Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Temerile legate de Brexit ridică preţul aurului

Ziarul de Vrancea
16 ian 2017 546 vizualizări
Lira sterlină şi acţiunile sunt în declin în Europa, iar preţul aurului în creştere, din cauza temerilor că premierul britanic Theresa May este gata să scoată Marea Britanie de pe piaţa unică europeană, în timp ce preşedintele american ales a sugerat că şi alte ţări ar putea să iasă din UE, transmite Bloomberg.

Astfel, lira a coborât luni sub 1,2 dolari pe unitate pentru prima oară din octombrie, după ce publicaţia Sunday Times a relatat că May este pregătită să retragă Marea Britanie de pe piaţa unică, în schimbul controlului asupra imigraţiei şi a dreptului de a încheia acorduri comerciale cu alte ţări. Acţiunile băncilor înregistrează cele mai mari scăderi, în urma retrogradării titlurilor Royal Bank of Scotland de către Goldman Sachs Group din cauza expunerii la politici volatile. Bursele americane sunt închise luni pentru comemorarea lui Martin Luther King. Membri ai guvernului britanic încearcă luni să limiteze impactul asupra lirei prin discuţii cu oficiali ai băncilor, înainte de un discurs al premierului May pe tema Brexit programat marţi, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Cei mai bogaţi opt miliardari deţin o avere echivalentă cu jumătate din populaţie

Cei mai bogaţi opt miliardari ai lumii deţin o avere cumulată de 426 de miliarde de dolari, echivalentă cu cea a jumătăţii sărace a populaţiei globale, formată din 3,6 miliarde de oameni, potrivit unui raport publicat  ieri de Oxfam, citat de publicaţia The Guardian. Organizaţia de caritate cere un nou model economic pentru inversarea tendinţei de accentuare a inegalităţilor care ajută la explicarea brexit-ului şi a victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. În raportul publicat pentru a coincide cu Forumul Economic Mondial(World Economic Forum – WEF) de la Davos din această săptămână, Oxfam afirmă că este ”dincolo de grotesc că o mână de oameni bogaţi în frunte cu fondatorul Microsoft, Bill Gates, au o avere cumulată de 426 de miliarde de dolari, echivalentă cu avuţia a 3,6 miliarde de oameni. Oxfam atribuie creşterea inechităţii restricţiilor agresive asupra salariilor, evaziunii fiscale şi presiunilor exercitate de companii asupra producătorilor, adăugând că afacerile sunt mult prea concentrate pe generarea de profituri mari către proprietari şi directorii generali. Forumul Economic Mondial a avertizat săptămâna trecută într-un raport că amplificarea inegalităţilor şi a polarizării sociale reprezintă cele mai mari riscuri din economia mondială în 2017 şi ar putea rezulta în inversarea procesului de globalizare. Între cei opt miliardari menţionaţi de Oxfam se află Gates, fondatorul Zara, Amacio Ortega şi Warren Buffett, renumitul investitor şi director general al Berkshire Hathaway. Acestora li se adaugă Carlos Slim Helu, magnat al telecomunicaţiilorşi proprietar al conglomeratului Grupo Carso, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Larry Ellison, director genewral al Oracle şi Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului şi fondator şi proprietar al companiei de presă şi informaţii în servicii financiare Bloomberg. Anul trecut, Oxfam a anunţat că cei mai bogaţi 62 de miliardari ai lumii au o avere cumulată egală cu jumătate din populaţia globală. Numărul miliardarilor a fost redus însă la opt în 2017 pentru că noi informaţii au arătat că sărăcia din China şi India este mai gravă decât s-a crezut iniţial. În timp ce participanţii la forumul dela Davos sunt aşteptaţi luni, iar printre ei se vor afla de la preşedintele chinez Xi Jiping şi până la cântăreaţa Shakira, WEF a publicat propriul raport referitor la creştere şi dezvoltare, în care se afirmă că veniturile au scăzut în medie cu 2,4% în perioada 2008-2013, în 26 de state avansate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.