Economic

Contrabanda cu ţigarete din România a scăzut la 16,1% în ianuarie

Ziarul de Vrancea
16 feb 2017 600 vizualizări
Ţigările provenite din contrabandă au reprezentat în ianuarie 16,1% din piaţa românească, în scădere de la 18,1% în noiembrie 2016, în condiţiile în care autorităţile au reuşit o reducere semnificativă a pieţei negre în judeţele din Moldova, în care contrabanda cu ţigări din Republica Moldova şi Ucraina rămâne un fenomen larg răspândit, potrivit unui studiu publicat ieri, realizat de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.

În 2016, contrabanda cu ţigări a ajuns la o pondere de 16,8% din piaţa totală a României, cel mai ridicat nivel din 2010. În cele şase judeţe moldoveneşti din regiunea Nord-Est s-a înregistrat şi în ianuarie 2017 cel mai ridicat nivel al contrabandei, de 37,6% din piaţă, dar procentul a scăzut puternic, cu 9,3 puncte procentuale, faţă de nivelul atins la finalul anului trecut. Urmează regiunile Sud-Vest Oltenia (24,6%) şi Vest (24,3%), ultima regiune fiind singura care a înregistrat un avans al contrabandei la începutul acestui an, cu 1,7 puncte procentuale faţă de finalul anului trecut. După judeţele din Molfdova, cea mai mare scădere a contrabandei - cu 7,7 puncte procentuale, la 14,7% - la începutul acestui an s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Transilvaniei. Din punct de vedere al provenienţei, categoria "cheap whites” a continuat să deţină şi în ianuarie 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Republica Moldova (19,1%, în creştere cu 6,2 puncte procentuale comparativ cu finalul lui 2016) şi Ucraina (17,3%, -2,1 pp). Ponderea produselor provenite din Serbia a coborât la 1,1%. În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă. Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.