Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Loteria fiscală pentru bonurile din februarie va fi organizată duminică

Ziarul de Vrancea
16 mar 2017 819 vizualizări
O nouă extragere la loteria bonurilor fiscale va avea loc duminică, 19 martie, la care participă toate bonurile fiscale emise luna trecută, fondul total de premiere fiind de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii.

Extragerea va fi organizată în studioul TV al Loteriei Române, este publică şi poate fi transmisă în direct. “După centralizare, dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câştigătoare”, arată Ministerul Finanţelor. La extragerea din februarie, pentru bonurile din ianuarie, au ieşit câştigătoare bonurile fiscale în valoare de 338 lei emise pe 2 ianuarie.Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finanţelor, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi al companiei Loteria Română pentru o perioadă de minimum 30 de zile. Cererile pentru revendicarea premiilor, în valoare totală de un milion de lei, pot fi depuse din ziua următoare extragerii, la sediile ANAF.

România are una din cele mai mici inflaţii din Europa

România a înregistrat în februarie a doua cea mai scăzută inflaţie din Uniunea Europeană, un nivel mai redus fiind în Irlanda, de 0,3%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene a fost de 1,9%, iar în zona euro de 2%, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat. În schimb, cele mai ridicate rate ale inflaţiei anuale au fost consemnate luna trecută în Estonia, 3,4%, Belgia, 3,3%, şi Letonia şi lituania, de 3,2%. Faţă de ianuarie 2017, inflaţia a încetinit în trei state membre, între care şi în România, cu 0,1%, şi a accelerat în 24. Datele Eurostat reflectă evoluţia indicelui armonizat al preţurilor de consum din februarie faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei din România, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în a doua lună a acestui an la nivelul de 0,2%, fiind a doua lună de valori pozitive după 19 luni consecutive de niveluri negative, deşi preţurile de consum au scăzut uşor faţă de ianuarie. Datele INS arată că preţurile de consum au scăzut în luna februarie, în medie, cu 0,09% comparativ cu luna ianuarie, însă nivelul pozitiv al ratei anuale a inflaţiei este explicat printr-un efect de bază. În zona euro, cel mai mare impact auspra inflaţiei l-au avut în februarie carburanţii pentru transporturi (plus 0,6 puncte procentuale) şi legumele (plus 0,25 puncte procentuale) şi carburanţii pentru termoficare (plus 0,16 puncte), iar o contribuţie negativă a venit din partea telecomunicaţiilor (-0,1 puncte procentuale), îmbrăcămintei (-0,07 puncte) şi gazelor naturale (-0,06 puncte).

România a înregistrat în ianuarie un excedent de cont curent de 416 milioane euro

Contul curent al balanţei de plăţi s-a îmbunătăţit neaşteptat în prima lună a acestui an, înregistrând un excedent de 416 milioane euro, dublu (plus 97%) faţă de ianuarie 2016, în special ca urmare a trecerii pe plus a balanţei veniturilor primare, în care intră dividendele repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate joi.  În ianuarie 2016, excedentul contului curent a fost de 211 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR.  Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.  Statisticile oficiale publicate săptămâna aceasta arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în ianuarie de 602,2 milioane euro, mai mare cu 59% faţă de nivelul din ianuarie 2016. Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în prima lună a acestui an.  Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 61% în ianuarie, până la 598 milioane euro, faţă de ianuarie 2016. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB  este în principal costul transportului. Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un excedent de 399 milioane euro ianuarie 2017, faţă de un deficit de 115 milioane euro în ianuarie 2016.  De asemenea, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 3%, la 592 milioane euro în ianuarie.  Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns în ianuarie la un excedent de 23 milioane euro, cu 81% mai mic decât în ianuarie 2016.  În 2016, România a înregistrat o creştere de peste două ori (plus 112%) a deficitului de cont curent faţă de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial şi a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

Google lansează o aplicaţie prin care părinţii pot controla copiii

Google anunţă Family Link, o aplicaţie pe care părinţii o pot folosi pentru a controla şi limita accesul copiilor la servicii Google, precum YouTube. Family Link este o nouă aplicaţie lansată de Google care are ca scop creşterea prezenţei companiei pe zona de supervizare a accesului online al copiilor. Cu ajutorul acestei aplicaţii, părinţii se pot asigura că odraslele nu accesează conţinut nepotrivit şi nu stau online mai mult decât este cazul - toate acestea limitate la serviciile Google. Soluţia aleasă de Google funcţionează cât se poate de simplu şi se poate dovedi în aceeaşi măsură eficientă: părinţii creează un cont Google pentru copii, iar apoi folosesc aplicaţia Family Link pentru a le supraveghea activitatea şi a le stabili drepturile de acces. Părinţii vor putea să stabilească, prin intermediul Family Link, ce aplicaţii Google au voie copiii să folosească şi cât timp pot petrece aceştia în faţa ecranului. De asemenea, se poate stabili o limită zilnică de timp, iar părinţii pot bloca oricând, de la distanţă, accesul copiilor la serviciile Google. Noul serviciu Google funcţionează pe orice telefon sau tabletă cu Android Nougat. Pentru a beneficia de un cont Google care să poată fi gestionat prin intermediul aplicaţiei, copiii trebuie să aibă mai puţin de 13 ani

Swatch dezvoltă un sistem de operare pentru smartwatch-uri

Grupul elveţian Swatch dezvoltă un sistem de operare pentru smartwatch-uri cu care vrea să concureze sistemele de iOS şi Android ale Apple şi Google, relatează Bloomberg. Primul produs cu sistem de operare fabricat în Elveţia va fi un smartwatch Tissot care va fi lansat pe piaţă la sfârşitul lui 2018, a afirmat joi directorul general al Swatch, Nick Hayek, într-un interviu. Tehnologia va putea fi utilizată şi pe produse electronice mici destinate locuinţelor, a adăugat Hayek. Industria elveţiană de ceasuri, cu o istorie de patru secole, se adaptează la noua concurenţă, de când Apple a intrat pe teritoriul său, în 2015, cu Apple Watch. Cele mai afectate au fost brandurile ieftine, iar Hayek, care iniţial a fost sceptic faţă de smartwatch-uri, a adăugat noi funcţii electronice pe brandurile ieftine ale Swatch, cum este Tissot, şi la ceasurile comercializate sub brand propriu. Swatch a anunţat în această lună că a dezvoltat cel mai mic cip Bluetooth din lume pentru ceasuri şi obiecte mici. ”Există posibilitatea pentru produsele purtabile să fie dezvoltate ca produse de consum, dar trebuie miniaturizate şi să aibă un sistem de operare independent”, a spus Hayek la Biel, în Elveţia, la sediul central al Omega, unul dintre cele 18 branduri de ceasuri produse de grup.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.