Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: România a înregistrat cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă din UE

Ziarul de Vrancea
20 mar 2017 1178 vizualizări
România a înregistrat în trimestrul patru al anului 2016 cea mai mare creştere a costului orar cu forţa de muncă din UE, de 12,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, cu mult peste media europeană de 1,7%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

În zona euro, costul orar al forţei de muncă a avansat cu 1,6%. Creşteri mari ale acestor costuri au mai avut loc în Lituania (10,7%), Letonia (8,1%) şi Bulgaria (8%). Scăderi au fost consemnate în Grecia (-0,5%) şi Austria (-0,1%). Principalele două componente ale costurilor forţei de muncă sunt salariile şi costurile non-salariale. În zona euro, salariul pe oră lucrată a avansat în ultimul trimestrul al anului 2016 cu 1,6%, iar componenta non-salarială cu 1,5%, comparativ cu intervalul similar din 2015. La nivelul Uniunii Europene, salariile orare au urcat în aceeaşi perioadă cu 1,8%, iar componenta costurilor non-salariale cu 1,5%. În funcţie de activităţile economice, costurile orare cu forţa de muncă au crescut în zona euro cu 1,8% în industrie, cu 2,3% în construcţii, cu 1,5% în servicii şi cu 1,5% în activită economice care nu includ afaceri. La nivelul UE, aceste costuri au avansat cu 1,7% în industrie, cu 3,1% în construcţii, cu 1,6% în servicii şi cu 1,8% în economia non-business, arată datele Eurostat.

Firmele de asigurări se plâng din cauza plafonării polițelor RCA

Compania de asigurări Groupama Asigurări, deţinută de grupul francez Groupama, estimează pierderi pe anumite segmente ale zonei asigurărilor obligatorii auto RCA, după introducerea plafonării tarifelor, această perioadă fiind o piatră de încercare pentru întreagă piaţă, dar a terminat pe break-even pe RCA la nivelul întregului an, a declarat directorul adjunct al Groupama, Călin Matei, în cadrul unei conferinţe de presă. Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF. Perioada de plafonare a început în 18 noiembrie 2016 şi va expira în 18 mai. Această perioadă de plafonare a reprezentat o perioadă grea pentru întreaga piaţă de asigurări, a declarat Matei. ”Estimăm pierderi pe anumite segmente ale zonei de RCA, după introducerea plafonării. La nivelul întregului an, am terminat pe break-even. Este greu de văzut clar acum, efectele le vom cunoaşte cu adevărat peste 18-24 luni”, a afirmat directorul adjunct. Compania a înregistrat o creştere de 15,8% al primelor brute subscrise (PBS) anul trecut, faţă de anul anterior, cu cinci puncte procetuale peste nivelul mediu al pieţei, până la nivelul de 932,3 milioane lei (207 milioane euro), în contextul unui avans pe sectorul asigurărilor auto obligatorii RCA. Prima medie pe RCA a crescut anul trecut cu 18%, iar nivelul primelor brute subscrise a avansat, pe acest segment, cu 62,2% anul trecut, faţă de 2015, până la 282,2 milioane lei.

Forbes: Franţa are 39 de miliardari, cu averi cumulate de 245 miliarde de dolari

Franţa are 39 de miliardari, cu o avere cumulată de 245 de miliarde de dolari, iar cel mai bogat dintre ei este proprietarul grupului de lux LVMH, Bernard Arnault, cu 41,4 miliarde de dolari, potrivit versiunii franceze a revistei Forbes, relatează publicaţia Le Figaro. În topul mondial al miliardarilor, Bernard Arnault ocupă poziţia a 11-a, înaintea lui Liliane Bettencourt, moştenitoarea grupului de cosmetice L'Oreal, care se află pe locul 14 în lume. Bettencourt este totuşi cea mai bogată femeie din lume. În fruntea topului miliardarilor francezi se mai află moştenitorul grupului aeronautic francez Dassault, Serge Dassault, fondatorul Kering, François Pinault, şi magnatul telecomunicaţiilor, Patrick Drahi. Cei mai bogaţi cinci francezi cumulează o avere de 125,8 miliarde de dolari. Alain şi Gerard Wertheimer, acţionarii majoritari ai Chanel, Emmanuel Besnier, directorul general al grupului Lactalis, Xavier Niel, şeful Iliad, şi Carrie Perrodo, văduva fondatorului grupului petrolier Perenco, completează top 10. Totodată, trei persoane au intrat în clubul celor mai bogaţi oameni din Franţa, respectiv Philippe Ginestet, fondatorul lanţului de magazine Gifi, Christian Latouche, directorul general al grupului de servicii pentru companii Fiducial, şi Dominique Desseigne, şeful cazinourilor şi hotelurilor Barriere. Luând în considerare şi pe noii veniţi, averea totală a miliardarilor francezi a crescut cu 21% comparativ cu topul Forbes din 2016. Niciunul dintre aceşti miliardari nu şi-au obţinut averile în industria tehnologiei, chiar dacă topul celor mai bogaţi 10 oameni din lume include fondatorii Microsoft, Bill Gates, Amazon, Jeff Bezos, Facebook, Mark Zuckerberg, şi Oracle, Larry Ellison. O altă caracteristică franceză este că majoritatea miliardarilor ţării sunt moştenitori sau oameni care au dezvoltat moşteniri de familie, a arătat directorul general al Forbes France, Dominique Busso. Între miliardarii francezi, 23% sunt moştenitori, faţă de 15% la nivel global, şi 27% sunt moştenitori care şi-au dezvoltat averile, comparativ cu 20% în lume.

Galaxy S8 ar putea costa 799 de euro

Unul din ultimele mistere legate de Galaxy S8, preţul, pare să fi fost elucidat, acesta urmând a fi de 799 de euro pentru varianta de bază. Următorul flagship Samsung, modelul S8 şi versiunea sa Edge, vor avea o importanţă mai mare decât de obicei pentru compania coreeană, după retragerea de pe piaţă a vârfului de gamă anterior, Note 7, în urma problemelor tehnice. De aceea, Samsung şi viitorul său flagship se află parcă mai mult ca niciodată în atenţia presei şi a pasionaţilor de smartphone-uri. După ce, pe rând, au fost aflate majoritatea detaliilor tehnice, acum a venit momentul să se cunoască şi preţurile. Conform jurnalistului Evan Blass, care, de regulă, furnizează informaţii corecte din cadrul companiilor care produc smartphone-uri, Galaxy S8 va costa 799 de euro, iar modelul S8 Edge ar urma să coste 899 de euro. Galaxy S8 va fi însoţit şi de o serie de accesorii originale care vor aduce un plus de funcţionalitate. Printre acestea se numără DeX, o staţie de încărcare wireless care va costa 150 de euro, casca de realitate virtuală GearVR la 129 de euro şi cameră panoramică Gear 360 care va putea fi achiziţionată pentru 229 de euro. Conform aceleiaşi surse, Galaxy S8 va fi disponibil în trei versiuni coloristice, numite metaforic Black Sky, Orchid Grey şi Arctic Silver.

Porsche a obţinut un profit record de 17.250 de dolari pe maşină

Porsche a obţinut un profit record de 17.250 de dolari pe maşină în 2016, cu 9% mai mare faţă de anul anterior, relatează Reuters. Veniturile pe automobil ale Porsche sunt de aproape 99.000 de dolari. Producătorul de automobile sport, divizie a grupului Volkswagen, a livrat anul trecut 238.000 de automobile şi a obţinut un profit operaţional record, de 3,9 miliarde de euro, în creştere cu 14% comparativ cu 2015. Astfel, de fiecare dată când Porsche vinde un automobil 911 sau un SUV Cayenne, poate cu profitul obţinut să cumpere un Chevy Cruze. În schimb, Daimler a obţinut anul trecut un profit de circa 5.000 de dolari pe vehicul, relativ egal cu cel al BMW. Unul dintre motivele pentru care Porsche obţine un profit atât de mare este preţul ridicat al automobilelor sale. Chiar şi producători de automobile de lux precum Mercedes oferă ocazional versiuni mai ieftine ale acestora, pentru a atrage cumpărători. În plus, clienţii Porsche plătesc mai mult pentru reputaţia brandului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.