Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Fondul Proprietatea: Ar fi un miracol ca listarea Hidroelectrica să aibă loc în acest an

Ziarul de Vrancea
25 apr 2017 849 vizualizări
Listarea pe bursă în acest an a producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, ar fi un miracol, în condiţiile în care numirea unui consiliu provizoriu va întârzia semnificativ acest proces, iar un consiliu permanent ar urma să fie numit probabil până la finalul anului, a declarat marţi directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, în cadrul unei conferinţe de presă.

La începutul acestei luni, Fondului Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar al Hidroelectrica, s-a declarat dezamăgit că Ministerul Energiei a ales să propună un alt consiliu interimar la compania de stat şi cere numirea unui consiliu cu mandat de patru ani, situaţia actuală putând avea ca efect diminuarea valorii companiei la listare. Mai mult de atât, este foarte puţin probabil ca listarea să aibă loc în acest an, consideră Konieczny. ”În actualul context, ar fi nevoie de un miracol ca Hidroelectrica să se listeze la bursă în acest an”, a declarat directorul general al FP. Konieczny consideră că Hidroelectrica are nevoie de stabilitate şi profesionişti de top în consiliul de supraveghere. La începutul acestei luni, FP a avertizat că actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor consiliilor de supraveghere din companiile de stat. Fondul consideră că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore. Ministerul Energiei a anunţat recent că toate propunerile sale în consiliile de supraveghere şi de administraţie ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz sunt provizorii, pentru o perioadă de patru luni, urmând să demareze procedurile de recrutare a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani, în condiţiile în care analiza performanţelor vechilor membri arată că prelungirea mandatelor acestora nu ar fi o soluţie optimă pentru companii. Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, a estimat recent că Hidroelectrica va fi listată pe bursă în acest an. El a declarat pentru News.ro că listarea societăţii este importantă atât pentru piaţa de capital, cât şi pentru economie, în general, pentru că va accelera procesul de promovare a statutului de piaţă emergentă.

Ministrul Comunicaţiilor: Nu are sens să intrăm în competiţie pentru resursa umană

Nu ar avea sens ca statul să intre în competiţie cu firmele private în ceea ce priveşte atragerea de resurse umane, în contextul în care mediul privat este foarte dinamic, iar soluţia pe termen lung pentru rezolvarea problemelor din zona serviciilor de e-guvernare ar fi încheierea unui parteneriat public-privat, a declarat marţi ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, în cadrul evenimentului Ziua Comunicaţiilor 2017. Ministrul a declarat, în cadrul conferinţei, că autorităţile lucrează la o strategie pentru servicii electronice pentru a rezvola problemele din zona de e-guvernare. Soluţia pe termen lung ar fi reprezentată de un parteneriat public privat, iar pe termen scurt ar putea fi înfiinţată o agenţie a statului care să funcţioneze ca un hub de servicii. ”Nu are sens sa intrăm in competitie cu sectorul privat pentru resursa umană. Soluţia public-privat ar rezolva problema pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie să salarizăm un numar suficient de mare de specialişti. Aceştia vor fi centralizaţi într-o agenţie care va fi autofinanţată (...) şi care va funcţiona ca un hub de servicii pentru instituţiile statului”, a declarat Jianu. Ministrul consideră că infrastructura statului este suficient de dezvoltată pentru acest proiect pe termen scurt, dar în viitor va trebui implementată tehnologia cloud, cu ajutorul partenerilor privaţi. ”Există suficiente servere şi infrastructură, putem să le folosim pe termen scurt, 3-5 ani. După ce acestea vor iesi din perioada de uz, va trebui să le înlocuim. Nu mi se pare normal ca fiecare minister să aibă propriile servere, într-o debara. Cloud-ul este o necesitate, nu un scop in sine. Consider că putem face un parteneriat public-privat pentru acest cloud, statul nu poate face asta acum”, a declarat Jianu.

Lungimea autostrăzilor a stagnat în 2016 la 747 km

Reţeaua de autostrăzi din România a stagnat în 2016 la 747 de kilometri, în timp ce 31.084 kilometri de drumuri naţionale, judeţene şi comunale sunt pietruite sau de pământ, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cei 747 de kilometri de autostradă reprezintă doar 4,2% din totalul drumurilor naţionale din România, potrivit datelor INS. Totodată, în România mai existau anul trecut 15 km de drumuri naţionale,  1.933 km de drumuri judeţene şi 8.476 km de drumuri comunale din pământ, potrivit datelor INS. Comparativ cu 2015, lungimea drumurilor naţionale din pământ a rămas aceeaşi, în timp ce 97 de kilometri de drumuri judeţene şi 45 de kilometri de drumuri comunale au fost asfaltate. În total, aproape 36,1% din reţeaua totală de drumuri publice din România este formată din drumuri pietruite şi de pământ. Drumurile modernizate reprezintă 39,4% din total, adică 33.928 km, iar circa 21.000 km, sau 24,5% din total, sunt drumuri cu îmbrăcăminte uşoare rutiere. Datele INS arată că, anul trecut, au fost modernizaţi 43 km de drumuri naţionale, 862 km de drumuri judeţene şi 375 km de drumuri comunale.

Grupul LVMH cumpără Christian Dior, pentru 12,1 miliarde de euro

Producătorul de articole de lux LVMH, al miliardarului francez Bernard Arnault, a convenit preluarea Christian Dior, pentru 12,1 miliarde de euro, incluzând cea mai mare parte a operaţiunilor casei de modă în grup prin intermediul uneia dintre cele mai mare tranzacţii ale sale, transmite Bloomberg. Acordul, care va reuni drepturile de proprietate asupra unuia dintre cele mai reprezentative mărci de modă într-o singură entitate pentru prima oară în ultimele decenii, evaluează Christian Dior SE, cu sediul în Paris, la 260 de euro pe acţiune, potrivit unui comunicat de marţi al LVMH. Preţul este cu 15% peste închiderea tranzacţiilor bursiere de luni. Prin intermediul unei serii de tranzacţii, LVMH va obţine Christian Dior Couture, care produce genţile Lady Dior, rochii la comandă şi îmbrăcăminte de serie pentru bărbaţi şi femei. Familia Arnault deţine o participaţie de 47% la LVMH, companie publică care are deja în proprietate parfumurile şi produsele pentru frumuseţte ale Dior,, datorită unui acord din anii 1960, prin care brandul de modă a atras capital într-o perioadă dificilă.

Ghosn exclude fuziunea dintre Mitsubishi şI Nissan

Mitsubishi Motors trebuie reformată, dar fuziunea sa cu Nissan Motor nu este luată în considerare, a declarat marţi Carlos Ghosn, preşedintele ambilor producători auto japonezi, transmite Reuters. ”Fuziunea totală a celor două companii nu este pe masă. Dorim ca Mitsubishi să se reformeze”, a declarat Ghosn, care a participat la ceremonia de inaugurare a unei noi fabrici a Mitsubishi, de lângă Jakarta. El a mai spus că este probabil ca Mitsubishi şi Nissan să îşi încrucişeze producţia acolo unde este justificat. Nissan a cumpărat în 2016 o participaţie de control la Mitsubishi, pentru 2,3 miliarde de dolari, după ce aceasta a admis că a trişat la testele referitoare la consumul de carburant. Mitsubishi şi Nissan analizează producerea în comun a unor vehicule pickup în Asia de Sud-Est, pentru a obţine economii în cadrul alianţei Renault-Nissan, a declarat în martie directorul operaţional al Mitsubishi. Ghosn este şi preşedinte al grupului francez Renault. Între timp, directorul general al Mitsubishi, Osamu Masuko, a spus că Mitsubishi ar putea ajunge la o cotă de piaţă de 10% în Indonezia, în următorii trei ani, faţ ăde 6% în prezent.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.