Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Serviciile secrete americane spionează tranzacţiile financiare

Ziarul de Vrancea
16 sep 2013 1298 vizualizări
Circa 84% din datele "furate" de NSA provin de pe urma tranzacţiilor prin card

Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) a SUA monitorizează la scară largă la nivel internaţional plăţile, tranzacţiile financiare bancare şi prin card, fiind interesată inclusiv de reţeaua VISA, arată documente obţinute de publicaţia germană Der Spiegel. NSA şi-a înfiinţat propria bază de date privind tranzacţiile, pentru a urmări parcursul banilor.
Informaţii ale agenţiei de securitate americane, sustrase de fostul contractor Edward Snowden, care a desconspirat şi alte programe de spionaj ale NSA, arată că activitatea de spionaj a tranzacţiilor financiare este derulată printr-o divizie numită "Urmăreşte Banii". Informaţiile sunt introduse ulterior în propria bază de date a NSA, numită "Tracfin" şi care în 2011 conţinea 180 de milioane de înregistrări. Circa 84% din date proveneau de pe urma tranzacţiilor prin card.
Alte documente NSA, din 2010, arată că agenţia vizează pentru supraveghere şi tranzacţiile clienţilor marilor companii de carduri, precum VISA. Analiştii NSA au descris la o conferinţă internă organizată în 2010 cum ar fi căutat cu succes prin reţeaua complexă de tranzacţii a companiei americane pentru a identifica posibilităţi de interceptare. Obiectivul era obţinerea de acces la tranzacţiile prin VISA din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit uneia dintre prezentările de la reuniunea analiştilor. NSA vroia să strângă, analizeze şi înregistreze date despre tranzacţii, concentrându-se pe anumite regiuni.
Într-un răspuns transmis în urma întrebărilor Der Spiegel, un purtător de cuvânt al VISA a exclus posibilitatea să fi fost obţinute date din reţelele operate de companie. Baza de date "Tracfin" conţine informaţii şi din sistemul SWIFT, folosit de mii de bănci pentru transmiterea în siguranţă de date priovind tranzacţiile. SWIFT a fost identificat ca "ţintă", iar NSA a spionat organizaţia, se arată în doumentele obţinute de Der Spiegel.

Fitch confirmă ratingul României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă

"BBB minus" este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri seară ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la "BBB minus", respectiv "BBB", perspectiva asociată pentru ambele ratinguri fiind una stabilă. "BBB minus" este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade). De asemenea, agenţia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale României la "F3" precum şi pragul de ţară la "BBB plus". Fitch subliniază că decizia sa se datorează consolidării finanţelor publice, reducerii dezechilibrelor externe, rezervelor valutare precum şi tendinţei de îmbunătăţire a creşterii economice.
Agenţia de evaluare consideră că România a reuşit să-şi consolideze finanţele publice, după două programe consecutive de asistenţă financiară internaţională, şi în consecinţă estimează că Guvernul de la Bucureşti îşi va îndeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB în 2014. De asemenea, datoria guvernamentală ar urma să se stabilizeze la sub 40% din PIB în 2013-2015, în linie cu media ţărilor din aceeaşi categorie de rating.
În ceea ce priveşte reducerea dezechilibrelor externe, Fitch prognozează că în acest an contul curent al României se va apropia de echilibru, o îmbunătăţire semnificativă faţă de deficitele de 11% din PIB înregistrate în 2005-2008. Cu toate acestea, agenţia avertizează că aşteptata relansare a cererii interne va produce deficite de cont curent în 2014-2015, chiar dacă acestea vor fi mai mici decât cele înregistrate înainte de criză.

Relaxarea fiscală şi tensiunile politice, principalele riscuri

Referitor la creşterea economică, Fitch şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB în 2013 până la 2% şi se aşteaptă ca ritmul de creştere să accelereze în 2014-2015. Cu toate acestea, ritmul mediu de creştere a PIB pare insuficient pentru a reduce decalajul care separă România de UE. Printre motive se numără companiile de stat ineficiente din sectoare precum transporturile şi energia, precum şi performanţele slabe înregistrate de sistemul de sănătate şi administraţia publică. Sectorul bancar rămâne bine capitalizat şi supravegheat şi a revenit la profitabilitate. Fitch nu consideră că acesta reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa ratingului suveran. În opinia Fitch, principalii factori de risc care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating sunt: un efort susţinut de continuare a reformelor structurale, incluzând vânzarea sau restructurarea companiilor de stat, precum şi o reducere mai rapidă a datoriei externe decât preconizează agenţia de evaluare în prezent. În sens invers, principalii factori de risc care ar putea declanşa o acţiune negativă de rating sunt o relaxare fiscală semnificativă care să pună în pericol stabilitatea finanţelor publice; încetinirea ritmului de implementare a reformelor structurale, de exemplu ca urmare a instabilităţii politice; turbulenţe pe piaţă mai mari decât cele incluse în scenariul de bază al Fitch care să erodeze rezervele fiscale şi valutare ale României.
Moody' şi Fitch sunt cele două mari agenţii de evaluare financiară care plasează România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.

S-a dat startul la programul "Vacanţe la ţară"

A 22-a ediţiei a a Programului Special "Vacanţe la ţară" a început ieri şi se va desfăşura până pe 25 octombrie, informează un comunicat al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural - ANTREC România. Destinatarii programului sunt toate categoriile de turişti, care vor avea oportunitatea de a descoperi viaţa satului, tradiţiile locurilor respective, ospitalitatea specifică acestui tip de turism şi nu în ultimul rând, pot servi o masă tradiţională cu bucate specifice fiecărei zone pentru care vor opta.
"Turismul rural este o formă de turism care s-a dezvoltat de la zero în România, începând cu anii '90. Mă bucură că din ce în ce mai mulţi proprietari de pensiuni rurale au înţeles, în ultimii ani, rolul agenţiilor de turism ca şi factori de promovare, de asigurare a unui flux permanent de turişti şi, nu în ultimul rând, de consultanţi", a precizat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Pachetul de cazare aferent Programul special "Vacanţe la ţară" oferă sejururi de cinci nopţi/ şase zile la pensiuni de 2 margarete la preţul de 175 lei/ persoană, pensiuni de 3 şi 4 margarete la preţul de 225 lei/ persoană, pensiune de 5 margarete la preţul de 290 lei /persoană. În acest tarif sunt incluse 5 nopţi cazare în cameră dublă, prima noapte de cazare fiind aferentă zilei de duminică. Sejurul se va încheia în ziua de vineri. Fiecare pensiune participantă în acest program va oferi din partea casei micul dejun.
Filialele ANTREC participante, în prima fază, la acest program sunt: Argeş, Alba Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinti, Neamţ, Sibiu.

Suzuki recheamă în service aproape 200.000 de maşini

Compania auto niponă Suzuki recheamă în service 194.000 de maşini, din cauza unui senzor de airbag defect, au anunţat autorităţile pentru siguranţa traficului din SUA, potrivit New York Times. Rechemarea vizează autovehicule Grand Vitara produse în perioada 2006-2011 şi maşini SX4, din clasa mică, se arată într-un document al Administraţiei pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzile Naţionale. Senzorul respectiv măsoară greutatea pasagerului pentru a determina dacă în cazul unui accident este necesară activarea. Copii ar putea fi răniţi în cazul în care senzorul nu detectează corespunzător persoana care ocupă locul. Până în prezent nu au fost anunţate accidente sau răniri ca urmare a acestei defecţiuni.

Creştere spectaculoasă a vanzărilor de bilete în cinematrografe

Moshe Greidinger, CEO al companiei Cinema City International, cel mai extins lanţ loc de cinematografe, prezent în 15 centre comerciale, speră ca în decurs de cinci ani numărul de bilete vândute să ajungă la 20 de milioane, în creştere cu 150% faţă de nivelul anului trecut, pe măsură ce operatorii de profil vor ajunge tot mai aproape de clienţi, iar obiceiul de a merge periodic la film va căpăta o răspândire mai largă. Anul trecut în România au fost "rupte" în jur de 8 milioane de bilete la intrarea în cinematografe, iar Cinema City a vândut peste 4 milioane dintre acestea, spune el. Aceste rezultate plasează România la coada Europei în ceea ce priveşte vânzările pe cap de locuitor, cu o medie de doar 0,4 bilete per capita, în timp ce în Polonia acest raport este de un bilet per capita, în Ungaria este 1,3, în Germania 2,2, iar în Anglia şi Franţa este de 3, potrivit lui Greidinger. "Într-o ţară ca România mai important este viitorul decât prezentul. Obiectivul nostru este de a crea obiceiul de a merge la cinematograf. Când am deschis în 2007 primul cinematograf din România numărul de bilete vândute la nivel local era de 2-2,5 milioane pe an. Anul trecut am ajuns la 8 milioane şi cred că în următorii cinci ani România va ajunge la 20 de milioane de bilete vândute pe an. Date fiind rezultatele de până acum, consider că suntem pe direcţia cea bună", afirmă Greidinger, citat de zf.ro. În prima jumătate a acestui an numărul de bilete vândute de Cinema City a crescut la nivel local cu 11%, în timp ce cifra de afaceri a avansat cu 24,1%, la 14,1 milioane de euro, România fiind a treia ţară, în funcţie de rulaj, pentru grupul israelian, după Polonia şi Ungaria.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.