Economic

Luptă umăr la umăr pentru şefia CEC Bank

Ziarul de Vrancea
16 feb 2017 1093 vizualizări
Lucian Isar, Mişu Negriţoiu şi Radu Gheţea sunt propuşi de o firmă de recrutare în consiliul de administraţie al CEC Bank

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, economistul Lucian Isar, fost ministru în primul guvern Ponta, şi actualul preşedinte al băncii de stat CEC Bank, Radu Gheţea, se află pe lista candidaţilor la poziţia de membri ai consiliului de administraţie (CA) al CEC Bank, potrivit listei scurte finalizate de compania de recrutare Transearch, potrivit Profit.ro, care citează surse apropiate procesului de recrutare. În octombrie 2016, Ministerul Finanţelor a semnat cu firma de recrutare de manageri de top cu capital britanic Transearch International un contract în valoare de 96.120 lei (21.320 euro), TVA inclus, pentru selecţia celor nouă membri ai consiliului de administraţie al băncii de stat CEC Bank. Procesul de selecţie a demarat în luna decembrie a anului trecut. Pentru aceste poziţii, şi-au depus candidaturile peste 70 de persoane, din care au fost selectate 28, potrivit Profit.ro. Dintre acestea, Ministerul Finanţelor, după consultări cu Banca Naţională a României (BNR), va alege nouă candidaţi. Prima poziţie în lista scurtă pentru noul consiliu este ocupată de Magdalena Manea, aleasă la jumătatea anului trecut ca membru al consiliului de administraţie al CEC Bank, au arătat, pentru Profit.ro, mai multe surse direct implicate. Ea şi-ar fi depus candidatura exclusiv pentru poziţiile de preşedinte sau vicepreşedinte. În vârstă de 52 de ani, Manea a mai ocupat şi funcţia de director general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Pe a doua poziţie în lista scurtă realizată de compania de Transearch se află economistul Lucian Isar, unul dintre cei mai cunoscuţi critici ai BNR şi ai guvernatorului Mugur Isărescu. Lucian Isar a fost vicepreşedinte al Bancpost, de unde a fost îndepărtat de BNR în urma scandalului din 2008 privind presupusul atac asupra monedei naţionale. Pe poziţia a patra este actualul preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, a cărui poziţie a devenit incertă după ce mai mulţi parlamentari i-au cerut demisia anul trecut. Pe poziţia a noua este Radu Graţian Gheţea, actual preşedinte al băncii. Mandatul acestuia expiră în 2019, dar este vehiculată de mai mult timp posibilitatea ca el să fie schimbat înainte de termen. În prezent, preşedintele consiliului de administraţie este Gheţea, aflat în funcţie din 2007, care este unul dintre cei mai bine plătiţi manageri la stat, cu un venit lunar de circa 21.000 de euro. Conform legii, membrii CA ai CEC vor beneficia de salarii nete cuprinse între 3.000 şi 8.000 de euro, plus bonusuri. CEC Bank, aflată pe poziţia a opta în topul băncilor care activează în România, din punct de vedere al activelor, a avut anul trecut o cotă de piaţă de 7,3%, în scădere faţă de 2014, când avea o cotă de piaţă de 7,7%, potrivit datelor BNR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.