Educație

VIDEO!!! Bacalaureat la 58 de ani, cu 10 pe linie la liceu? Da, se poate!

Ziarul de Vrancea
4 iul 2014 3645 vizualizări
Examenul maturităţii poate fi dat la orice varstă: o demonstrează doi candidaţi din Vrancea care au depăşit jumătate de secol de viaţă u tată a 8 copii, unul dintre veteranii bacalaureatului vrea să le dea un exemplu acestora u un alt vrancean spun că dă bac-ul la 58 de ani, "din ambiţie", iar dacă îl trece vrea să se înscrie şi la facultate u candidaţii la Bacaluareat nu s-au mai plans de subiectele de la matematică şi spun că au ştiut să le rezolve u la un colegiu, un candidat a fost numărat de două ori, ceea ce a generat note explicative la Inspectoratul Şcolar u bacul se încheie vineri

Candidaţii la examenul de bacaluareat au susţinut ieri al doilea examen scris: proba obligatorie a profilului. Printre candidaţii acestei sesiuni a examenului de baclaureat se află şi caţiva trecuţi de 50 de ani. Unul dintre aceştia este Ion Ţîru care s-a înscris la Bacaluareat la varsta de 58 de ani, din ambiţie, după cum spune. Colegii săi de serviciu, de la firma de distribuţie la care lucrează, sunt absolvenţi de facultate, la fel ca şi copiii săi. A urmat cursurile Colegiului Tehnic “Valeriu D. Cotea” la seral, iar ieri a susţinut proba la matematică. “A fost o provocare şi nu este exclus să mă înscriu şi la o facultate dacă iau Bacalaureatul. Aproape că nu am lipsit deloc de la şcoală, am fost şi la cursurile de pregătire, iar la limba romană am fost cel mai bun din clasa mea”, a spus Ion Ţîru. Proba următoare pe care o va susţine acesta, vineri, este la fizică. Coleg de liceu cu acesta este Adrian Mihai, de 55 de ani, care ştie sigur că va lua acest examen şi, mai mult decat atat, va intra la Teologie. Bărbatul s-a ambiţionat şi este sigur pe notele sale. “La romană iau peste 9, la matematică am socotit că nu am cum să primesc mai puţin de 8 iar la biologie sper să pic pe subiect. M-am pregătit pentru examen, iar colegii mei sunt martori că am fost al doilea din clasă, cu multe medii de 10”, a precizat Adrian Mihai, aspirant la diploma de bacalaureat. Tată a 8 copii, acesta vrea să fi un exemplu copiilor săi care vor susţine anul viitor examenul maturităţii.


Subiecte "nici grele şi nici uşoare"

Nicoleta Păun, absolventă Colegiul “Ion Mincu”, spune că matematica nu a mai fost sperietoarea Bac-ului

Elevii de la real, tehnologic, militar şi pedagogic au susţinut examenul la matematică, iar absolvenţii de la uman şi de la filiera vocaţională au dat examen la istorie. Acesta este al doilea an în care candidaţii proveniţi de la liceele tehnologice au subiecte diferite la matematică, disciplină la care au susţinut examen cei mai mulţi dintre candidaţii vranceni. O situaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) arată că la proba de ieri au fost înscrişi 2.393 de candidaţi, dintre care prezenţi au fost 2.257 iar 136 au absentat. Aproape 1.700 au susţinut proba la matematică şi doar 600 la istorie. Pentru ambele discipline varianta de subiecte extrasă a fost cea cu numărul 1. Subiectele au fost structurate pe trei cerinţe mari notate cu cate 30 de puncte, fiecare avand mai multe subpuncte. Spre deosebire de anii anteriori, candidaţii nu s-au mai plans de dificultatea subiectelor la matematică. “Mi s-a părut ok, mă aşteptam la ceva mai greu. Au fost accesibile, mai puţin punctele b şi c de la subiectul III, dar în rest subiectele I şI II chiar au fost ok, chiar şi primul subpunct de la subiectul III. Am lucrat pe astfel de modele, chiar unele mult mai grele. Mi s-a părut ciudat că au dat atat de uşor. Am trecut uşor prin ele. Majoritatea colegilor a scris, nu am auzit colegi care să nu fi făcut nimic, mai ales că am lucrat mult pe astfel de subiecte. Nu cred că proba la matematică este cea mai grea dacă te pregăteşti”, ne-a declarat Nicoleta Păun de la Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Focşani. “A fost convenabil, nici grele şi nici uşoare. Partea a treia a fost mai grea, unde am avut funcţii. Am rezolvat primele două subiecte şi sper să fie suficient”, ne-a declarat Cătălin Gheba de la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focşani.
 

Picaţii, elevii intraţi cu medii mici la liceu?

Inspectorul de specialitate Daniela Sîrghie consideră că subiectele au respectat programa şcolară şi structura de la Bac. La profilul real, matematică-informatică, inspectorul consideră că subiectul I a conţinut itemi pe care un absolvent de clasa  IX-a ar fi putut să-i rezolve fără nicio problemă, iar la ştiinţele naturii primul subiect a conţinut itemi de clasa a X-a, fără cerinţe delicate. “La filiera tehnologică primul subiect este mai simplu, cu 5 itemi de clasa a VIII-a. Un elev care a muncit nu poate să spună că nu poate să obţină măcar un 6. La profilul pedagogic structura diferă puţin, cu itemi structuraţi, dar fără mari probleme. Subiectele II şi III, la toate profilurile sunt din materia claselor a XI-a şi a XII-a”, a precizat inspectorul Daniela Sîrghie. Aceasta consideră că rezultatele depind de cată importanţă au acordat candidaţii acestui examen. “Dacă elevii au fost serioşi şi s-au străduit cat de cat să se pregătească, avand în vedere că anul acesta a fost dată o simulare naţională, iar toate liceele au dat alte simulări după aceea, pentru a verifica progresul elevilor, vor lua examenul.  Cei pe care nu-i interesează şcoala, şi avem şi din aceştia destui, probabil că vor avea rezultate slabe,” a mai precizat inspectorul. Potrivit Danielei Sîrghie, rezultate foarte slabe vor avea elevii care au intrat la liceu cu medii foarte mici şi nu au reuşit să recupereze în patru ani ceea ce nu au învăţat în I-VIII.

Greu de luat 10 la istorie

La istorie, absolvenţii de uman şi vocaţional au avut de rezolvat acelaşi subiect. Dacă la subiectul II au avut Primul Război Mondial, la subiectul III candidaţii au avut ca cerinţă elaborarea unui “eseu despre rolul spaţiului romanesc în relaţiile internaţionale din secolele al XIV-lea - al XVIII-lea". Candidaţii au zis că subiectele au fost dificile şi total diferite faţă de ceea ce aşteptau să le pice la ultimul punct: comunismul. Profesorii de specialitate susţin că primele două subiecte au un grad mediu de dificultate şi puteau fi rezolvate, însă cerinţele de la ultimul subiect nu au fost tocmai uşoare. Nota maximă se va lua greu la această disciplină, mai spun profesorii. “Subiectele au un grad mediu de dificultate. Un elev care s-a pregătit bine poate lua o notă bună”, ne-a declarat inspectorul de specialitate Silvia Bocăneanu.

Candidat numărat de două ori

Examenul de ieri s-a desfăşurat fără incidente majore. Doar la Colegiul “Edmond Nicolau” un candidat a fost pus la numărătoare de două ori, ceea ce a generat un complicat proces birocratic, în care membrii centrului au fost nevoiţi să dea explicaţii la IŞJ. Şefa IŞJ şi inspectorul MEN, Daniela Călugăru, au fost în centrele de la Adjud, Colegiul “Cuza”, Colegiul “Valeriu D. Cotea”, Colegiul Economic şi Liceul Pedagogic. “Nu am avut niciun fel de situaţii speciale. Am remarcat multă linişte iar candidaţii scriau. Subiectele au fost date la timp”, ne-a spus şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. Candidaţii la bacaluareat susţin maine ultima probă a acestei sesiuni: cea la alegere a profilului - geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stroe vasilica, acum 3577 zile, 9 ore, 8 minute, 53 secunde
INTREBARE: DE CE NU ATI OPTAT PENTRU LICEELE CUZA\UNIREA??? V_A FOST TEAMA SA LUATI ZECE DE LA EI????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.