Economic

Eurobank vrea să vândă o participaţie la Bancpost

Ziarul de Vrancea
12 feb 2017 1078 vizualizări
"Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar Bancpost pentru creştere", susţin oficialii băncii elene

Banca elenă Eurobank caut un partener strategic care să cumpere o participaţie la divizia Bancpost din România, pe care o deţine integral, în cadrul planului de reducere a expunerii la active din afara Greciei, au declarat vineri surse din instituţia financiară, transmite Reuters. ”Am numit doi consultanţi să caute un partener strategic pentru achiziţia unei participaţii la Bancpost. Asta va ajuta banca să îşi reducă deţinerea în România şi să îşi respecte angajamentele de restrângere a expunerii din străinătate”, a spus unul dintre bancheri. Bancpost are active totale în valoare de 3,1 miliarde de euro, o reţea de 148 de sucursale şi 2.255 de angajaţi. Eurobank are operaţiuni în România, Bulgaria, Serbia şi Cipru şi trebuie să îşi reducă expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde de euro în prezent la 8,7 miliarde de euro în 2018, în conformitate cu angajamentele convenite cuy autorităţile europene în domeniul concurenţei. Cele două bănci angajate de Eurobank sunt Mediobanca şi HSBC. ”Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar Bancpost pentru creştere. Dacă un partener strategic cumpără o participaţie la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre”, a spus celălalt bancher. Eurobank, a treia mare bancă din Grecia în funcţie de active, la care fondul elen de salvare a băncilor HFSF deţine o participaţie de 2,4%, a finalizat anul trecut vânzarea diviziei ucrainene Universal Bank, în cadrul planului de restructurare stabilit cu Comisia Europeană. Acordurile de fuziuni şi achiziţii ale companiilor din Grecia, în număr de 38, aproape s-au triplat anul trecut, la 4,4 miliarde de euro, de la 1,4 miliarde de euro în 2015, cea mai mare parte, respectiv 75%, fiind vânzări de active ale băncilor care nu făceau parte din operaţiunile de bază, potrivit firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers. Între acordurile de anul trecut se numără vânzarea de către National Bank of Greece a diviziei Finansbank din Turcia către Qatar National Bank şi a diviziei de investiţii NBGI către Goldman Sachs şi Deutsche Asset Management. Totodată, Piraeus Bank a vândut ATE Insurance către Ergo International, în timp ce Alpha Bank a renunţat la participaţia la hotelul Athens Hilton şi a vândut operaţiunile din Bulgaria către Postbank, divizie a Eurobank.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.