Economic

Cultivarea catinei, venituri fara precedent pentru fermieri

Doina Ganea
7 feb 2011 8614 vizualizări
Vrincenii au inceput sa cultive catina in ferme amenajate cu bani europeni

Cultivarea pe suprafete mari a cerealelor, dezvoltarea de ferme ecologice, cultivarea de catina alba, cultivarea rapitei dar si dezvoltarea unor sere de legume se pot constitui in profit urias pentru buzunarele celor ce au curaj sa investeasca in agricultura. In prezent, exista fonduri europene pentru infintarea unor ferme, ceea ce i-a determinat pe unii vrinceni sa profite de pe urma acestora. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea sustin ca ii incurajeaza pe fermieri sa treaca la cultivarea unor plante mai putin traditionale in judet cum ar fi rapita, catina sau livezile de nuci. "Avem planuri indraznete anul acesta de cultivare a peste 1000 ha de nuci si deja avem fermieri care au plantat cite 50 ha sau 80 ha de nuciferi. De asemenea, incurajam si cultivarea de catina in ferme, nu razlet, pe terenuri accidentale. Prima ferma de catina a fost infiintata de curind la Ciorasti si este pe o suprafata de 10 ha. Exista si finantare europeana pentru dezvoltarea culturilor in zone defavorizate. Aici catina poate favoriza aceste terenuri. Astfel cistigam 10% la finantarea nerambursabila. Daca mai avem si un investitor sub 40 de ani, mai iau inca 5% si astfel avem o finantare nerambursabila de 65%", ne-a declarat directorul DADR Vrancea, Costica Neata. Veniturile care se obtin din vinzarea fructelor de catina sint net superioare daca acestea sint transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. Din al cincilea an, cind plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 si 500 euro. In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 si 1200 litri, pretul variind intre 150 si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Alin, acum 3918 zile, 21 ore, 19 minute, 15 secunde
In fond si la urma urmei, se cultiva catina in Ro? Cat se produce la ha?, Cu cat se vinde kg? Daca se vinde asa de bine uleiul de catina (150-500 Euro / litrul), atunci cei care vand fructe sunt citeste integral
, acum 739393 zile, 15 ore, 51 minute, 31 secunde
Neata ne vorbeste de OZN-uri. Ce preturi mai avanseaza nea Costica. Am sa-i vind lui cu preturile astea. Mi le ia?
, acum 739393 zile, 15 ore, 51 minute, 31 secunde
Neata este cel mai mare mincinos director al Directiei Agricole din toate timpurile (iclusiv cele comuniste cind era un amarit de inginer la CAP Milcovul). Daca nu este in stare sa dovedeasca ca citeste integral
, acum 739393 zile, 15 ore, 51 minute, 31 secunde
Asocieatia de la CIORASTI in untimi 5 ani nu a vandut nici un kilogram de catina asadar ca nu a incasat nici un EURO. Daca nu ai contracte esti muritor de foame D-LE COSTCA NEATA !!!!!!!!!!!!!!!
, acum 739393 zile, 15 ore, 51 minute, 31 secunde
3 euro x 4-5000hk face 15000 nu cum vad peste tot 1500de euro la ha. nu stiu cine de unde a copiat dar peste tot vad 1500euro.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.