi, a fost ridicat cu ajutorul sponsorizărilor făcute de angajaţii spitalului şi al altor apropiaţi, investiţia ridicandu-se la aproape 300.000 de lei, fără manoperă, potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Costel Negoescu. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 24

Adaugă comentariu
Delia, acum 3153 zile, 3 ore, 58 minute, 28 secunde
Eu as intreba daca este in legalitate acest director?? Una e sa fi profesor de religie si preot, ata sa fi director si preot.
Popa Hoslobanu, acum 3547 zile, 15 ore, 16 minute, 9 secunde
E pus politic e PSD-ist !Oprisan l-a inscaunat !!??
DAN, acum 3548 zile, 6 ore, 1 minut, 34 secunde
Bârfa cea mizerabilă, pe care aproape nici un alt om rău nu o poate întrece, capătă dimensiuni cu atât mai mari cu cât ,,călătoreşte,, pe la mai mulţi oameni. Mai bine sa facem ceva pentru citeste integral
cititorul, acum 3548 zile, 6 ore, 50 minute, 27 secunde
Fiecare are dreptul la cel putin o sansa ... Sa mergem pe increderea in oameni.
Coordoneanu Ana, acum 3548 zile, 7 ore, 39 minute, 33 secunde
In Vrancea, cu asemenea insp. generali, executanti ai primarilor, totul este posibil. D-na insp. general Zaharia, mai bine ar explica cum in Judetul Vrancea, intr-un centru de comunicare, elevii au citeste integral
alex, acum 3548 zile, 10 ore, 35 minute, 58 secunde
hello....are cineva toate tiglele pe casa?
STEFAN, acum 3548 zile, 11 ore, 11 minute, 15 secunde
TREIM INTR-O LUME PLINA DE RAUTATI.CAND CINEVA PROGRESEAZA CEILALTI ...FRUSTRATII ISI LING LABELE.ACESTIA FAC PARTE DIN LUMEA "OAMENILOR CU MATERIE CENUSIE REDUSA". URMARITILE PARCURSUL SI citeste integral
nu se poate, acum 3548 zile, 12 ore, 7 minute, 41 secunde
In articolul de zilele trecute, domnul Vasile Lefter isi arata supararea ca monumentul din curtea MOPAF-CPL arata neingrijit cu multe buruieni. Pai daca acum e pe un teren privat. Greseala a fost ca citeste integral
preot, acum 3548 zile, 12 ore, 13 minute, 42 secunde
'' Sunt numeroase situaţii în ţară de profesori de religie care slujesc”, parinte, dar nu si directori de scoli si samsari de masini!
parinte, acum 3548 zile, 12 ore, 23 minute, 4 secunde
Ma intreb cat de mult timp va avea sa conduca scoala. In conditiile in care anul scolar care a trecut elevii daca au facut 3 sau 4 ore de religie in tot anul .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.