Educație

Ce vaccinuri se fac gratuit prin medicii de familie şi şcolari

Raluca Manolache
22 apr 2014 1783 vizualizări
Imunizarea copiilor se poate face în mod gratuit. Medicii de familie şi medicii şcolari sunt cei care le administrează copiilor, încă de la naştere, vaccinurile obligatorii, stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Vaccinările se fac în mod gratuit în baza unui calendar naţional astfel încat copiii să poată dobandi imunitatea împotriva unor boli grave. Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea încearcă în această perioadă să atragă atenţia asupra importanţei vaccinării. Aceasta în contextul în care pană pe 26 aprilie şi în Vrancea se marchează Săptămana Europeană a Vaccinării. De altfel, medicii vor face în această săptămană o acţiune de vaccinare a copiilor din oraşul Mărăşeşti, copii care nu au fost vaccinaţi la timpul potrivit cu serurile obligatorii copilăriei, prevăzute în calendarul naţional de vaccinări. În următoarele randuri vă vom prezenta calendarul vaccinărilor în Romania:
 - în primele 24 de ore de la naştere se face în maternitate vaccinul  Hcp B (vaccin hepatitic B)   
 - între 2-7 zile tot în maternitate se face vaccinul BCG  (antituberculos)          - la 2 luni medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomelitic-Haemophilus B-hepatitic B) , dar şi vaccinul pneumo conjugat (acesta va fi introdus în calendarul de vaccinări în funcţie de fondurile disponibile)
 - la 4 luni medicul de familie va administra vaccinul pneumo conjugat  şi DTPa-VPI-Hib (vaccin diftero-tetano-pertssis acelular-poliomelitic-Haemophilus B)
 - la 6 luni medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B      
 - la 12 luni medicul de familie va administra vaccinurile DTPa-VPT-Hib, RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion)      
 - la 14 luni medicul de familie va administra vaccinul pneumo conjugat
 - la 4 ani medicul de familie va administra vaccinul DTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular)
 - la 6 ani medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI (se realizează începând cu anul 2015. Pentru copiii în vârstă de 6 ani neînsrişi în învăţământul primar sau la care se înregistrează abandon şcolar vaccinarea se poate efectua de către medicul de familie)      
  - la 7 ani (cls.I-a) medicul şcolar va administra vaccinul RRO
 - la 6 ani şi 8 ani medicul şcolar va administra vaccinul VPI  (vaccin polio inactivat). (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
medic de familie, acum 3649 zile, 18 ore, 33 minute, 53 secunde
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a respins miercuri acuzațiile formulate de critici ai vaccinurilor care sunt de părere că imunizarea nu servește la nimic, este riscantă, iar citeste integral
ana, acum 3650 zile, 14 ore, 16 minute, 13 secunde
Da ,asa este.Cand o sa spuneti si voi adevarul despre nenorocirile astea,ceva articole si contra vaccinurilor cand o sa faceti? Nu le mai faceti atata loby astora care ne nenorocesc copii ptr niste citeste integral
tatic, acum 3650 zile, 15 ore, 38 minute, 40 secunde
Daca tot v-ati apucat sa faceti un articol despre vaccinuri , eu cred ca ar trebui sa va mai documentati si sa le spuneti oamenilor ce efecte secundare pot avea aceste vaccinuri asupra organismului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.