Home | Economic | O gaură în buget, sau în capul lui Dragnea?

O gaură în buget, sau în capul lui Dragnea?

Publicat de 1348 vizualizari 1 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Ce vrea să spună liderul PSD Ce vrea să spună liderul PSD

Fostul premier şi fostul ministru de Finanţe şterg pe jos cu liderul PSD, după ce acesta a acuzat Cabinetul Cioloş că a lăsat o gaură de zece miliarde de lei la buget n dacă această gaură ar fi existat, deficitul ar fi sărit de 4%, a explicat Anca Dragu

Fostul premier Dacian Cioloş afirmă că ”gaura” în buget invocată de Liviu Dragnea nu există şi acuză PSD că ”îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă”. Cioloş i-a transmis un mesaj direct liderului PSD: ”Bugetul ţării nu este un sac fără fund şi nici nu poate fi administrat haiduceşte, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit şi plătesc taxe, ne veţi îndatora ţara şi viitorul. Chiar aşa, de ce nu aţi spus în campanie că veţi creşte taxele pentru o parte dintre angajaţi şi aţi făcut acest lucru în a doua şedinţă de Guvern?”. ”Dragi români, confruntat probabil cu câteva cifre şi realităţi ale economiei româneşti pe care eu le tot spun de câteva luni, conştient că nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie şi anunţă că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget»”, mai scrie Cioloş pe pagina sa de Facebook. Fostul premier menţionează că, pentru orice om cu minime cunoştinţe economice, o astfel de ”gaură” ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate şi, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar, ”ceea ce nu este cazul”. ”Această «gaură» NU există”, subliniază Cioloş.

Deficit sub cel prognozat

Dacian Cioloş precizează că realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat şi aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. ”Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obişnuieşte, tocmai pentru a uşura povara noului Guvern. Restul sunt poveşti. De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu îşi poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i aşa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii”, continuă el.
Fostul premier mai afirmă: ”În rest, este acelaşi mod de lucru folosit de PSD şi cât timp am guvernat: tehnocraţii sunt de vină”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat duminică seară că ”este foarte posibil” ca luni să iniţieze o comisie parlamentară de anchetă în faţa căreia să fie chemaţi fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal pentru a da explicaţii în legătură cu rectificarea bugetară din noiembrie 2016. Liderul PSD a spus că din cauza acelei rectificări bugetare din noiembrie 2016, bugetul pe 2017 va avea cu zece miliarde de lei mai puţin.

Dragu: “Lumea mai înţelege cum funcţionează bugetul”

Şi fostul ministru al Finanţelor Anca Dragu a declarat ieri că acuzaţia lui Dragnea, privind o aşa-numită "gaură în buget", este fără temei. Fostul ministru de Finanţe a explicat că acuzaţia nu are nicio logică.
"Bugetul din fiecare an începe de la zero. Se face un cadru macroeconomic, pe baza căruia se estimează veniturile şi cheltuielile. La sfârşitul anului se trage linie şi dacă veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, este surplus, dacă sunt mai mici este deficit", a spus Dragu. Fostul ministru a subliniat că deficitul bugetar a fost sub nivelul programat în 2016, iar pentru 2017 responsabilitatea bugetului este a noului guvern, în întregime. "Dacă aşa-zisa gaură ar fi existat, deficitul ar fi sărit în 2016 de 4% din PIB, însă a fost de 2,59% din PIB", a precizat Dragu. Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% din PIB pe metodologia cash.
Întrebată despre motivele pentru care Liviu Dragnea a făcut aceste acuzaţii, Anca Dragu a spus: "Cred că cineva a dorit să facă un «bine» cu un nou atac la tehnocraţi, dar a făcut rău, că lumea mai înţelege cum funcţionează bugetul". Fostul ministru s-a arătat dispusă să dea explicaţii, inclusiv în faţa unei comisii parlamentare, despre execuţia bugetară din 2016.


Subscribe to comments feed Comentarii (1 publicate)

avatar
Mimi 10-01-2017
Felicitari pentru titlul ales articolului!
total: 1 | afişare: 1 - 1

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail