Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Valoarea tranzacţiilor imobiliare au urcat la 900 milioane euro

Ziarul de Vrancea
18 ian 2017 702 vizualizări
Faţă de 2015, tranzacţiile imobiliare înregistrate în Romania, anul trecut, au fost mai mari cu o treime

România a înregistrat anul trecut tranzacţii imobiliare de circa 900 de milioane de euro, în creştere cu 35% faţă de 2015, reiese din datele transmise ieri de compania de consultanţă imobiliară JLL.  Potrivit analiştilor JLL, numărul tranzacţiilor a fost uşor mai redus, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei tranzacţii a crescut. Bucureştiul a cumulat peste 70% din volumul total al tranzacţiilor, mai puţin decât în 2015, tendinţă care arată o oarecare îmbunătăţire a lichidităţii în oraşele secundare. Tranzacţiile cu spaţii de birouri au dominat volumele (45%), în timp ce segmentele de retail şi industrial au cumulat fiecare câte 26%, reiese din datele JLL. În ceea ce priveşte estimările pentru 2017, analiştii JLL susţin că previziunile macroeconomice pentru România sunt pozitive. ”România a fost cea mai performantă ţară din UE din punct de vedere al cresterii PIB-ului estimată pentru 2016 (4,8%) şi este de aşteptat să îşi menţină această poziţie şi în 2017, în ciuda unei scăderi a ritmului de creştere. Cererea din partea chiriaşilor se situează la niveluri record pe toate segmentele pieţei. Numărul proprietăţilor disponibile la vânzare este în creştere şi există o diferenţă importantă între randamentele ce pot fi obţinute din investiţii în România comparativ cu cele din Polonia şi Cehia. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte finanţarea bancară, termenii şi condiţiile s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an apropiindu-se de cele din ţările mai mature din Europa Centrală şi de Est. În consecinţă, percepţia asupra pieţei este una pozitivă, în prezent fiind în diferite stadii de negociere tranzacţii cumulând aproximativ 630 milioane de euro”, a declarat directorul departamentului Capital Markets din cadrul JLL, Silviana Badea. Aceasta a mai spus că nivelul randamentelor se situează în jurul a 7,5% pentru proiectele de birouri, în timp ce pe piaţa industrială acestea sunt de 9%. ”Randamentele la birouri şi industrial s-au menţinut constante în ultimele 12 luni, în timp ce la proiectele de retail acestea s-au comprimat cu 25 de puncte de bază în 2016. În prezent există presiune pe randamente, iar în acest an am putea vedea comprimări semnificative pe segmentul industrial, fiind posibile, de asemenea, uşoare scăderi şi pe birouri şi retail, ceea ce se va traduce intr-o creştere a preţurilor”, a completat Silviana Petre Badea. Printre cele mai mari tranzacţii încheiate în 2016 în România, se numără achiziţia a 26,88% din acţiunile companiei Globalworth de către grupul sud-african Growthpoint pentru aproximtaiv 186 milioane de euro, achiziţia P3 Logistic Park de către GIC, fondul suveran de investiţii al statului Singapore, în cadrul unei tranzacţii pan-europene a P3 şi preluarea Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru un total de 100 milioane de euro, reprezentând cea mai mare tranzacţie cu un singur activ realizată în afara Bucureştiului, după criza economică.

Bancherii străini spun că România a devenit un model pozitiv în regiune

Şefii unor mari bănci internaţionale prezente în România au declarat, în cadrul conferinţei internaţionale Euromoney, organizată la Viena, că România este în prezent un model pozitiv în regiune, în condiţiileîn care alte state sunt afectate de politici naţionaliste, care îi îngrijorează pe investitori. În cadrul unei dezbateri despre pieţele bancare din Europa Centrală şi de Est, şefii unor bănci precum Unicredit, Erste şi Raiffeisen au vorbit despre percepţia lor asupra pieţelor în care activează. "Unele ţări, precum România, arată semne încurajatoare. (...) Majoritatea guvernelor au învăţat că băncile nu pot fi folosite ca ţapi ispăşitori", a declarat directorul general al Raiffeisen Bank International, Karl Sevelda.  Bancherul austriac a avertizat că cea mai mare provocare pentru investitori este în prezent creşterea naţionalismului economic, care ar afecta mediul de afaceri."Nu vrea să spun despre ce ţări este vorba, dar sunt două-trei ţări în care, atunci cînd sunt discuţii despre eventuale vânzări, străinii sunt excluşi. Din partea guvernului apare mesajul: vrem să renaţionalizăm sectorul nostru bancar. Este ciudat că se întâmplă aşa ceva în Uniunea Europeană", a spus Sevelda.De asemenea, Carlo Vivaldi, şeful diviziei pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul Unicredit, consideră România ca fiind una dintre cele mai bune pieţe pe care opereză grupul în prezent. "În Europa de Est, băncile au investit în managementul riscului, în procese, iar acum vedem o scădere a NPL (non pwerforming loans, credite neperformante n.r.). Unele ţări au înregistrat un declin puternic, precum România, Slovenia sau Ungaria, alte ţări o scădere ceva mai mică, dar există un apetit înalt al investitorilor pentru active de calitate mai slabă, pentru a cumpăra NPL", a spus Vivaldi.

Cădere masivă în construcţii

România a înregistrat în noiembrie cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, de 4,1% faţă de luna octombrie, în timp ce în UE şi zona euro au avut loc creşteri de 0,4%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat. Între statele membre, cele mai mari creşteri au fost consemnate de Slovenia (9,4%), Polonia (6,7%) şi Slovacia (5,7%). În schimb, scăderi au avut loc în România (-4,1%), Suedia (-1,3%), Spania (-0,8%) şi Franţa (-0,2%). Faţă de noiembrie 2015, România a consemnat a treia mare scădere a activităţilor de construcţii, de 13,9%, scăderi mai mari având loc în Slovenia (-15%) şi Ungaria (-14,4%). Cele mai mari creşteri anuale ale lucrărilor de construcţii au înregistrat Suedia (7,6%) şi Olanda (7%). La nivelul UE, activităţile de construcţii au avansat cu 0,2%, în timp ce în zona euro au stagnat.

Veniturile proprii ale CFR Călători au crescut cu 7%

CFR Călători a încheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, în linie cu rezultatele bugetate, de 38 de ori mai mare decât cel din anul precedent, potrivit rezultatelor preliminate trimise la solicitarea News.ro. Compania, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, estimase un nivel al profitului net de 1,2 milioane lei încă de la începutul lui 2016, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern în luna aprilie a anului trecut. Numărul de pasageri transportaţi a scăzut în 2016 cu 3,7% faţă de anul precedent, de la 54,9 milioane la 52,89 milioane. Totodată, compania a reuşit să-şi reducă arieratele, potrivit reprezentanţilor CFR Călători. "Anul 2015 a fost încheiat cu arierate în sumă de 208,4 milioane lei, iar la data de 31 decembrie 2016 se estimează arierate în valoare de 178,5 milioane lei”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea News.ro. Cifra de afaceri aferent ă anului trecut este în curs de calculare, potrivit reprezentanţilor companiei.

Deloitte: Estimăm achiziţia a 1-2 bănci în acest an

O bancă sau două care activează în România ar putea fi cumpărate în acest an, în contextul în care investitorii au devenit tot mai interesaţi de piaţa locală, iar discountul cu care se vând creditele neperformante ar putea scădea în 2017, de la 80-95% în 2016, pe fondul creşterii competiţiei între investitori, a declarat miercuri Radu Dumitrescu, partener în cadrul firmei de consultanţă Deloitte. Anul trecut, valoarea creditelor neperformante tranzacţionate în România a fost asemănătoare cu cea din 2015, de 1,5-2 miliarde euro, din totalul de 6,4 miliarde euro existente în piaţă. În acest an, valoarea tranzacţiilor va rămâne constantă, dar am putea asista la achiziţii de bănci, consideră Dumitrescu. ”Acest an va fi similar cu 2016. Este posibil să vedem o creştere a tranzacţiilor cu creditele neperformante externalizate în entităţi care nu au sediul în România. Estimez şi achiziţia a cel puţin o bancă sau două”, a afirma Dumitrescu într-o conferinţă. Discountul cu care au fost vândute creditele neperformante în 2016 a fost cuprins între 80% şi 95%, dar acesta ar putea scădea în 2017, pe măsură ce tot mai mulţi investitori devin interesaţi de aceste tranzacţii. Astfel, creditele neperformante se vor vinde mai scump, iar băncile vor încasa mai mulţi bani.
















 

























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.