Educație

Necunoscutele Evaluării naţionale: rombul, prisma, limba spaniolă, covorul, cutia şi kilometrii

Ziarul de Vrancea
25 iun 2014 4078 vizualizări
Eelevii s-au plans de problemele grele de geometrie şi spun că se aşteptau la subiecte mai uşoare u “sigur vor scădea mediile anul acesta”, spun elevii u “cat de uşor poţi să dai?” se întreabă, de partea cealaltă, profesorii de matematică u prin emoţiile examenului trece şi prefectul Cătălin Popescu, a cărui mezină a terminat anul acesta clasa a VIII-a la “Unirea” u primele rezultate vor fi afişate maine pană la ora 16,00

Matematica pare să le fi dat din nou de furcă elevilor vranceni care au susţinut ieri ultima probă din cadrul examenului de Evaluare naţională. Proba de matematică le-a consumat absolvenţilor de gimnaziu tot timpul alocat pentru examen, primii ieşind din săli după expirarea timpului de lucru. Elevii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare cu mai multe subpuncte. Primul subiect a cuprins şase probleme şi cerea, printre altele, calcularea ariei unui romb, suma tuturor muchiilor unui patrulater regulat, în care una dintre laturi era de opt centimetri, precum şi numărul elevilor dintr-o clasă care învaţă limba spaniolă. Subiectul al doilea a avut cinci cerinţe, printre care desenarea unei prisme drepte cu baza triunghi echilateral, calcularea mediei geometrice a unor numere şi determinarea lungimii unui drum parcurs în trei zile cu autocarul, ştiindu-se faptul că în prima zi s-a parcurs 20 % din drum, în a doua zi, 30% din rest, iar în a treia, ultimii 560 de kilometri. Elevii au mai avut de calculat o funcţie şi o ecuaţie. La subiectul al treilea a fost dată schiţa unui covor în formă de dreptunghi, modelul covorului fiind format din mai multe triunghiuri. Elevilor li s-a cerut să calculeze perimetrul unuia dintre triunghiuri, iar ultimul punct se referea la prezentarea schemei unei cutii din carton cu capac, în formă de prismă dreaptă, cu baza pătrată. Elevii au avut de calculat volumul cutiei şi de aflat caţi centimetri pătraţi de carton au fost utilizaţi pentru confecţionarea cutiei, cunoscandu-se aria suprafeţei cartonului.

”Sigur vor scădea mediile anul acesta”

În timp ce unii elevi păreau mulţumiţi de subiectele pe care le-au considerat uşoare, alţii au izbucnit în lacrimi, plangandu-se de dificultatea ultimului punct pe care nu au ştiut să-l rezolve.  “Au fost grele tare problemele. Ultimul subiect mai ales a fost greu pentru că a fost cu lungimi şi înălţimi. Am reuşit în final să le fac dar nu stiu cat de bine”, ne-a spus o elevă a Şcolii “Anghel Saligny” din Focşani.  “A fost grea geometria. Am rezolvat dar nu ştiu sigur dacă este bine”, ne-a spus şi un coleg al acesteia. De aceeaşi părere este şi Oana Andreea Galaction, o altă elevă a Şcolii “Anghel Saligny”. “La punctul trei a fost foarte greu, mai ales punctul C. Sigur vor scădea mediile anul acesta. Timpul de lucru a fost suficient, în prima oră fiind terminate primele două subiecte. Cred că voi lua cel puţin 8,50, dar să vedem. Suntem la mana corectorului, depinde  cum va cădea”, ne-a spus aceasta. Vizavi, la Colegiul Naţional “Unirea” părerile au fost unanime: subiectele au fost mai grele decat anul trecut, dar nu de nerezolvat. “Au fost mai grele decat cele de anul trecut,” consideră Liliana Popa.


Ilinca Popescu, fata cea mică a prefectului, degajată după examen, semn că a găsit cheia rezolvării problemelor

Printre candidaţi, şi fiica prefectului Cătălin Kanty Popescu: “Subiectele au fost acceptabile. Am văzut ce s-a dat la sesiunea specială şi mă aşteptam să fie mai uşoare sau măcar echivalente. Le-am rezolvat”, ne-a spus Ilinca Popescu. Într-o discuţie purtată cu reporterii noştri după primul test de la romană, prefectul Popescu estima o notă de 9.70-9.80 pentru fiica sa. “La noi în familie e o atmosferă de studiu pentru că şi fiica mea cea mare susţine bacalaureatul. Ambele sunt studioase, sunt foarte mulţumit de ele”, ne-a spus reprezentantul Guvernului Ponta în Vrancea.

 “Cat de uşor poţi să dai?”

Profesorul Marius Mohonea, asaltat de elevii dornici să afle dacă au rezolvat corect subiectele

Aproape în fiecare unitate şcolară elevii au fost aşteptaţi după examen de profesorii de specialitate de la care au aflat dacă şi unde au greşit. La Colegiul National “Unirea” profesorul de matematică Marius Mohonea era înconjurat de elevii săi. Emotiile dascălului au fost mari ieri, cu atat mai mult cu cat fiul acestuia abia ieşise din examen. “Elevii s-au descurcat bine, cu plusurile şi minusurile de rigoare deoarece este un examen şi contează şi factorul uman, nu doar cunoştinţele. La cald, copiii zic că au fost subiecte grele, dar eu consider că s-au descurcat şi în medie vor fi note bune”, ne-a spus profesorul Mohonea. Profesorul Marius Poll, de la Colegiul Naţional “Cuza”, consideră că subiectele nu au ridicat probleme deosebite elevilor care au învăţat. “Au fost subiecte medii spre uşoare. Un copil care a parcurs 8 ani de şcoală ar trebui să scoată uşor un 7 sau un 8. Nu au fost atat de dificile problemele, nici chiar la geometrie, aşa cum se dădeau pe vremuri, cand erau probleme cu adevărat grele. Pană la urmă cat de uşor poţi să dai la un examen serios?”, spune profesorul de matematică Marius Poll.

Emoţii pană pe 1 iulie

Părinţi se temeau că matematica le va da bătăi de cap elevilor la evaluare

Proba de ieri a fost susţinută în Vrancea de 2.765 din cei 2.902 candidaţi înscrişi, absentand 137. Rezultatele iniţiale vor fi afişate maine pană la ora 16,00, iar cele finale pe 1 iulie. Contestaţii se pot depune vineri la secretariatele şcolilor, între orele 16,00 – 20,00. Emoţiile acestui examen sunt mari deoarece anul acesta ponderea mediei de la Evaluarea naţională este mai mare la admiterea la liceu decat în anii anteriori. Matematica este disciplina care în fiecare an a creat probleme elevilor, atat la Evaluarea naţională cat şi la examenul de Bacalaureat. La simularea examenului de Evaluare naţională din această primăvară mai puţin de 30% dintre elevii vranceni au obţinut note mai mari de 5. (M. VLĂDESCU) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.