Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Băncile din Romania au raportat profituri de aproape 1 miliard euro

Ziarul de Vrancea
20 feb 2017 926 vizualizări
Cele 37 de bănci active pe piaţa românească au încheiat anul 2016 cu active nete de 393,9 miliarde lei (86,7 miliarde euro) şi profituri totale cumulate de 4,33 miliarde lei (954 milioane euro), pe fondul reducerii creditelor neperformante, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, la 31 decembrie 2016, rata medie a creditelor neperformante la nivelul întregului sector bancar a coborât la 9,46%, de la 10% în septembrie 2016 şi 13,51% în decembrie 2015. În schimb, rata solvabilităţii la nivelul sectorului bancar a coborât uşor la finalul anului trecut, la 18,33%, de la 18,76% în septembrie 2016, dar rămâne semnificativ peste nivelul minim solicitat de normele bancare, de 8%, arată datele publicate de BNR. Activele băncilor din România au crescut cu 4,4% anul trecut, de la 377,2 miliarde lei la finalul lui 2015, însă profitabilitatea s-a redus. Astfel, în 2015, băncile au obţinut un profit cumulat de 4,68 miliarde lei, corespunzător unui randament al activelor (profit raportat la activele totale) de 1,24%, comparativ cu 1,10% - profit de 4,33 miliarde lei - în 2016. La finalul anului trecut, pe piaţa românească operau 37 de bănci, din care opt au statut de sucursale ale unor bănci cu sediul în alte state membre ale Uniunii Europene.

Isărescu, exasperat de acuzaţiile care i se aduc

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, s-a declarat exasperat de acuzaţiile care i se aduc, mai ales de către economistul Lucian Isar, şi a catalogat acuzaţiile ca fiind aberante, într-un interviu acordat jurnalistului Dan Constantin de la Jurnalul Naţional şi publicat luni pe site-ul BNR. "S-au repetat până la obsesie o serie de acuze, la prima vedere la adresa mea, dar care vizau de fapt Banca Naţională. Pentru că se refereau implicit la decizii luate conform legii în Consiliul de Administraţie sau la alte niveluri de decizie din BNR. Am fost acuzaţi că am indus criza economică din 2008, că am minţit Parlamentul, că am încheiat acorduri internaţionale de împrumut cu FMI în interes personal, că am scos aurul României din ţară în scop speculativ, apoi că nu l-am speculat suficient, că am manipulat cursul de schimb, şi lista afirmaţiilor defăimătoare la adresa mea şi implicit la adresa BNR poate continua. Recent am fost acuzat chiar că aş fi la originea Ordonanţei 13! Nu ştiu dacă e loc de aberaţii mai mari!", a afirmat Isărescu. Guvernatorul a răspuns în principal acuzaţiilor lansate în ultimul timp, la adresa sa, de către economistul Lucian Isar. Isar a publicat, pe blogul său, mai multe articole critice la adresa BNR şi a guvernatorului băncii centrale. Jurnalistul Dan Constantin l-a întrebat pe guvernatorul BNR şi de acuzaţia că ar fi vinovat de creşterea costului finanţării statului. "Dacă aceste afirmaţii ar fi citite numai de analişti economici şi de jurnalişti specializaţi în probleme economice, firesc ar fi să nu răspund. Niciunui specialist nu-i este prea greu să descifreze caracterul lor aberant. Dar aceste aberaţii ajung şi la cititori care nu sunt specializaţi în economie. Şi, având în vedere aplombul cu care sunt avansate, ar putea să fie crezute. Sunt, deci, obligat să răspund", a răspuns Isărescu. "Adevărul e altul: de luni bune, dobânzile sunt la minime istorice, iar variaţiile care apar sunt ca efect al pieţei libere. Banca Naţională, ca agent al statului, este doar organizatorul tehnic al licitaţiilor privind vânzarea-cumpărarea de către bănci a titlurilor de stat. Şi încă o probă pentru a vedea caracterul aberant al acestor acuzaţii: dobânda de politică monetară, pe care o stabileşte BNR, este neschimbată de luni de zile, iar din noiembrie 2011 a scăzut fără încetare", a argumentat guvernatorul BNR.

Banca Transilvania înfiinţează un start-up prin care va finanţa companiile mici

Banca Transilvania, a doua instituţie de credit după active de pe piaţa românească, înfiinţează compania BT Mic prin care va finanţa micile companiile care au o cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate şi de forma de organizare, a anunţat luni banca. Banca a anunţat că firma BT Mic va acorda împrumuturi dacă firmele au cel puţin 3 luni de activitate economică. Creditele pot avea ca destinaţie susţinerea şi dezvoltarea activităţii de zi cu zi, achiziţionarea de marfă, plata furnizorilor, investiţii în puncte de lucru, deschiderea unora noi, achiziţia de maşini sau utilaje. Companiile pot accesa finanţării de până la 120.000 de lei, iar perioada de acordare a creditelor este de până la şapte ani. Banca Transilvania a urcat anul al doilea pe locul al doilea pe piaţa românească după valoarea activelor, depăşind BRD, care s-a aflat mult timp pe această poziţie. Datele anuale prezentate recent de bancă arată că activele Băncii Transilvania au ajuns la finalul anului 2016 la 51,77 miliarde lei (11,4 miliarde euro), în creştere cu 9,4% faţă de nivelul înregistrat la finalul anului anterior. În acelaşi timp, activele BRD, bancă deţinută de grupul francez Société Générale, au crescut anul trecut cu 3%, până la 50,66 miliarde lei (11,2 miliarde euro) la finalul anului 2016, astfel că BRD a coborât pe locul al treilea în topul băncilor româneşti.

Numărul de locuri de muncă neocupate a crescut cu 11%

Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al patrulea trimestru al anului trecut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 60.700, chiar dacă a scăzut uşor faţă de trimestrul al treilea. Cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (4,01%) şi în sănătate şi în asistenţă socială, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporţia posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost în al patrulea trimestru al anului trecut de 1,29%, în scădere cu 0,05 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. În al patrulea trimestru din 2015, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 54.700, iar rata locurilor vacante - de 1,21%. Comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut, numărul locurilor de muncă neocupate a scăzut cu 3,8%, ceea ce înseamnă 2.200 de joburi disponibile mai puţin. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (4,01%), în sănătate şi asistenţă socială (3,04%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,65%).

Kraft Heinz şi-a retras oferta uriaţă pentru Unilever

Kraft Heinz şi-a retras oferta de preluare a Unilever, de 143 de miliarde de dolari, la numai două zile după ce fusese făcută publică, din cauza ostilităţii cu care a fost primită, transmite Bloomberg. Fondul 3G Capital şi Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett, care deţin aproximativ jumătate din Kraft Heinz, au decis că răspunsul negativ al Unilever a făcut imposibilă o tranzacţie amiabilă şi nu le-a lăsat altă posibilitate decât să se retragă, au arătat persoane apropiate situaţiei. Tranzacţia ar fi putut fi cea mai mare preluare din istoria industriei alimentelor şi băuturilor. Totodată, ofertanţii au considerat că un război prelungit al cuvintelor nu este în interesul Kraft şi ar fi pus un pericol viitoarele oportunităţi, au arătat sursele. Fondul 3G Capital şi Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett, care deţin aproximativ jumătate din Kraft Heinz, au decis că răspunsul negativ al Unilever a făcut imposibilă o tranzacţie amiabilă şi nu le-a lăsat altă posibilitate decât să se retragă, au arătat persoane apropiate situaţiei. Tranzacţia ar fi putut fi cea mai mare preluare din istoria industriei alimentelor şi băuturilor.

PSA a promis guvernului german să menţină fabricile Opel

Grupul auto francez PSA a promis guvernului german să menţină toate cele patru fabrici Opel din Germania, după preluarea diviziei europene a General Motors, potrivit publicaţiei Bild am Sonntag, citată de Reuters. Discuţiile referitoare la preluare au fost confirmate marţea trecută de ambele companii, provocând îngrijorare legată de posibile concedieri sau închideri de fabrici. Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că PSA a semnalat că este deschis solicitărilor germane de păstrare a fabricilor, locurilor de muncă şi contractelor colective de muncă. În acordul final trebuie incluse şi discuţiile cu autorităţile din Marea Britanie, unde GM operează brandul Vauxhall. Potrivit Bild, directorul juridic al PSA, Olivier Bourges, a discutat joi cu doi secretari de stat şi un consilier al cancelarului Angela Merkel, cărora le-a spus că OPEL va fi o companie separată în cadrul grupului PSA şi nicio fabrică din Germania nu va fi închisă. Bild nu a menţionat sursele informaţiilor. Acordul de preluare va fi semnat probabil pe 9 martie, la începutul salonului auto de la Geneva, a adăugat publicaţia. Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a declarat joi că se aşteaptă ca acordul să aibă loc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.