Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Brexitul pune în pericol 30.000 de locuri de muncă

Ziarul de Vrancea
8 feb 2017 545 vizualizări
Băncile cu operaţiuni globale din Londra ar putea să fie nevoite să transfere pe continentul european active în valoare de 1.800 de miliarde de euro după ce Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană, situaţie care pune în pericol 30.000 de locuri de muncă, potrivit institutului de cercetare Bruegel din Bruxelles, relatează Bloomberg.

Activele care ar putea fi transferate reprezintă 17% din sistemul bancar britanic, se arată într-un raport publicat miercuri de Bruegel. În baza discuţiilor cu participanţii din piaţă, cercetătorii estimează că 35% din activităţile între băncile comerciale şi alte instituţii financiare din Londra pot fi atribuite afacerilor cu clienţi din UE. Companiile financiare vor trebui să transfere activităţile în state din interiorul UE după ieşirea Marii Britanii din UE în 2019, care va pune capăt probabil aşa-numitelor drepturi de paşaport, care permit oferirea liberă a serviciilor pe piaţa unică din Londra. Băncile, ca şi clienţii, sunt îngrijorate de producerea unui Brexit brusc după cei doi ani de negocieri.

O firmă din Cipru preia un operator de jocuri de tip "păcănele"

Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia prin care Fortbet Holdings Limited din Cipru a preluat Public Slots SRL, cu activităţi în exploatarea maşinilor electronice cu câştiguri, a anunţat ieri autoritatea de concurenţă. ”În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că operaţiunea nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante”, se arată într-un comunicat emis miercuri de instituţie. Fortbet face parte din Grupul Penta Investments, fond de investiţii pe termen lung în sectoare precum jocuri de noroc, servicii de administrare a clădirilor, servicii financiare, servicii în domeniul sănătăţii, imobiliare, retail şi media. În România, Grupul Penta este prezent din 2015 în sectorul jocurilor de noroc, prin societăţile Bet Zone SRL, având ca obiect de activitate jocurile de noroc la distanţă (pariuri în cotă fixă şi tip cazino) şi Bet Active Concept SRL, având ca obiect de activitate jocurile de noroc tradiţionale de tip pariuri în cotă fixă.

Facebook va fi reclamată la Curtea de Justiţie a UE

Irlanda a lansat o acţiune împotriva Facebook în vederea unei plângeri la Curtea de Justiţie a UE referitoare la mecanismul de transfer al datelor, într-un caz test care poate pune în pericol transferul de date peste Atlantic, relatează Reuters. Iniţiativa este cea mai recentă contestare a metodelor folosite de companiile mari de tehnologie, cum sunt Google şi Apple, pentru a transfera datele personale ale cetăţenilor din UE în Statele Unite. Problema confidenţialităţii datelor a ajuns în centrul atenţiei în urma dezvăluirilor făcute în 2013 de Edward Snowden, fost contractor al serviciilor americane de securitate, referitoare la activităţile de supraveghere în masă ale acestora, care au provocat indignare în Europa şi neîncredere în companiile de tehnologie. Curtea de Justiţie a UE a anulat ulterior un acord care reglementa transferul datelor între UE şi SUA, iar cele două părţi au convenit un acord nou, pentru protejarea mai eficientă a confidenţialităţii. Autoritatea irlandeză pentru protecţia datelor, care are jurisdicţie asupra Facebook pentru că sediul european al companiei este la Dublin, vrea ca instanţa europeană să determine validitatea modelelor de contracte ale Facebook, care sunt folosite de mii de alte companii pentru transferul datelor personale în afara UE. Comisarul irlandez pentru protecţia datelor, Helen Dixon, consideră că unele plângeri la adresa modelelor de contracte sunt bine fundamentate, a declarat Michael Collins, avocat al autorităţii de reglementare, la Înalta Curte a Irlandei. Collins a spus că numai Curtea Europeană de Justiţie, nu o curte naţională, sau autoritatea de protecţie a datelor personale, are dreptul să invalideze o decizie a Comisiei Europene. El a arătat că, potrivit legislaţiei UE, un transfer de date poate avea loc doar dacă o ţară din afara UE asigură un nivel adecvat de protecţie. O decizie împotriva modelelor de clauze poate provoca probleme mari companiilor care trebuie să transfere date personale în Statele Unite.

O treime dintre greci nu au loc de muncă sau lucrează part-time

Aproximativ 31% dintre greci nu au un loc de muncă sau lucrează part-time, proporţia fiind cea mai mare din zona euro, la polul opus fiind Germania, cu puţin peste 9%, potrivit calculelor Bloomberg realizate în baza datelor Eurostat aferente trimestrului al treilea al anului 2016. În această categorie sunt incluşi şomerii, persoanele care lucrează part-time din motive economice şi cele apte de muncă dar care nu încearcă activ să se angajeze. Ponderi ridicate ale oamenilor care fie nu lucrează fie au slujbe cu program parţial sunt înregistrate în Spania (peste 25% din populaţia activă), Italia şi Cipru (ambele cu aproape 25%). Un număr de opt state din zona euro au ponderi cuprinse între 10% şi 15%, cele mai scăzute fiind în Germania, Lituania şi Slovenia.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.