Economic

Ministerul Agriculturii propune garantarea cu pană la 80% a creditelor pentru agricultură

Mihai Boicu
19 feb 2017 1119 vizualizări
Creditele destinate achiziţiei de terenuri agricole, finanţarea producţiei agricole, dar şi investiţii ar putea fi garantate în procent de pană la 80% u Ministerul Agriculturii propune creşterea procentului de garantare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru împrumuturile cu o valoare de pană la 3 milioane de euro

Ministerul Agriculturii vrea ca fermierii romani să aibă acces mai uşor la creditele bancare destinate achiziţiei de terenuri agricole, finanţării producţiei agricole sau pentru investiţii,  potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul ministerului. Aceste lucru se va realiza prin creşterea procentului de garantare pentru fermierii care solicită credite bancare. Potrivit proiectului de act normativ, la ora actuală valoarea terenurilor agricole luate în garanţie este de circa 40% din valoarea de piaţă a acestora.”Media numărului de animale pe exploataţie în cazul exploataţiilor cu pană la 100 de animale/fermă este de numai 2,33 capete/exploataţie, ceea ce impune măsuri economice pentru creşterea efectivului de animale prin asigurarea suprafeţelor de teren necesare asigurării bazei furajere pentru efectivele existente şi pentru creşterea acestora”, se arată în nota de fundamentare proiectului de act normativ.  în aceste condiţii, Ministerul Agriculturii propunerii creşterea plafonului de garantare de la 50% la 80% pentru creditele destinate cumpărării de terenuri, dar şi în alte scopuri. ” Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobanzilor aferente primului an de creditare va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terţilor garanţi”, se arată în proiectul ordonanţei de urgenţă. De asemenea, procentul de garantare creşte pană la 80% şi în cazul creditelor acordate pentru finanţarea producţiei agricole, finanţarea producţiei piscicole şi a investiţiilor în domeniul agricol şi cel al acvaculturii, altele decat cele finanţare prin PNDR 2014 – 2020 şi POPAM 2014 – 2010. Pentru aceste două programe, statul va garanta tot pană la 80% creditele destinate proiectelor de investiţii.

Scopul este modernizarea agriculturii

Anual, Fondul pentru garantarea creditelor alocă sumele necesare. Proiectul de ordonanţă prevede că vor fi garantate împrumuturile cu o valoare de pană la 3 milioane de euro.  ”Măsurile preconizate a fi aplicate prin acest proiect de act normativ vizează reglementarea unei situaţii extraordinare generată, pe de o parte, de imposibilitatea achiziţiei de terenuri agricole în vederea extinderea exploataţiilor agricole, pentru modernizarea şi eficientizarea acestora, situaţie care trenează de mult şi poate provoca destabilizarea întregului sector agricol, iar pe altă parte de imposibilitatea accesului la finanţarea producţiei agricole şi a producţiei piscicole, pentru categoriile cele mai sensibile de beneficiari, care prin măsurile adoptate ar avea acces la finanţare încă de la începutul 2017, cu beneficii din primăvara anului 2017, precum şi facilitarea accesului la credite şi microcredite care pot oferi premisa accesării, din toamna anului 2017 a unor măsuri din PNDR, crescand astfel semnificativ gradul de absorbţie al fondurilor alocate Romaniei pentru agricultură şi spaţiul rural. Implicaţiilor acestor măsuri pentru activitatea economică a localităţilor rurale sunt foarte importante iar neaplicarea acestora este de natură să perpetueze tendinţa de pauperizare a populaţiei din mediul rural ocupată în agricultură şi să anuleze şansele de  extindere a bazei de potenţiali beneficiari ai fondurilor europene alocate pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi astfel să compromită procesul de modernizare sustenabilă a agriculturii romaneşti”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii. (M. B.)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.