Home | Economic | Cultivarea catinei, venituri fara precedent pentru fermieri

Cultivarea catinei, venituri fara precedent pentru fermieri

Publicat de 7232 vizualizari 5 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Cultivarea catinei, venituri fara precedent pentru fermieri

Vrincenii au inceput sa cultive catina in ferme amenajate cu bani europeni

Cultivarea pe suprafete mari a cerealelor, dezvoltarea de ferme ecologice, cultivarea de catina alba, cultivarea rapitei dar si dezvoltarea unor sere de legume se pot constitui in profit urias pentru buzunarele celor ce au curaj sa investeasca in agricultura. In prezent, exista fonduri europene pentru infintarea unor ferme, ceea ce i-a determinat pe unii vrinceni sa profite de pe urma acestora. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea sustin ca ii incurajeaza pe fermieri sa treaca la cultivarea unor plante mai putin traditionale in judet cum ar fi rapita, catina sau livezile de nuci. "Avem planuri indraznete anul acesta de cultivare a peste 1000 ha de nuci si deja avem fermieri care au plantat cite 50 ha sau 80 ha de nuciferi. De asemenea, incurajam si cultivarea de catina in ferme, nu razlet, pe terenuri accidentale. Prima ferma de catina a fost infiintata de curind la Ciorasti si este pe o suprafata de 10 ha. Exista si finantare europeana pentru dezvoltarea culturilor in zone defavorizate. Aici catina poate favoriza aceste terenuri. Astfel cistigam 10% la finantarea nerambursabila. Daca mai avem si un investitor sub 40 de ani, mai iau inca 5% si astfel avem o finantare nerambursabila de 65%", ne-a declarat directorul DADR Vrancea, Costica Neata. Veniturile care se obtin din vinzarea fructelor de catina sint net superioare daca acestea sint transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. Din al cincilea an, cind plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 si 500 euro. In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 si 1200 litri, pretul variind intre 150 si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura. (Doina GANEA)


Galerie Imagini

Subscribe to comments feed Comentarii (5 publicate)

avatar
Alin 28-07-2013
In fond si la urma urmei, se cultiva catina in Ro?
Cat se produce la ha?, Cu cat se vinde kg?
Daca se vinde asa de bine uleiul de catina (150-500 Euro / litrul), atunci cei care vand fructe sunt saraci cu duhul? sau exista alta explicatie.?!?
Mar interesa sa plantez niste catina, dar nu am gasit informatiile necesare. Am vizitat 2-3 situ-ri dar am gasit informatii diverse de la sit la sit.
Va rog tare mult daca stiti un site serios, care ofera informatii utile spunetimi si mie.
avatar
valy
Neata ne vorbeste de OZN-uri. Ce preturi mai avanseaza nea Costica. Am sa-i vind lui cu preturile astea. Mi le ia?
avatar
valy 2

Neata este cel mai mare mincinos director al Directiei Agricole din toate timpurile (iclusiv cele comuniste cind era un amarit de inginer la CAP Milcovul).
Daca nu este in stare sa dovedeasca ca s-au plantat 80 ha de livada de nuc in judet si nu are cum pt ca nu este real,ar fi bine sa-si dea demisisia pt. aceasta minciuna facuta in public intru-un ziar foarte citit.
Chiar pt. minciunile acestui individ nu se poate lua masuri.
Intrebati-l pe marele specialist cite tipuri de plante de catina sunt.
De fapt este omul zilelor actuale, dar vinovati suntem noi ca acceptem niste mincinosi si hahalere sa conduca destinele agriculturii vrincene.
avatar
Gargara ieftina a la Costica Neata.
Asocieatia de la CIORASTI in untimi 5 ani nu a vandut nici un kilogram de catina asadar ca nu a incasat nici un EURO.
Daca nu ai contracte esti muritor de foame D-LE COSTCA NEATA !!!!!!!!!!!!!!!
avatar
florin
3 euro x 4-5000hk face 15000 nu cum vad peste tot 1500de euro la ha. nu stiu cine de unde a copiat dar peste tot vad 1500euro.
total: 5 | afişare: 1 - 5

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0.00

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36
Calendar creștin- ortodox: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare)
Calendar catolic: Sf. Eustasie, ep.

Maxima zilei: „Vremurile noastre sunt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata.” (Feodor Mihailovici Dostoievski)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5500 lei
1 Dolar American (USD) – 4.1870 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail