Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Statele OPEC respectă reducerile de producţie într-o proporţie record

Ziarul de Vrancea
10 feb 2017 720 vizualizări
Statele OPEC respectă reducerile de producţie a petrolului decise de organizaţie într-o proporţie record de 90%, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), transmite MarketWatch.

OPEC a decis pe 30 noiembrie reducerea producţiei de petrol, din ianuarie, cu 1,2 milioane de barili pe zi, pentru a limita supraoferta din piaţă. În decembrie, Rusia şi alţi producători din afara OPEC s-au angajat să reducă la rândul lor livrările de ţiţei cu 558.000 de barili pe zi. În raportul lunar al AIE se arată că producţia de petrol a OPEC a scăzut în ianuarie cu 1 milion de barili pe zi, la 32,06 milioane de barili pe zi, comparativ cu luna decembrie. ”Această primă reducere este cu siguranţă una dintre cele mai mari între măsurile de acest fel luate de OPEC”, potrivit raportului AIE. În 2009, ultima oară când OPEC a decis restrângerea livrărilor de petrol, la două luni de la aplicare măsura era respectată în proporţie de circa 80%. Arabia Saudită, Qatarul şi Angola au redus producţia de petrol mai mult decât s-angajat. Astfel, regatul saudit a micşorat livrările cu 560.000 de barili pe zi faţă de un moment de referinţă din octombrie, cu aproximativ 70.000 de barili pe zi peste ţinta stabilită.

Tranzacţie de 16,6 miliarde dolari pe piaţa industriei alimentare

Producătorul britanic de bunuri de consum Reckitt Benckiser a convenit preluarea companiei americane Mead Johnson Nutrition, pentru 16,6 miliarde de dolari, prin care va intra pe piaţa alimentelor pentru copii şi îşi va extinde prezenţa în Asia, relatează Bloomberg. Reckitt Benckiser, între produsele căreia se află Cillit Bang şi Calgon, va plăti 90 de dolari pe acţiune în numerar, se arată într-un comunicat publicat vineri de companie. Grupul anticipează că va realiza economii de 200 de milioane de lire sterline (250 milioane dolari) până la sfârşitul celui de-al treilea an de la achiziţie. Mead Johnson va fi o sursă de creştere pentru Reckitt Benckiser, ale cărei vânzări avansează în cel mai scăzut ritm din ultimii cinci ani, din cauza condiţiilor dificile din Europa şi pieţele emergente precum Brazilia. În urma preluării, grupul american îşi mări vânzările cu circa 3,7 miliarde de dolari, din care aproximativ jumătate vor avea loc în  Asia. Unii analişti spun că este posibil să aibă loc şi o contraofertă, posibil din partea Danone şi Nestle. Formulele pentru bebeluşi produse de Mead Johnson vor suplimenta portofoliul Reckitt Benckiser, care mai include produse ca Nurofen, bomboanele de gât Strepsils şi muştarul French’s. Reckitt Benckiser a dovedit în trecut că este capabilă să se dezvolte cu noi categorii de produse, ca atunci când a cumpărat SSL International, producătorul prezervativelor Durex, în 2010. Grupul britanic a intrat deja pe piaţa produselor de nutriţie în 2012, rin achiziţia Schiff Nutrition, care fabrică suplimente cu  Omega-3 şi produse pentru durerile articulare. Mead Johnson are o cotă de 10% pe piaţa alimentelor pentru copii mici, fiind cu mult în urma Nestle şi Danone la nivel global, dar în Asia, a doua mare piaţă a companiei, este pe locul al doilea după Nestle.

Următorul iPhone ar putea costa peste 1.000 de dolari

Ediţia aniversară, cea care vine la 10 ani de la primul model de iPhone, ar putea fi şi cea mai scumpă de până acum. Conform publicaţiei Fast Company, versiunea de top a iPhone-ului pe care Apple îl va lansa anul acesta va costa peste 1.000 de dolari. Deşi scumpirea nu este spectaculoasă, de la peste 900 de dolari cât costă acum cel mai scump iPhone, dacă informaţia se confirmă va fi pentru prima dată când un iPhone va depăşi pragul de 1.000 de dolari. Creşterea de preţ se pare că va veni ca urmare a unora dintre componentele alese de Apple. Cel mai notabil, se pare că Apple va urma calea deschisă în ultimii ani de producătorii de telefoane cu Android şi va opta pentru un ecran OLED. Calitatea superioară a acestuia este însoţită şi de un preţ de producţie mai mare. De asemenea, se pare că Apple va creşte şi cantitatea de memorie RAM care, la rândul ei, va contribui într-o anumită măsură la creşterea costurilor de producţie. Contrar fanilor Apple care sunt convinşi că iPhone-ul poate funcţiona în condiţii optime cu mai puţină memorie decât un Android, complexitatea aplicaţiilor moderne şi multitasking-ul au nevoie de cât mai multă memorie. Zvonurile credibile de până acum susţin că, alături de versiunile de 4,7 inch şi 5,5 inch de până acum, anul acesta Apple va veni cu un al treilea iPhone de 5,8 inch. Acesta va reprezenta vârful de gamă şi va fi şi cel mai scump model. Se pare, de asemenea, că Apple va renunţa la butonul fizic de sub ecran în favoarea unuia virtual sau a unor gesturi care să preia funcţiile acestuia. Va fi, probabil, cel mai interesant aspect de urmărit la următorul iPhone.

WhatsApp devine o aplicaţie mai sigură

După adăugarea tehnologiei de criptare a mesajelor, WhatsApp ridică şi mai mult ştacheta securităţii pentru utilizatorii săi prin adoptarea unui sistem de verificare dublă. În cazul unei aplicaţii de chat, cum este WhatsApp, informaţiile utilizatorilor pot fi interceptate din două direcţii. Pe de o parte, acestea ar putea fi interceptate în timpul transferului de la un device la altul, problemă pe care WhatsApp a rezolvat-o prin criptare. Pe de altă parte, comunicarea poate fi interceptată prin intrarea fizică în posesia dispozitivului. Cum nu toate telefoanele dispun de autentificare pe baza amprentei, dezvoltatorii de aplicaţii care includ informaţii sensibile sunt datori, la rândul lor, să facă eforturi pentru a creşte securitatea la nivelul aplicaţiei. Acesta din urmă este considerentul pentru care dubla verificare este binevenită în cazul, WhatsApp, aplicaţie care se bucură în prezent de 1,2 miliarde de utilizatori, fiind şi cea mai populară aplicaţiei de chat la ora actuală.

Consumul de electricitate a crescut cu 4,2% anul trecut

Consumul de energie electrică din România a crescut anul trecut cu 4,2% faţă de 2015, până la 54,84 terawatt-oră (TWh), avansul fiind susţinut în principal de cererea mai mare a companiilor, arată datele publicate, ieri, de Institutul Naţionale de Statistică (INS). În primele 11 luni din 2016, consumul total de electricitate din România înregistrase un avans mai temperat, de 3,7% faţă de perioada echivalentă din 2015, până la 49,95 TWh. Datele arată o acelerare puternică a consumului de energie electrică în decembrie.  În 2015, consumul final de electricitate din România a fost de 52,56 TWh, în creştere cu 6% faţă de 2014, la o producţie totală de 65,6 TWh. Statisticile oficiale arată că, în 2016, doar firmele şi-au mărit consumul de energie electrică, în timp ce autorităţile locale au făcut economii la iluminatul public, iar consumul populaţiei a stagnat.  "Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 54.840,4 milioane kWh, cu 4,2% mai mare faţă de anul 2015; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 1,1%, iar consumul populaţiei a crescut cu 0,3%", se preciează în comunicatul INS.  Cererea de electricitate din partea companiilor a fost singura care a tras în sus piaţa, cu un consum total de 42,18 TWh în 2016, cu 5,4% mai mare comparativ cu anul anterior. 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.