Economic

Ce modificări ale Codului Fiscal intră azi în vigoare

Mihai Boicu
31 ian 2017 1514 vizualizări
De astăzi sunt considerate microîntreprinderi firmele cu afaceri de pană la 500.000 de euro u microîntreprinderile cu unul sau mai mulţi salariaţi au cotă de impozitare de 1% u transferul proprietăţilor nu se impozitează pană la suma de 450.000 lei

Astăzi intră în vigoare o serie de modificări ale Codului Fiscal prevăzute de OUG 3/2017. Actul normativ prevede că de astăzi intră în vigoare scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definita potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologica, precum şi activitatea conexă acesteia, în primii 10 ani de activitate. De astăzi se consideră microîntreprindere persoana juridică care în exerciţiul financiar anterior nu a depăşit venituri in cuantum total de 500.000 euro. Cotele de impozitare sunt 1% pentru microîntreprinderile cu unul sau mai mulţi salariaţi şi 3% pentru microîntreprinderile fără salariaţi. ”Pentru anul 2017, persoanele juridice romane plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 îndeplinesc condiţiile pentru trecerea la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sunt obligate la plata acestui impozit începand cu 1 februarie 2017, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificările şi completările ulterioare, pană la data de 27 februarie 2017 inclusiv. Pană la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1-31 ianuarie 2017. Rezultatul fiscal se ajustează corespunzător acestei perioade fiscale”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Vrancea.

Scutiri la contribuţii sociale

Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit şi persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţii pe baza de contract individual de munca încheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016. Serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de salariaţi, se vor scădea din baza de impozitare a salariului, in limita a 400 de euro pe an. în ceea ce priveşte impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor din patrimoniul personal a fost stabilită o cota unica de 3%, dar şi o valoare neimpozabila de 450.000 lei. De asemenea, a fost reintrodusă scutirea la contribuţii sociale pentru persoanele care realizează venituri din investiţii şi din alte surse. Se elimină plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentand contravaloarea a cinci caştiguri salariale medii brute, prevăzut în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, investiţii şi din alte surse. Astfel, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează asupra venitului realizat. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.