Economic

Coloana de stiri economice: Băieţii răsfăţaţi din energia regenerabilă

Ziarul de Vrancea
17 ian 2012 1465 vizualizări
"Energia regenerabilă trebuie să devină autosustenabilă cît mai curînd posibil. Companiil care primesc ajutor de stat sînt răsfăţate", arată vicepreşedintele Consiliului Concurenţei

Energia regenerabilă va trebui ca într-un termen scurt să nu mai depindă de sprijinul acordat de stat, întrucît companiile care investesc în acest domeniu sînt "răsfăţate" ca urmare a sprijinului primit de la autorităţi, a declarat ieri Valentin Mircea, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei. "Energia regenerabilă trebuie să devină autosustenabilă cît mai curînd posibil. Companiil care primesc ajutor de stat sînt răsfăţate", a afirmat Mircea, la un seminar pe tema energiilor regenerabile. În Romania sînt instalate unităţi eoliene de producţie a energiei de 980 MW, capacitate care s-ar putea dubla în acest an. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Concurenţei, Romania are nevoie de o strategie energetică stabilă pe termen lung. "Energia este un domeniu în care investiţiile se fac pe termen lung. Romania are o strategie energetică, dar care se tot schimbă. Este o lipsă de încredere faţă de stabilitatea strategiei energetice din partea mediului de afaceri", a mai spus Mircea. Producţia de energie electrică din surse regenerabilă este sprijinită prin sistemul de certificate verzi, acesta fiind motivul pentru care multe companii au investit sau intenţionează să investească în acest domeniu. Producătorii de energie din surse regenerabile cîştigă de două ori, odată prin vînzarea enegiei, iar apoi prin comercializarea certificatelor verzi. Certificatele sînt emise de operatorul sistemului naţional de transport al electrciităţii Transelectrica (TEL), care le alocă producătorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vînd, întrucît furnizorii de electricitate sînt obligaţi să le cumpere în cote anuale. Potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plăti aproximativ 10 miliarde de euro în plus la facturi pînă în anul 2020 pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, cînd consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu pînă la 30% mai mult. în 2012 preţul ar urma să urce cu 2,5%, potrivit ANRE. Ajutorul de stat prin certificate verzi se acordă electricităţii produse în hidrocentrale cu o putere instalată de pînă la 10 MW, centrale eoliene, fotovoltaice, în unităţi pe biomasă, biogaz, biolichide. De asemenea, beneficiază de această schemă de spijin şi centralele care utilizează gazul rezultat din procesarea deşeurilor. Piaţa certificatelor verzi ar urma să se tripleze în 2012 şi să treacă de 300 milioane de euro, ca urmare a avasnului puternic al producţiei de electricitate din surse regenerabile. Certificatele verzi se tranzacţionează la preţul maxim, de 55 de euro, pentru că oferta este inferioară cererii. Preţul minim al unui certificat verde de 27 de euro.

Deficitul bugetar s-a oprit anul trecut la 4,35% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat s-a ridicat anul trecut la 4,35% din Produsul Intern Brut, uşor sub ţinta de 4,4% din PIB convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, au declarat, ieri, surse guvernamentale. "Datele pentru întregul an relevă că deficitul bugetar a fost de 4,35% din PIB, cu puţin sub ţinta stabilită", au arătat sursele. Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, că Romania a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB. La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentînd 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decît în octombrie. În condiţiile în care ţinta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost de 4,4% din PIB în bază cash, acest lucru presupune că statul a avut în ultima lună un spaţiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile încasate de 1,4% din PIB, adică echivalentul a peste 7,7 miliarde lei. Surse oficiale au declarat, la sfîrşitul anului trecut, că autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfîrşitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB şi au exercitat presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an. Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, declara în acea perioadă că datele estimative indică pentru 2011 o rată de creştere economică de 1,7% şi un deficit bugetar de 4,1% din PIB.

Cum poate fi păstrată rovinieta dacă aţi schimbat numărui maşinii

Şoferii care au achitat taxa de drum, dar au schimbat numărul de înmatriculare al maşinii pot păstra rovinieta numai dacă depun o solicitare în scris la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) şi plătesc o taxă de 24,8 lei, cu TVA inclusă. "Pentru efectuarea modificării, utilizatorul se va prezenta la unul din punctele de lucru ale CNADNR cu cerere scrisă, conform formularului-tip care se regăseşte pe pagina web a companiei şi cu cartea de identitate a autovehiculului în copie şi original. Tariful de modificare a numărului de înmatriculare în baza de date este de 24,8 lei, cu TVA inclus, pentru fiecare număr modificat", se arată într-un comunicat al CNADNR. Tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale se aplică pentru toate vehiculele care circulă pe reţeaua de drumuri naţionale din Romania. Rovinieta nu se percepe pentru sectoarele de drumuri naţionale aflate în interiorul reşedinţelor de judeţ şi de municipiu, precum şi între indicatoarele rutiere care delimitează localităţile. Rovinieta poate fi cumpărată de la subunităţile CNADNR şi de la distribuitorii autorizaţi (Poşta Romană, benzinăriile OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Automobil Club Roman, UNTRR şi alţii).

Depozitele băncilor la BCE au sărit de pragul de 500 miliarde euro

Depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europenaă (BCE) au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro, pe fondul lichidităţii excesive din sistem, combinată cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au îngheţat piaţa de credit, transmite Reuters. Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record după operaţiunea de finanţare pe trei ani derulată în premieră de BCE la mijlocul lunii decembrie. Băncile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobînzi foarte mici, apropiate de 1%. Datele BCE publicate marţi arată că depozitele au depăşit pentru prima dată 500 miliarde euro, urcînd la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro în raportul de luni. Cifra ar putea fi însă un maxim temporar al depozitelor la BCE. Miercuri intră în vigoare modificările reglementărilor BCE privind rezervele, conform cărora volumul de bani pe care băncile comerciale trebuie să-i ţină permanent la BCE va fi redus de la 2% la 1%, măsură care ar putea da drumul în piaţă la încă 100 miliarde euro lichiditate. Totuşi, această măsură ar putea însemna doar că instituţiile financiare vor dispune de mai multă lichiditate, care s-ar putea întoarce la BCE sub formă de depozite din moment ce băncile se tem să crediteze. Soldul creditelor acordate de BCE în sistem se ridică la 664 miliarde euro, astfel că raportul dintre depozite şi credite a ajuns la peste 75%, faţă de circa o treime înainte de prăbuşirea Lehman Brothers la finele lui 2008.

BMW Romania recheamă în service 167 automobile Mini

BMW Romania, importatorul mărcii Mini, recheamă în service 167 de automobile pentru a verifica eventuale defecţiuni la circuitul electric al pompei de apă, care se poate supraîncălzi, au declarat reprezentanţii departamentului de comunicare al distribuitorului. "Clienţii aflaţi în baza de date a importatorului vor primi o scrisoare individualizată cu o invitaţie la service. Operaţiunea de rectificare a erorii durează aproximativ 30 de minute", au spus reprezentanţii BMW Romania. Constructorul auto german a anunţat marţi că a iniţiat o operaţiune de recheamare care vizează 235.000 automobile Mini comercializate la nivel mondial. Sub incidenţa rechemării intră modelele Mini Cooper, Cooper S, Clubman, Cooper JCW şi Countryman. Anul trecut, în Romania au fost înmatriculate 150 automobile Mini, cu 56% mai multe faţă de nivelul înregistrat în 2010. Marca de automobile de clasă mică Mini este un brand britanic înfiinţat în 1959, care a fost cumpărat în 1994 de constructorul german de automobile BMW.

Samsung pregăteşte investiţii de 41 miliarde dolari

Samsung, cel mai mare conglomerat sud-coreean, a anunţat ieri că va investi în acest an suma record de 41,4 miliarde de dolari, iar grupul mizează pe cipurile logice şi ecrane OLED pentru a repeta succesele înregistrate în faţa rivalilor cu cipurile de memorie pentru calculatoare sau ecranele LCD. Samsung nu a detaliat obiectivele investiţiilor de 47.800 miliare de woni, dar analiştii anticipau o majorare a investiţiilor în cipuri pentru dispozitive mobile şi ecrane OLED.  Grupul este renumit pentru investiţii în noi tehnologii noi înaintea rivalilor, scrie Reuters.  "Samsung are o capacitate solidă de a genera lichidităţi, care-i permite pariuri îndrăzneţe în noi tehnologii. Nicio altă companie IT nu-i poate bate în privinţa investiţiilor şi acesta este modul în care Samsung găseşte noi surse de venit înaintea rivalilor şi creşte distanţa faţă de aceştia", a declarat Lee Sun-tae, analist la NH Investment & Securities. De asemenea, grupul va angaja un număr record de 26.000 de persoane în acest an, faţă de 25.000 anul trecut. Samsung are în prezent la nivel global circa 350.000 de angajaţi. Suma anunţată pentru investiţii vizează de la construcţia de fabrici la activităţi de cercetare-dezvoltare, angajări, respectiv fuziuni şi achiziţii.

Fitch: Grecia va intra în default

Agenţia de rating Fitch anticipează că Grecia va intra în default (incapacitate de plată - n.r.), eveniment care "nu ar trebui să surprindă pe nimeni", transmite Reuters. "Se va întîmpla. Grecia nu este solvabilă, deci va intra în default. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni", a declarat pentru Reuters Edward Parker director în cadrul Fitch, la o conferinţă la Stockholm. Moritz Kraemer, şeful departamentului de ratinguri suverane europene din cadrul Standard & Poor's, a declarat luni că Grecia va intra în default în scurt timp. Parker a adăugat că Fitch consideră că şi un acord voluntar din partea investitorilor privaţi de a accepta pierderi pe datoriile Greciei ar constitui default. "Spunem demult că nu considerăm că implicarea voluntară a sectorului privat este cea mai bună variantă şi că am considera-o default. Este clar default, oricum am da-o", a spus el. Reprezentantul Fitch a adăugat că cel mai nefericit scenariu ar fi un default "dezordonat".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Catalin, acum 4345 zile, 15 ore, 9 secunde
Eu chiar nu inteleg de ce trebuie sa subventionez aceste firme ce produc energie verde, trebuie sa isi acopere singuri costurile si asa energia electrica este foarte scumpa
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.