Economic

Norvegia a devenit prima ţară care va renunţa total la reţeaua de radio FM

Ziarul de Vrancea
12 ian 2017 866 vizualizări
Norvegia a devenit în această săptămână prima ţară care va renunţa la reţeaua de radio FM, optând numai pentru transmisiunile digitale, alte ţări abandonând planuri similare, într-o lume în care sunt adoptate rapid streaming-ul de muzică şi podcast-urile, relatează Bloomberg.

Decizia de a păstra doar transmisiunile audio digitale va fi urmărită atent de alte state europene, care încep să pună la îndoială beneficiile de a renunţa la reţelele analogice. Succesul din Norvegia ar fi ultima speranţă pentru entuziaştii şi retailerii de dispozitive electronice care vor să readucă în actualitate planurile pentru radioul digital, blocate în restul lumii. ”Norvegia este un stat inteligent, un lider în tehnologie. În Marea Britanie suntem în mod clar mai precauţi. Dorim ca decizia să fie determinată de ascultători. Nu dorim să obligăm pe nimeni să facă asta”, a spus Ford Ennals, director general la Digital Radio UK.
Planul Norvegiei de a înlocui reţelele FM datează încă din 1995, când au avut loc primele transmisiuni digitale. Tehnologia oferă un sunet mai bun decât cea analogică, este mai uşor de reglat şi mai ieftină pentru broadcasteri, pentru că utilizează spectrul mai eficient. Între timp a apărut şi varianta de radio pe Internet şi streaming-ul de muzică, oferite de companii precum Spotify, Apple şi Pandora. Tendinţa nu pare să se inverseze. Automobilele noi sunt echipate cu borduri care se conectează la Internet şi smartphone-uri, prin intermediul unor servicii ca Android Auto şi Apple Carplay. Potrivit celor mai recente date, Spotify avea 40 de milioane de utilizatori contra cost, la nivel mondial, iar Apple Music 20 de milioane. Există zeci de astfel de servicii.
În Norvegia, trecerea integrală la radioul digital va avea loc pe parcursul acestui an. În Oslo, măsura va avea loc pe 20 septembrie, dar multe posturi locale vor mai avea dreptul să funcţioneze în sistem FM încă cinci ani. Norvegienii nu sunt convinşi de măsură, un sondaj recent arătând că 66% dintre aceştia sunt împotrivă. În Suedia, tehnologia de transmisie digitală este considerată depăşită de cea a Internetului. În Canada, autorităţile de reglementare au oprit înnoirea licenţelor digitale în oraşe mari ca Toronto şi Montreal, după ce serviciile nu au stârnit entuziasmul utilizatorilor. Situaţia este similară în Finlanda. În Elveţia, planul este ca reţeaua FM să fie înlocuită de cea digitală până în 2024.
În Europa există milioane de aparate de radio care ar trebui să fie înlocuite sau echipate cu un convertor, dacă reţelele analogice ar fi desfiinţate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.