Economic

Transelectrica: România este importator de energie electrică

Ziarul de Vrancea
13 feb 2017 612 vizualizări
România a ajuns să importe, în această perioadă, energie electrică, în condiţiile în care preţurile sunt mai mici la producătorii din unele state din regiune comparativ cu preţurile din producţia internă, a declarat luni, pentru News.ro, Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica, monopolul transportului de energie electrică.

În prezent, energia costă în România, Ungaria şi Slovacia 65,01 euro/MWh, în timp ce în Cehia preţul era de 43,70 euro/MWh. ”Dacă există preţuri mai mici în afară, un broker desemnat de cele patru ţări care şi-au cuplat Pieţele pentru Ziua Următoare (România, Cehia, Ungaria şi Slovacia) poate achiziţiona energie de pe piaţa mai ieftină şi să o vândă pe piaţa mai scumpă, până se egalizează preţurile sau până se atinge capacitatea maximă de transfer între două pieţe. Dacă un producător vinde mai scump, el este scos de pe PZU de preţurile mai mici din afară”, a spus Lohan, pentru News.ro. Comparativ, în 12 februarie, la ora 14.00, în România, Ungaria, Cehia şi Slovacia energia costa 29,9 euro/MWh. Cel mai mare preţ se întâlnea în Grecia, 48 euro/MWh, iar cel mai mic în Bulgaria, de 25,9 euro/MWh. Luni, la ora 14.00, consumul de energie în România se ridica la 8.855 MW, iar producţia era de 8.715 MW. Importurile erau de 300 MW, în timp ce exporturile erau de 140 MW. Astfel, cantităţile importate reprezintă circa 3% din consumul de energie al României. Ministerul Energiei a dat asigurări că nu există probleme în asigurarea cu energie electrică. ”În legătură cu informaţiile apărute în presă cu privire la incapacitatea României de a asigura consumul de energie electrică din producţie internă, Ministerul Energiei face următoarele precizări: România nu înregistreaza probleme în asigurarea necesarului de energie din producţia internă: există suficiente unităţi de producţie şi stocuri de combustibili pentru acoperirea întregului necesar de consum al ţării, România înregistrând inclusiv disponibilităţi pentru export (de exemplu, azi noapte, România a exportat în intervalul 3, circa 483 de MWh/h)”, a precizat Ministerul Energiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.