Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Germania nu vrea să plătească mai mult la bugetul UE în urma Brexitului

Ziarul de Vrancea
12 ian 2017 623 vizualizări
Germania nu este dispusă să îşi majoreze, în mod automat, contribuţia la bugetul Uniunii Europene, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, a declarat, ieri, adjunctul ministrului german de Finanţe, Jens Spahn. Germania, cea mai mare economie a Europei, este deja cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene, cu un aport anual de peste 15 miliarde de euro.

"În cazul în care contribuţia Marii Britanii va dispărea, bugetul UE se va reduce. Nu există niciun mecanism automat care să oblige Germania şi alte ţări care sunt contributoare nete să îşi majoreze contribuţiile", a afirmat Jens Spahn, într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt.
Potrivit unui raport intern elaborat în luna septembrie a anului trecut de Ministerul german de Finanţe, în 2019 şi 2020, Germania ar putea fi nevoită să contribuie cu o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de euro pe an la bugetul UE, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. Pierderea Marii Britanii, cel de al doilea mare contributor net la bugetul UE, ar majora ponderea care revine Germaniei din Produsul Intern Brut al UE de la 21% în prezent la 25%. De asemenea, Jens Spahn a sugerat că Executivul comunitar ar trebui să lege acordarea de ajutoare de la fondurile structurale de implementarea de către statele membre a reformelor recomandate de Bruxelles. "Suntem în favoarea introducerii de condiţii în acordarea de ajutoare de la fondurile structurale", a spus Spahn, adăugând că banii ar trebui să se îndrepte spre statele slabe din UE, dacă implementează reformele specifice fiecărei ţări recomandate de Comisia Europeană

Ajutoare de 844 milioane lei pentru crescătorii de bovine, ovine şi caprine

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvernul prin care vrea să acorde în 2017 ajutoare naţionale tranzitorii pentru bovine, ovine şi caprine în limita sumei de 844,46 milioane lei (189,6 milioane euro), în scădere cu aproape 6% faţă de plafonul aprobat anul trecut, de 897,45 milioane lei. Din ajutorul aprobat, suma de 115 milioane lei (25 milioane euro) va fi alocată pentru schema de producţie în sectorul lapte de vacă, 485 milioane lei (108 milioane euro) pentru producţia de carne de bovine şi 243 milioane lei (54 milioane euro) pentru schema de producţie pentru ovine şi caprine. Prin proiect se mai stabileşte plafonul maxim de 543 milioane de lei (121 milioane de euro), aferent anului 2016, pentru sprijinul acordat crescătorilor de animale.
Astfel, 1 milion de euro se acordă pentru bivoliţe de lapte, 28 milioane euro pentru ovine şi caprine, 11 milioane euro pentru taurine din rase de carne şi metişii acestora şi 81 milioane euro pentru vaci de lapte. Plăţile pentru schemele de ajutoare naţionale tranzitorii şi sprijin cuplat în sectorul zootehnic se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016. Sumele necesare aplicării prevederilor proiectului sunt asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Acţiunile europene scad, influenţate de conferinţa de presă a lui Trump

Acţiunile europene au evoluat în scădere la şedinţa tranzacţionare de ieri, trase în jos de titlurile companiilor farmaceutice, criticate de preşedintele american ales Donald Trump în prima sa conferinţă de presă susţinută după victoria în alegerile din noiembrie. Indicele pan-european Stoxx 600 este în declin cu 0,5%, iar componenta companiilor farmaceutice cu 1,6%, cea mai amplă scădere sectorială. Trump a vorbit miercuri despre necesitatea unor preţuri competitive ale medicamentelor, afirmând că producătorii farmaceutici ”scapă nepedepsiţi pentru crimă”, prin perceperea unor preţuri mari ale medicamentelor. Producătorul elveţian de bunuri de lux Richemont a înregistrat cea mai mare creştere a cotaţiilor acţiunilor, de 8%. Grupul a indicat că va avea loc o creştere a cererii de ceasuri şi bijuterii. Acţiunile Swatch Group au urcat la rândul lor cu 5,4%. Indicele londonez FTSE 100 scade cu 0,3%, cele mai mari pierderi fiind consemnate de acţiunile retailerilor Tesco şi AB Foods, în urma publicării rezultatelor financiare.

Producţia internă de lapte a crescut cu 4% în primele 11 luni din 2016

Producătorii români au livrat, în primele 11 luni ale anului trecut, 882.722 tone de lapte, cu 4,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce importurile au avansat cu 28% şi au reprezentat 12,7% din producţia de lapte românesc, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În noiembrie 2016, producătorii români au livrat 67.232 tone de lapte, cu 0,1% mai puţin faţă de aceeaşi lună a anului anterior.
Procesatorii au obţinut, în luna noiembrie 2016, producţii mai mari faţă de aceeaşi lună din 2015 cu 10,9% la unt, cu 7,9% la lapte de consum, cu 7,1% în cazul brânzeturilor şi 2,6% la iaurturi. La smântână, producţia a scăzut cu 0,6%. Importurile de lapte au crescut în luna noiembrie 2016 cu 27% faţă de aceeaşi lună a anului 2015, până la 13.578 tone, după o creştere acelerată în prima parte a anului trecut. Cumulat pe primele 11 luni din 2016, cantitatea de lapte importat a crescut cu 24.558 tone, sau 28%, faţă de perioada ianuarie-noiembrie 2015.

Formularul 088 va fi eliminat

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş, de eliminare a Formularului 088, obligatoriu pentru înregistrarea în scop de TVA, ar putea fi publicat vineri în Monitorul Oficial, a declarat ieri, la începutul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA. Documentul a fost aspru criticat de reprezentanţii oamenilor de afaceri, din cauza creşterii birocraţiei.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a cerut Guvernului să elimine, în această săptămână, “corvoada numită Formularul 088”, care a fost “coşmarul” oamenilor de afaceri şi “o povară birocratică”, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate “abuziv”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.