Home | Educatie | Articolul 253 din Legea 1, declarat neconstituţional

Articolul 253 din Legea 1, declarat neconstituţional

Publicat de 8111 vizualizari 14 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Titularizarea în învăţămant rămane o miză profesională importantă pentru multe cadre didactice Titularizarea în învăţămant rămane o miză profesională importantă pentru multe cadre didactice

Aceasta era singura portiţă legislativă a profesorilor de a se titulariza indirect, motiv pentru care mulţi au profitat u pe 24 aprilie unităţile de învăţămant trebuie să aprobe cererile cadrelor care doresc să se titularizeze cu acordul conducerii şcolilor pe posturile ocupate

Surpriză pentru cadrele netitulare! Articolul 253 din Legea Educaţiei Naţionale a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională. Decizia Curţii Constituţionale a fost publicată pe site-ul propriu în data de 27 februarie 2014. “Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate (n.r. a unei persoane din Bucureşti ) şi a constatat că prevederile art.  253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Tribunalului Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal “, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale. Potrivit articolului 253 din Legea Educaţiei Naţionale, nr.1/2011, cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011, iar mai apoi 2012 (printr-un ordin de ministru), care au obţinut cel puţin nota 7,00 şi au ocupat un post sau o catedră devin titulare în sistemul de învăţămînt preuniversitar dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiţii: se certifică viabilitatea postului sau a catedrei şi consiliul de administraţie al şcolii este de acord. De prevederile acestui articol, în şcolile vrancene s-au titularizat în ultimii ani mai multe cadre didactice. De regulă, candidaţii au fost la mana directorilor de unităţi, care au declarat sau nu posturile viabile pentru titularizare. Nu se ştie deocamdată ce se va petrece cu acestea, deşi foarte probabil îşi vor menţine statutul de titular, dar profesorii care aşteptau titularizare în acest an în baza articolului 253, este posibil să nu o mai obţină. Reprezentanţii Sindicatului Liber din Învă'ămant (SLI) Vrancea s-au adresat juriştilor Federaţiei naţionale care au precizat că decizia Curţii Constituţionale va deveni oficială după 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial. “Mare atenţie la această decizie deoarece pe 24 aprilie unităţile de învăţămant trebuie să aprobe în consiliul de administraţie cererile cadrelor care doresc să se titularizeze în baza acestui articol, cererile pensionarilor pentru continuarea activităţii la catedră, precum şi cererile pentru continuitate”, a precizat vicepreşedintele SLI Vrancea, profesorul Constantin Ionescu, în şedinţa de vineri avută cu liderii de organizaţii din judeţ. Acesta a mai cerut sindicaliştilor care sunt observatori în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţămant să solicite directorilor de şcoli ca să comunice în scris deciziile adoptate, nu doar verbal. (M. VLĂDESCU)

Subscribe to comments feed Comentarii (14 publicate)

avatar
ella 01-04-2014
Foarte bine! Si ar trebui aplicata retroactiv fiindca stim foarte bine noi cei din sistem ca s-au titularizat cei care au trebuit, nu cei care au meritat. Mai bine zis cei care au facut pe plac directorilor!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-3
Report as inappropriate
avatar
I'm 02-11-2014
deci pana la urma cum ramane ca in tren cu legea 253 si astia de la ccr se joaca cu noi cum vor ei azi impusca maine te ingroapa cam asa ceva
avatar
adri 13-03-2014
eu am luat 9 la titularizare dar totusi nu m-am titularizat pt. ca unii care nu si-au luat bacalaoreatul au luat nota mai mare, am reusit apoi sa ma titularizez in baza acestui articol si acuma astia imi spun ca nu e constitutional?dar e constitutional sa tinem titulari care au luat intr-un singur an nota 7, si cei ca mine care luam peste 9 noi ce suntem,,prostii societatii pt. ca nu avem pile".Sa va fie rusine hoti incapabil si fara coloana vertebrala!!!!Daca acolo ar fi oameni capabili s-ar ocupa cu lucruri mai importante ca de ex. hotii care ne conduc probabil sunt constitutionali!!!!!!!!!!rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
Paula 15-03-2014
eu am luat in 2012 9.60,iar in 2013 10 si datorita faptului ca nu erau posturi in judet sunt inca suplinitor;s-au titularizat in schimb,datorita balbaielilor guvernantilor colegi cu 7 si ceva!Acum cand am avut o sansa evident ca directorul ineia dintre scoli a refuzat...motivul fiind evident lipsa viabilitatii!mai exact din 8 ore cate sunt peste norma titularului, sunt date vacante doar 4...mie imi trebuiau 5!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-2
Report as inappropriate
avatar
Cristi 12-03-2014
Adevarul e ca metodologia miscarii personalului didactic se modifica dupa bunul plac si interesul unor apropiati ai ministrului. Probabil ca articolul asta nu i-a fost pe placul vreunui acolit din sleahta celor de la putere, probabil ca fiica-sa, nora-sa sau cine-stie ce ruda nu s-a putut titulariza in baza acestui articol, motiv pt care vor sa il desfiinteze.
Parca se vroia descentralizare, adica sa se dea mana libera directorului sa isi aleaga oamenii iar acum fac exact opusul.
avatar
Adriana 09-03-2014
Nu inteleg de ce nu ar fi constitutionala legea 253. daca pana acum a fost votata si aprobata..o mare tampenie..lasati oamenii sa devina titulari daca au obtinut nota 7 la examenul national,si in functie de validarea catedrei din scoala!Mergeti sa munciti daca nu aveti ce face!
avatar
ghita 09-03-2014
Cum sa se anuleze toate titularizarile? Voi alta treaba nu aveti? Probabil ca vor modifica pe ici pe colo cate ceva, dar ar avea probleme grave daca se anuleaza ceva. Si ar fi imposibil.
avatar
eu 07-03-2014
Insăși Curtea Constitutionala e neconstitutionala,o adunatura de moși cu creierele șterse de trecerea timpului voteaza cum vor ei orice fara a putea nimeni sa conteste aberatiile lor,inclusiv mentinerea lui Basescu in functie.Daca articolul e neconstitutional atunci nici prelungirea contractului individual de munca la suplinitori este neconstitutional,la fel si transferul .Cand s-a trecut de la statut de invatator la cel de profesor pe baza de punctaj a fost constitutional si multe multe multe alte tampenii.
avatar
eu 04-03-2014
Nu se anuleaza nicio o decizie de titularizare facuta in baza art. 253. Tot in textul Constitutiei scrie ca nicio decizie a CCR nu se aplica retroactiv, ci este valabilia doar pe viitor.
avatar
Ponta 03-03-2014
Deci ... cum ramane? Se mai poate titulariza sau nu pe baza art. 253 ???????????
avatar
elena 03-03-2014
În ceea ce priveşte efectele deciziilor Curţii Constituţionale, sediul materiei îl
constituie dispoziţiile art.147 din Constituţie. Din cadrul acestui text constituţional
numai alineatul 4 are o aplicabilitate generală, în sensul că acesta îşi găseşte aplicarea
în raport cu toate deciziile Curţii pronunţate în exercitarea atribuţiilor prevăzute de
Constituţie şi Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii
Contituţionale2
. Potrivit acestui alineat „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în
Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general
obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.
avatar
constitutia 03-03-2014
În conformitate cu art. 147 (1) din Constituţia României, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
avatar
geo 03-03-2014
O mai mare tampenie nu am auzit. Curtea constitutionala alta treaba nu avea. Daca este neconstitutional art 253, normal ar fi sa se anuleze toate titularizarile facute pe baza acestui articol ptr ca respectivele titularizari s-au facut ?! Ilegal?!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
15
Report as inappropriate
avatar
soimul maltez 17-03-2014
Asa am spus si eu, dar toti cei care s-[au titularizat cu 253, spun ca la ei a fost buna legea, pentru cei care urmeaza nu mai este buna. Desi legea este declarata neconstitutionala, ea a fost de fapt constitutionala , intelegi? E un caz demn de scrierile lui Caragiale! Daca ai furat pana acum scapi, cine fura de acum incolo nu mai scapa!! Cam asa ceva!!!
total: 11 | afişare: 1 - 11

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail