Exporturile de produse agroalimentare româneşti în Italia au scăzut cu 25%
România a exportat în primele 11 luni din 2016 produse agroalimentare în valoare de 5,6 miliarde de euro, cele mai mari exporturi fiind către Italia, Bulgaria şi Olanda. Astfel, România a exportat în primele 11 luni din 2016 produse agroalimentare în valoare de 746 milioane euro către Italia, în scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Tot în primele 11 luni din 2016, din România au plecat către Bulgaria produse agroalimentare în valoare de 339 milioane de euro, în scădere cu 3,6% faţă de acelaşi interval din 2015. Exporturile către Olanda ai coborât uşor, la 314 milioane de euro, de la 319 milioane de euro în 2015. Valoarea exporturilor a fost afectată în principal de scăderea încasărilor din livrările porumb (-259,5 milioane euro) şi ţigări (-166,4 milioane euro), arată datele trimise anterior de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În ceea ce priveşte volumul, cantităţile livrate au fiost similare cu cele din 2015. Cele mai mari cantităţi de produse agroalimentare exportate de România în primele 11 luni din 2016 au ajuns în Egipt (1,3 milioane tone), Spania (1,1 milioane tone) şi Vietnam ( 943.000 tone), mai arată datele INS. Grâul domină structura exporturilor, cu încasări de peste 1 miliard euro şi un volum de 6,2 milioane tone. În cazul importurilor, România a importat în primele 11 luni din 2016 produse agroalimentare în valoare de 888 milioane euro din Ungaria, în scădere cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. În acelaşi timp, valoarea importurile din Germania au crescut în primele 11 luni din 2016 cu 15% faţă de acelaşi interval din 2015, iar importurile din Polonia au urcat cu 21%. Cantităţile de produse agroalimentare importate au fost mai mici în cazul produselor provenite din Ungaria ( -2 milioane tone), Bulgaria ( -1 milion tone) şi Polonia( -484.000 tone).