Economic

OMV Petrom a revenit pe plus: a raportat un profit de 1,04 miliarde lei

Ziarul de Vrancea
16 feb 2017 669 vizualizări
OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, controlată de grupul austriac OMV, a realizat în 2016 un profit net de 1,04 milioane lei (circa 231 milioane euro), după pierderi înregistrate în anul precedent, pe fondul reducerii vânzărilor cu 10%, la 16,25 miliarde lei (3,6 miliarde euro), arată raportul financiar trimestrial, publicat joi de companie.

În 2015, OMV Petrom a înregistrat pierderi de 690 milioane lei, la vânzări de 18,15 miliarde lei. Revenirea pe profit, în ciuda vânzărilor în declin, este explicată de conducerera companiei prion reducerea costurilor. “La nivel de Grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 milioane lei. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producţie, ceea ce a compensat impactul declinului producţiei, dar nu a reuşit să neutralizeze în intregime efectul scăderii preţurilor. În pofida reducerii în continuare a investiţiilor, am reuşit să limităm declinul producţiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maximă a estimării noastre”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citată în comunicatul companiei. OMV Petrom propune acordarea, din profitul din 2016, a unui dividend de 0,015 lei/acţiune către acţionari. Pentru a reduce costurile, OMV Petrom a tăiat investiţiile cu 34%, de la 3,9 miliarde lei în 2015 până la 2,58 miliarde lei (circa 570 milioane euro) în 2016. În ultimul trimestru din 2016, OMV Petrom a înregistrat un profit net de 160 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,68 miliarde lei în perioada similară din 2015, în condiţiile în care vânzările au crescut cu 2%, la 4,595 miliarde lei (1,02 miliarde euro). Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni. Ministerul Energiei are o participaţie de 20,6%. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 16,1 miliarde lei (3,6 miliarde euro), calculată la ultimul preţ de închidere, de 0,2850 lei/acţiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.